芙莉蓮好睇嘅位?

371 回覆
70 Like 648 Dislike
套野係講人生
感動位係多年以後發現返以前既自己/發生過既事
然後睇住芙莉蓮(或者係受欣梅爾影響)點樣看待呢件事, 點樣處理

仲有啲設定, 例如勇者之劍, 普通攻擊魔法
而最大賣點真係好多人提到既舒服, 好舒服咁講故事
唔啱睇 為何要勉強睇
因為有唔少人只能憑藉踩人地黎抬高自己自命清高 你唔認同佢就話你低俗
點解作品節奏快劇情緊湊就唔可以描述到人同人嘅關係?

有唔少節奏快嘅作品都做到你所講哩一樣野,你哩套就做唔到但就攞黎吹奏係優點?
好𠹌正,睇套動漫都要攞優越感,究竟現實生活有幾失敗先會咁做
具體例子
魔法拳王
人生係一個逐漸滅亡嘅旅程,好多時會對過去有一份依戀、懷念,錯失左,就想去追憶番,好似芙莉蓮知勇者走左嗰種傷悲,所以想重新體驗多一次過去經歷,滿足我地內心嗰種渴望
呢套野好細膩
幾乎每個場面同對話都有好多弦外之音
如果去返讀書時期真係未必識欣賞

就以海塔為例,芙莉蓮之後從其他人口中聽到大家都話海塔係一個好成熟既智者,芙莉蓮回憶起重遇老左既海塔 ,都覺得佢同以前一齊冒險既佢唔一樣,成熟左好多
海塔就話"我只是以理想中的大人為目標,努力裝出成熟的樣子,一路累積至今",用呢份"成熟"去給予身邊既人支持,作為佢地既依靠。
芙莉蓮聽完就回答"那麼到死都裝扮成大人的你,又要誰來稱讚呢"
之後芙莉蓮用對小朋友既方式,摸老左既海塔滿頭白髮既頭,同佢講"我來稱讚你吧"

呢D場面同對白,真係明既就明,唔明就唔明。
太拖太悶,故弄玄虛
芙莉蓮應該直接一發殺人魔法將海塔葬送先夠緊張刺激熱血
包拗頸
我未睇咒術,女宿儺係咪綠色頭髮病嬌尤蓓爾
Lm
費倫遮蔽了半邊天空最正

將人腰斬嗰個
大撚把喎!
早期如鋼練,統夢,少年犯,死亡筆記,入樽,甚至機械向嘅Gundam 00同Eva

近代如:亞人,銀河騎士傳,刀劍,鏈鋸人,進激的巨人⋯⋯

當中都有細膩描述到人與人之間嘅關係。有時只要一個動作行動,一個回應已應夠表達一切。
流川簡單咁同櫻木擊掌已聲過千言萬語!

甚至睇龍珠,都有好多感動位:魔童為悟飯捨身,比達‘送死前’摸杜拉格斯個頭,布歐殺晒全地球人但放過撒旦⋯

不如問下你條傻閪:唔係認為一定要好撚慢咁去講愛情,師徒,遺憾果啲先叫做人與人之間嘅關係麻?
唔係所有野都要好撚突兀咁下下‘若xxx邊撚個係度佢就會點做’先叫有情感。亦唔撚駛下下都要回憶回憶就叫有味道
你都幾撚搞笑,想正常討論問你例子就話人傻閪
你講既我都好鍾意睇
不過真係唔同風格同味道
我睇呢套頭幾集都覺得悶
不過之後真係幾好睇 每個人物都好有特色
你以為既反派背後都有自己正當既背景同理由
描述人事物都有多個角度去睇
我就好鍾意佢D野夠哂寫實
不過唔岩你睇咪唔好睇
做到呀
無話唔得喎
而家就係話緊啲傻閪淨係識睇速食嘢
快就係好
慢就話人悶到仆街
芙莉蓮應該直接第一集就同勇者上床大戰三百回合
然後勇者精盡人亡

葬送的芙莉蓮
自閉症先會啱睇
迷宮飯嚟嘅喂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞