信用卡討論區(192) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
專業
感謝師兄解答
兩次都網上 貪里先生有200蚊
應該係揀左唔自動換里數個D先受影響
東亞 world 係可以揀自動換換里數定係賺分
咁AE都貶完
Mmpower 幾時有回饋積分
月底前

匯豐信用卡cs 唔識計匯率,計兩次退款手續都係用(100%-1.95%),明明佢要收我手續費應該係(100%+1.95%)屌,數學好撚差

如果匯豐退款唔收你手續費收貴個匯率你反而仲蝕左
退款匯率未計手續費應該係同買野手續費一樣: 港幣/日幣/1.0195
你可以下次試唔好咁快取消酒店,試下匯率升果陣取消睇賺唔賺到
大貓話條式係
港幣退款金額=交易貨幣金額xVisa匯率x(1+1.95%)*(1-1.95%) 應該啱?

扣帳跟嘅匯率應該係誌帳日個喎
係 或者誌帳日-1都會 睇下咩時間做個交易
即日交易同退款我試過兩次
兩次都係隔一兩日條數無出現過咁
無CREDIT無DEBIT
你呢D係商戶 void 單,唔係退款
睇你咩時間做交易
例子講左凌晨,gmt +8 嘅1-5am 咁咪交易日-1
我係撳退款制
因為佢未上數,咪直接 void 單囉
你商戶本身無扣你款
如果你係商戶扣錢誌帳左再退就唔同講法
喱方面真係AE好啲
發現refund少咗錢
打上去只係講咩事同佢講想追返差額。
佢話幫你處理,通咗一分鐘都唔使就搞掂
過幾日credit 返
買出賣入價正常係唔同 用yen 俾再退預左蝕
屌 嬲撚左 早知碌細頭簽 仲平啲
visa 賣出買入係兩個rate黎 同你平時唱錢一樣
唔明點解蝕
因為係跟美國NYC時間
無錯,跟交易日定交易日-1睇自己碌卡時間兌
另外就係睇單交易係咪即時碌定係你網上碌完,當地職員再人手改過嘢再碌
通常有埋6位數sms 果啲即時扣錢
睇nyc 時間
同一日五百蚊唱到一萬yen 但一萬yen係唱唔返五百蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞