信用卡討論區(192) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
直接用 v/m 個匯率計數機入 bank fee 1.95% 咪 = 匯率(0% 手續費)* 1.0195

你越講越亂喎
但係佢好似搞亂咗
無問題,但係問題係你講到好似人哋錯
張smart卡趕唔切寄過嚟 又轉唔到VS最紅
焗住又要簽MMPOWER
咪照填英文下面佢系統識轉㗎喇
點退?佢話自己原因cancel唔俾退
太 1999 睇唔明啲邏輯
我試下用自己睇法解釋一次

假設 2000yen 兌緊 100hkd

簽帳 2000yen 銀行就收你 100 * (100%+1.95%) = 101.95
咁扣完手續費 對方就收足 2000yen
然後你睇月結單,101.95 / (100%+1.95%) 就計得到淨匯率

退款 2000yen 兌返港紙銀行就會收到 100hkd
咁銀行要從中收 1.95% charge 咪得 100 * (100%-1.95%) = 98.05 落到你袋
同樣除返 (100%-1.95%) 就知淨匯率

唔駛咁誠實 佢唔會check
未試過買萬豪
退款唔係計當時V/M 匯率+1.95%退返俾你?
睇你要咩 同埋旅行習慣
Assumption:
1.你筆交易係一俾完商家即刻過數無hold 起,碌完會收到sms/ one time password 認證,即時過數同用即時匯率(即係visa 網下面堆細字)
2. 你筆交易商家無再改金額
3. 假設visa 匯率更新時間同master一樣係一日得一個匯率,唔係外幣交易咁樣即日不停跳動匯率,更新時間為ET3:05pm (我少用master 唔熟)
4. 外幣交易張卡total 收續費1.95%, 不包其他商家手續費

因為你無寫你幾點授權交易,所以有機會係23/24號嘅匯率,但好似星期六日都無更新,所以同一個匯率

Visa3月23&24號連手續費匯率: 0.052789
扣港幣: 3800* 0.052789= hkd200.5982,round off, hkd200.62

Visa3月23&24號0手續費匯率: 0.051779
扣港幣: 3800* 0.051779*1.0195= hkd200.5970, round off = 200.60

退款:
大貓好似8pm先清機,朝早check 未誌帳嘅過8pm先會顯示已誌帳,咁係ET要-1即係用26號匯率,當大貓清機果下先真係退錢入戶口,有錯請指教

Visa4月1號連手續費匯率: 0.052788
退港幣: 3800* 0.052788= hkd200.5944,round off, hkd200.59

Visa4月1號0手續費匯率: 0.051779
退港幣: 3800* 0.051779*1.0195= hkd200.5970, round off = 200.60

有啲4捨5入差左0.01,應該200.60岩啲

對下答案岩唔岩bro
網頁計數機如果你入1.95同0,匯率唔一樣,你試下
月結單的匯率包左1.95%
頭盔
大貓係咁
其他銀行唔肯定最近無乜點用
Typo ,退款ET-1用1號
係,但因為滙率浮動同埋賣出買入價,會蝕

就算美金都會
通常應該係一條公式計曬所有數,寫programme 唔會整咁多條咁麻煩,人地海外要收嘅外幣金額會俾人,港幣扣幾多就跟匯率,匯率就睇visa master
所以如果用visa master個網上calc機,其實扣同退都係同一條式
至於中間發卡行,商戶有冇收多啲唔知,要睇細條款了
其實我都好好奇,visa master 好似無乜fx 買出買入價匯率咁
定買入價無係網頁calc 機到顯示所以睇唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞