芙莉蓮好睇嘅位?

371 回覆
70 Like 648 Dislike
最好睇既位係用長壽命睇短壽命既世界
物種之間既時間感有很大落差
有啲人要感官刺激,要爆發性嘅劇情,偏偏芙就係避開呢啲位,放大其他位
佢可以細到勇者之劍講一集,修理魔仗又講一集
唔岩胃口嘅覺得進度慢、悶,岩胃口嘅會覺得屌咁快又完一集
得意嘅係,某啲細節位好似呼應到呢樣嘢
例如:
你想快節奏想刺激咩? 芙就同你行晒迷宮所有窿窿罅罅先去下層
你覺得套作品睇落垃圾唔入坑? 芙就抱住有1%唔係寶箱怪嘅心態照打開
其他作品各種魔法忍術咒術煉金術又爆又熱血,芙就同你講佢最鍾意嘅係變出花田嘅魔法
其實都大把位明示暗示呢套唔係最易入口嗰種風格,有人唔buy好正常,
鍾意嘅人反而覺得你眼中嘅缺點就係呢套嘅優點

鍾意嘅又唔使自命清高,唔鍾意都無謂勉強
口味嘅嘢冇分高低
魔法世界theme帶人生小品

同埋一d剎那感動位

例如 努力過既人都係戰士
我諗唔少在職人士即場眼濕濕

老套d勇者往生場景
對於錯過左某d人同物而後悔既人黎講一樣有傷害

呢套野既情緒攻擊係幾突然 廣範 同有效

但全看讀者經歷

打鬥 世界觀設定係仔細但只係綿上添花
係情緒攻擊既掩護
如果用呢套嘅風格寫OP嘅故事,一萬集都完唔到
又咁講

聽鄭伊健情歌都唔駛驚天動地愛撚過啦

唔通無揸過電單車劈過友就會無feel咩

人腦最識對號入座
當佢魔戒加長版咁睇,其實兩者劇情上都係有啲相似之處,但芙莉蓮我覺得會更著重於刻畫角色之間嘅關係大於戰鬥
有冇人係本身好鍾意睇哲學性、講回憶、節奏慢嘅野
但睇咗幾集都唔覺得好睇
同埋見到異世界背景就認真唔到睇
Mal排佢史一真係理解唔到
係 唔好睇 唔好逼自己睇
樓主 好行唔送
勇者欣梅爾 海塔死後
佢先開始有感覺
不斷去修補以往遺憾
係賣感動 治癒

睇戰鬥場面可以睇迷宮飯
同你相反
本身好唔鍾意睇哲學性、講回憶、節奏慢嘅野
因為有異世界背景先試下睇
睇咗幾集已經好鍾意
覺得好普通
睇左兩集就覺得睇埋落去都係差唔多野
覺得紫蘿好睇D
有冇其他作品推介
想屌阿烏拉
中坑睇會加好多分
樓主啱睇Michael bay
老人家就覺得好睇 人生好多遺憾而家已經追唔返轉頭
樓豬開完po 走撚左去
剪埋個短頭髮就變地雷系
前面寸柒柒覺得人類唔會明佢

後面發現唔明嘅人係自己 喊到豬頭咁
師兄應該冇睇過海賊王
約定再睇流星雨
同伴已經死咗
初頭都真係悶,睇到8/9集開始多打鬥幾好睇
CHING咩年齡層
數碼暴龍會唔會岩你多D?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞