信用卡討論區(192) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
佢#335自己話跟誌賬日,跟住呢度又話跟交易日
視乎cut完之後總信用額使用率會唔會升得好勁
有冇人申請渣打卡預到呢個情況?佢會卡住係地址呢到,佢要用英文,但地區嗰啲default set左中文過唔到謝謝
用英文介面申請?
唔得的話只可以call cs
試過但佢話detect到我用中文申請,要我去中文版面…
無,試過幾次都唔得,迫住用red
可以試吓download suica個app再喺入面用apple pay top up
你想知咩玩法因為芬蘭avios某程度上唔算太熱門,要長途先抵換,但本身am自己放位都唔多,用partner揾到仲要啱心水時間都好好彩
小C講 8M SCB戶口 + 2m 里數定期 可以直上國泰DM
不過2m 定期 = 80萬里 仲要DM有冇用
DM換機票好似易d
有啲心動 不過2M 既機會成本 + 6M股 要俾佢收0.5% 股息費
仲要簽夠五十萬?
我不如直接買J算啦
兩樣嘢
俾錢買嘢交易
退款誌帳
兩樣有機會-1日
同埋容易upgrade不過呢一兩年疫情後可能多咗好多人飛,DM同OWE有時都未必升到
睇你係咪想換long haul/rtw呢個會係DM最大用處
如果你用visa/ master網頁個計算機匯率,係唔岩

概念係,大貓兩次都收你手續費,所以公式上面唔應該出現任何一次100%-1.95%
我上面條式/1.0195 係因為我港幣金額包左手續費,要除返出嚟,剩低果啲先係唔包手續費

用返大貓條公式:
港幣退款金額(我幫佢加返係連手續費)=交易貨幣金額xVisa匯率x(1+1.95%)*(1-1.95%)

未計任何手續費時的港幣退款金額,退款情況:
=交易貨幣金額(我理解客服指外幣金額)xVisa匯率(我估計佢想指0%手續費,查visa 網頁得知)

連手續費退款港幣金額:
未計任何手續費時的港幣退款金額x(100%+1.95%)

無錯係乘
所以上面先講話如果呢到佢唔計你手續費你會蝕

估計(戴返個頭盔先)正確公式:
外幣交易金額xVisa0%手續費匯率x(100%+1.95%)

如果你而家手頭上有嘅金額,你試下用visa個網,如果你都係用大貓卡,搵誌帳日-1日嘅匯率,隊返個1.95% 嘅手續費落去,睇下match 唔match 到你退返落卡嘅金額

我覺得佢退錢嘅金額同日本退稅計法一樣,月結單上邊嘅金額其實已經包咗退款嘅手續費,如果你想要搵返未計手續費嘅退款金額,應該係要除返個手續費出嚟,而唔係用乘咁打個折扣入去。佢哋會用乘係因為有個概念覺得筆錢應該係再細咗,所以我應該要成個細個小於100%嘅數去整細個金額,但係其實咁樣就係計錯。
更加唔會減個手續費,因為你要收人哋㗎嘛,點會減返走個手續費呢,一定係加入去㗎
所以最應該係除100%+1.95%
加埋十球資產
仲要有兩球係cash
好少人玩得起
咁我自己verify咗咪更正番囉,有乜問題?
有兩球現金
想問下如果大貓vs買萬豪分
會唔會食埋guru印花
無問題,搞清楚就得,掂呀
嚟都係交流下
唔好傷和氣
我上面都係最近用錢測試嘅結果分享下咁
有無師兄用緊citi prestige?
有無申請嘅需要?
如果退款又要跟誌賬日真係冇你咁留意
不過係有啲複雜,我咁啱有條EM退款,睇吓你計得啱唔啱

JPY3800
扣款:交易24/Mar ,誌賬28/Mar
退款:交易27/Mar ,誌賬02/Apr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞