睇完九龍城寨 老實講好失望

391 回覆
437 Like 1440 Dislike
唔好阻住樓主獨醒人地好型架
導演揀

佢鍾意首歌的理念同套戲夾
條友睇下youtube啲大陸仔鳩up幾分鐘講完套戲當自己睇左
現實係70年代之後真係有警察入去巡。
其實打得好睇嘅,造型,美術都好靚

但講故事真係好差,tvb 水準

配樂ok 嘅,但片尾真係唔夾,無藝術感嘅人諗野係爭d
林峰學燒义燒但記唔掂配料果度好好笑。
未去到可以做電影配樂
漫畫佢都有跟叉燒佬閉關練功啦
世界觀乜嘢冇互動,嗰度已經好多人答咗你,我都唔補充

人物方面,我頭先樓上都答咗你,不過你話成長嗰度你覺得真係咩?一開始陳洛軍淨係注重錢去買身份證,但後來冇錢都冇所謂,因為有班兄弟,呢個方面已經係成長,其餘三子都有喺龍捲風死後成長,特別係信一,莫非你認為係要好似TVB咁播返佢哋所有人同龍捲風嘅經歷先叫做成長?

劇情部份認同,風吹起嗰度真係好唔現實,但係我哋而家睇緊唔係歷史,而係一個武俠小說,少少抽離現實係可以接受,你可以批評龍捲風吹起陳洛軍嗰段,因為我都覺得真係誇張咗少少,不過你講到打戲有啲Shot唔連貫,你不如自己試吓落場打,動作畫面又唔係出現嚴重錯誤影響成個劇情,真係需要踩嘅部份嚟咩?而且呢度講劇情,你又講幕後製作動作

CG方面係無可奈何,就算唔係做商業大家都明白喺成本有限之下只係可以搵大陸公司

講到配樂話要用Rap我已經唔想答你,你倒不如話播帝女花

講真,唔係要迫你啱睇,但係你批評嘅位大部係雞蛋挑骨頭,即係嗰啲point完全引唔起其他人共鳴
兒登仔: 唱衰古生/港片 = 反黃 = 藍絲 = 小粉紅 = 中共打手
樓主下次講野小心d
邊隻字呀咁就嬲嬲豬啦
真,雖然有少少鳩

但在場嘅人都係忍唔住笑咗
行撚開啦
咁就叫嬲?你溫室小花?
衣期咪好似明日戰記岩岩上個陣
睇youtube當自己睇左?
林峯入完城寨好耐啦, 同城寨啲居民熟晒融入晒啦,
林峯俾虎哥同秋哥打果陣拎雙刀果個仲想幫拖, 唔只另外三子會幫林峯
最後一講林峯返左黎啲居民幾撚開心
最大問題係四兄弟點培養感情我覺得可以再多小小
一齊打完人就friend左太快

而且三個人俾人打到重傷尤其係tiger條𡃁明明行路都成問題
點知下一幕又健步如飛去搵王九算帳太唔自然
起碼應該加句隔左三個月養精蓄銳

最後港產片咁鐘意食煙
古天樂差唔多個個shot都食煙
不過不失啦
套戲主要想sell 動作唔係情懷
我唔太好
不過睇到落咗好多心機時間鍛鍊
始終係港漫改
唔會好寫實
1套戲2個鐘都唔知你想點撚樣互動 當佢長劇咁寫好無
係有不足但唔係你講既失望囉on9
正係武打個part都值回票價啦 垃撚圾影評
林峯係郭富城個仔你知㗎嘛
郭富城同古天樂係friend你又知㗎嘛

咁古天樂為左林峯打生打死你唔會唔明㗎喎
都未講古天樂守城
林峯係城寨人
古天樂守佢有咩問題?

定你係古天樂,就由一個城寨人由佢死?
咁你做咩揸fit人?班細嘅點跟你?
有時做男人嘅嘢,啱就好快friend
係電影入面都起碼有2個shot,打道友同打麻雀

再講多啲2個鐘唔夠用
老老實實
開頭我覺得70分
知道係漫畫後,有90分
動作成套戲唯一負評,最後龍捲風卷林峯上去佢已經講咗,其它位真係好難有意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞