睇完九龍城寨 老實講好失望

391 回覆
437 Like 1441 Dislike
要同雞互動
樓主可能都係pr...見少左人講就出個反駁po引下戰
明知套戲坐底7分走唔甩就屌到得2,3分,一定會引人屌佢
LGBT, 左膠女權戲先勁
同道友互動左啦...或者咁講,係佢地郁動個道友道友被動地被互動。
你exactly講中我想講嘅嘢

男人真係可以好快friend,除非性格真係好孤僻,大家互相Mean下,咁就會friend 咗

同埋再補充一點,有一個場面係陳洛軍受傷入咗去四仔到,然後成班睇AV其實呢啲都係加深男人之間兄弟情
一路睇一路講笑真係得,尤其是林峰話未睇過,可見佢真係坦誠示人,好易交朋友。
同意 非神但係佳作
同明日戰記無得比 個次當支持嘗試
我諗唔少人中學嗰陣都係成班同學一齊睇AV然後就Friend咗
城寨有個大仆街大仆街
佢個名叫做雷震東雷震東
成日嘰嘰吉吉唔知自己好撚柒
古天樂嘅戲就係咁㗎啦 一大班人盲目吹
我之前查左,70年代有單唔知咩案,之後就有警察入去。
又變禁片啦屌
吹啊吹 讓這風吹
抹乾眼眸裡 亮晶的眼淚

吹啊吹 讓這風吹
哀傷通通帶走 管風裡是誰

咁都叫冇互動?由啱啱開工去到後來熟手左都有
使唔使影埋佢叫雞喺魚蛋妹面前扑埋野呀?
我同意樓主講好失望,應該播跳舞街 loop 到完場先夠80年代
其實《風的形狀》歌詞最match
講中晒林峯角色同埋城寨嘅人、同埋今日香港人嗰種離散漂泊嘅感覺
不過可能編曲同埋唱法太現代

《風的季節》太舊,而且歌詞唔match
可以考慮用王菲《如風》
1993年9月嘅歌
貼合返1993年9月清拆
食返成套戲「風」嘅主題
而且曲風柔情 配合返臨尾鐵漢柔情嘅感覺
歌詞唔係完全match
但總算有種無常嘅感覺

「來又如風 離又如風
或世事通通不過是場夢
人在途中 人在時空
相識也許不過擦過夢中」
https://youtu.be/Vsqa8X1jayQ?si=zQmhCWNHUDbf-2qJ

D風夠大, 吹起個人唔係唔得
直接講
喺整體戲劇上
開頭寫夜晚有警察入去巡邏係好矛盾

倒不如寫警察喺外圍但冇入去
林峯有講兩次「放手」
差在未唱埋放開所有
可能導演想表達返新舊交替 所以最後就用返首近代d既歌去做結尾 咁內容都好中套戲既
冇啦
係囉
有無人會質疑龍卷風大戰陳占點樣可以打到間廟牆壁全部刀痕劈到穿晒見光?
3首我都覺得幾好,肯定好撚過rap
同埋個故事主體唔係三不管到 主要講緊城寨既人同情 冇啦啦要著墨去描述三不管 反而會奇怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞