信用卡討論區(192) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
巴打你用下面條式計, match 唔match 到0%個匯率?

0%手續費匯率:
已誌帳港幣/已誌帳退外幣/1.0195

印象中係萬豪積分同alaska airline miles一樣係經points.com

有見過台灣啲page分享MCC出7399 Business Services, other similar services,好大機會冇印花

但入住時收錢嗰張信用卡就基本穩出到酒店名同印花,除咗日本啲酒店冇咁穩陣外
應該衰左
唔上level2 簽八千算
Guru外幣就基本穩陣嘅
原來3月尾am嗰額外10%派咗彩
你覆下呢D問題
我再答你有無需要

1: 每年旅行次數
2: 獨遊或情侶或多人
3: 每次去既日數, 會唔會搬酒店
4: 請假隨意或好多限制
4月果時係英國買野用EM, 之後即日再退款

發現就係退款果個rate 係計退款誌賬日前一日既visa buy rate 連手續費, 即係from hkd to gbp既rate

變左我簽卡果時既rate 係10.1x 退款個rate係9.6x
來回蝕左千幾蚊
退款試下用誌帳日-1睇睇rate, 唔好用交易日
睇漏左
Visa master個計數機得一個rate好似buy sell一樣咁 唔get 係咪v/m 唔擺咁多出去定真係買賣同價
其實係咪本身果排磅波動大
你試下 from hkd to gbp 同from gbp to hkd 就知咩事
兩者一樣嘅話你網頁入 1.95 為咩
用同一條式 你估間間銀行都係善堂咩
1: 大約3-4次 (三次東南亞國家,一次歐洲)
2: 多數都係同屋企人 (一家3口)
3: 如果東南亞國家唔會搬酒店 例如去日本5日4夜 一定係同一酒店
4: 唔多限制 提前2個禮拜講就ok
日本喺東南亞國家
廢卡, 放入Apple Pay都廢事
恆生有邊張唔廢
堅廢,連簽賬有額外+fun$ 都無。大貓VS都有啦
搞到咁,同一張普通恒生白金有咩分別。 貴賓室又要簽夠某個數先有得free,再撳去睇下最近有咩限時簽賬優惠。一個都無
同大貓premier card比邊張廢d
起碼大貓premier仲可以玩最紅自主
仲有得換Avios
功能上
大貓premier 有最紅自主、找卡數、換里數
恒生prestige 只可以找卡數
我上面係全部填英文,但地區嗰堆佢冇得打英文,只可以揀中文,而家過極都過唔到下一頁
呢度無人會答到你,問CS啦……
V/M應該係一日一個rate嘅,我條數冇咁複雜

扣數就冇乜懸念,用番Visa 24/Mar個rate,入番啲data就得
Statement:ex. rate 0.05279 / HKD200.60

Visa website:3800 JPY = 200.597708 HKD
% Mark-up over European Central Bank Rate = 2.12
1 JPY = 0.052789 HKD
1 HKD = 18.943386 JPY

但退款就......條數完全計唔番,大貓食水很深
Statement:ex. rate 0.0549 / HKD191.88
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞