睇完九龍城寨 老實講好失望

391 回覆
437 Like 1441 Dislike
打戲多自然要cut文戲
呢樣無意見
睇完覺得拍成netflix15集仲好

但老實講 文戲重點都講哂啦
其他腦補咪得
https://wavezinehk.com/2024/04/28/soicheang/

片尾還出乎意料地響起岑寧兒的〈風的形狀〉,鄭保瑞形容,身邊不少人都對他採用這首歌有所保留,「係咪應該揀首再舊啲?例如林子祥?」他卻說,2021 年創作這部電影,尤其寫林峯一角時,自己反覆聽著這首歌,「歌詞 go with the flow 的訊息好好,用豁達方法去擁抱變化,由佢吹啦,唔好強求,佢會吹你去一個地方,咪停低囉,攞本 passport 出來囉,做嘢囉,有錢又去第二度囉,我覺得好似林峯的角色。

把 2021 年面世的廣東歌,套進八十年代的城寨故事,觀眾難免浮想聯翩,鄭保瑞倒沒半點猶豫:「我唔係要你感受個年代,我要你感受成個精神:有啲嘢變,但有啲嘢你唔會變,生命唔好強求。呢個係〈風的形狀〉告訴我的,或者香港人的態度就係咁。

「有啲嘢我們無法強求,當然曾經努力過,但努力後都無,咪諗方法行落去囉。」
算咩?

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B1%8F%E9%A2%A8%E6%A8%93
以下為屏風樓宇的6個指標,如果滿足2個或以上,便成為屏風樓宇:

發展項目內樓與樓之間沒有足夠距離(例如少於15米) << 中
項目內的樓宇佈局是接近「一」字排開 <<好明顯唔係
項目內各樓宇的平均高度(包括平台)超過25層 <<都唔係, 九龍城有高度限制, 無可能起到25層
項目的位置是具影響性(例:海邊、市中心、通風廊) <<有d商榷
項目或樓宇的較闊一面是迎向盛行風 <<成個九龍城寨呈四方形/長方形, 唔知仲算唔算
附近有比較低矮的樓宇 同高度限制一樣, 附近d樓都係差唔多高
張出世紙唔係佢的
係d官員搵到copy先證實到
成套野流程同十月圍城差唔多
套戲唔掂既位我覺得係
對白問題
角色選人問題
同埋
人物感情有d生硬
想聽再講
(理性討論)
身邊嘅人 同事 屋企人 fd
幾乎個個嘅comment都係ok 唔錯 幾好
不過唔係perfect

而梗有啲人 睇完之後 見咁多人讚 就會無限放大嗰啲唔完美嘅位 踩套戲 懶晒獨特咁
一年都唔知有無睇多過十套戲 突然間個個做哂專業影評人
我咪覺得粵曲先夾囉 關hip pop咩事阿傻西
風的形狀歌詞同陳洛軍故事夾好多
你老母閪個形狀同你最夾 縮返入老母個閪la
你咪繼續人生攻擊lor
本身人地好地地理性討論自己無啦啦起鋼 駁又駁得柒淨係識得泥漿摔角 覆埋你最後一次然後block鳩你算 之後自己單機啦柒頭
係掃毒3
你啱
果套真係睇到好尷尬
拍得好 打戲唔錯
不過一貫港產9流劇本
呢d劇情 配乜場景都得
唔駛搞咁多野 搭個九龍城寨好黎
集體吹奏緊 屌乜都比人反啦
屏風效應是指樓宇建築猶如天幕,阻礙自然風進出,這使城市內的空氣轉差、不見天日、悶熱難擋
佢想等魚蛋妹夠秤再屌
龍捲風唔係風?
有睇原著嘅話,你仲驚
咪王九自己懶醒咬斷把刀,比人逼佢吞左由內去外破左功係主角光環架啦,唔係既話王九要擺下一集打
真野唔好攞出嚟講
唔好自己去搞事 下次預埋我
勁出戲

樓主話零交流誇張咗
係生硬唔自然
睇完樓主嘅point ,似係佢訓著咗睇晒成套戲.
可能哩D都有拍, 不過最後剪走晒.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞