睇完九龍城寨 老實講好失望

391 回覆
437 Like 1440 Dislike
exactly
有一幕拍到Star Wars光劍對決咁添
其實套戲漫畫改編嚟
冇見過人講Marvel啲科技、超能力唔合理
如果唔計年份,
張國榮「風再起時」最好
三子未出場個幾下槍都死啦
咁近都唔中
特登咁鋪排三子出場
算數啦
古天樂個角色管治能力根本垃圾級?
人同情?
包龍星處理人同情嘅能力高過戲面嘅龍捲風
年份更加match wor
四子坐簷蓬嗰幕 宣布咗清拆(1987)未正式清拆
應該1989年左右 首歌就係1989

而且男人歌 有種男人的浪漫
「我 浮沉了十數年
在星空裡閃 帶著惘然
請你容我別去前
贈出這闕歌 來日某天再相見」

歌詞都勁match

同意你呢首最好
(9up mode)風的形狀係將城寨當年呢個情境同近代香港拉返上關係
其實係
中間林峯同古天樂講想留喺度段對白
同埋臨尾四子講香港變左好多嗰段 都係想講俾今日港人+離散港人聽
係真係70分度
不過唔少comment吹到係90分
搞到有d 人入場係失望咁走
咁我都同意 部分人吹得太大
搞到期望過高
70分左右合理啦
武打、場景值得一睇
但係劇情老實講麻麻
70-75分合理。呢幾年諗到好睇的港產動作打鬥片已經係一秒拳王咁耐。
個人覺得風的形狀好正

成個感覺有以前打仙劍完左播歌咁
中學時期係街場打場波都可以friend
信一可以講多少少
而家出前傳就應該有
我同班老死係一齊打機
揾返架熱狗巨龍你估咁易?
如果佢可以加少少出面嘅規矩同入面係點唔同法會好睇啲

推林峯出去嗰嘢都明佢想搞咩,如果有描寫吓洪金寶出面都要跟港英規矩玩/ 差佬都入唔到城寨咁會順理成章啲
80年代尾都有一波移民潮, 同而家一樣都係因為香港政治環境而走
所以其實都一樣
算啦
套戲入面龍捲風嘅管理係好差
坤仆街但都唔會俾人打自己馬檻d女啦
咪有寫明三個月後之後先睇林峯去搵佢地三個
正正就係三個月
其實淨係咁岩撞到一齊打鳩道友都夠fd
即係4個價值觀相近, 又差唔多年齡, 再加上其他三個一早識, 只係加埋林峯咁加一個好易熟
再者打完道友之後都講明一齊去慶功, 都廢是拍埋出黎食左啲時間, 唔通慶功係唔吹水乜都唔做唔會熟咩
咁佢管理得好定差個劇本都可以補充下點三不管法嘅

佢將城寨描寫到係一個普通嘅罪惡溫床,可能係合拍片原因,佢無講到呢個地方最有趣嘅地方
無聽過屏風效應?
你覺得有趣者
導演根本唔係想表達呢樣野
都唔係重點
成套戲個調性都唔係想講咩三不管, 罪惡, 醜惡
睇左megabox嘅展板有講
「三不管」只係五六十年代嘅事
七八十年代已經有警察入去巡邏
而且入面好有秩序
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞