睇完九龍城寨 老實講好失望

391 回覆
437 Like 1440 Dislike
見到一面倒好評 有啲驚訝
想就幾方面講下

場景
初頭見到城寨外圍 有種莫名嘅外星科幻感
入到去就幾正
始終實景真係靚好多 無野好挑剔

世界觀
其實唔係搭好個景就叫係城寨
主角喺城寨 幾乎同當地居民零互動
淨係打下工 放下風箏就算
完全無代入感
城寨點樣三不管 點樣淪落我都feel唔到
啲細節同生活片段放晒喺片尾好浪費

人物
造型鮮明
但係每個角色同觀眾有距離感 唔立體
無成長曲線
全部好似npc咁
隨便減走一兩個人走都唔成問題

劇情
無睇過原著唔多講
同明日戰記差唔多級數
如果改走林峯扯布上天台個觀感好好多
另外打戲有啲位唔接shot

CG
想香港電影有好cg就咪再搵大陸公司
綠幕加motion blur好唔自然
dr strange 2開頭打大眼仔都有呢個問題

配樂
可以
但係片尾係風的形狀係想點
搵首現代流行曲 同套戲個背景撞到七彩
搵個本地rapper rap下城寨態度已經好撚正

另外想講
呢幾年好多人叫人入場睇港產片嘅原因
都係要支持香港電影
而唔係因為套戲某啲位好出色而睇
用情緒嚟帶動市場呢招 好快會收皮

歡迎討論
唔使話我踩港產
我會入場就係我對港產片仲有期待
情緒帶動好撚認同
小心又比人屌呀
唔彈得㗎
搵個本地rapper rap下城寨態度已經好撚正

幻想下都覺得尷尬
有個位唔明
點解三不管但都有警察
同居民零互動?
前面入城打工咪有同啲居民互動
送汽水 魚蛋妹 豬肉佬
個個都寫得好有香港上一輩的特色
死老母個下打柒條仆街都三不管啦
你有冇認真睇
有陣時有警察都唔一定有人管嘅,今時今日都係咁更可況幾十年前啊
睇完套戲上YouTube睇嗰啲幕後花絮
個導演話想改變人哋眼中嘅城寨只係三不管嘅形象
話其實都係一個社會嘅縮影 都好有人情味嗰啲
睇到同當地居民零互動呢下想問你係咪邊瞓邊睇
打工幫個外人醫病收留佢呢啲野唔計
樓主話無就無啦
樓豬pr 嚟
近日勁多新會員開po 屌套戲,引大家入嚟推po 討論
呢套連登神作唔批評得㗎

班盲毛好似前世冇睇過戲咁
佢鐘意...霍霍霍霍霍霍霍霍霍霍霍
其實套戲得2個鐘頭
佢已經抽起左d感情線無拍
講埋點樣溝女拍拖結婚生仔
再去精神時間屋練返幾年功出黎打大佬
5個鐘都未必搞得掂
其實八十年代中個情況應該已經唔算好差
劇情設定仲有古天樂睇治安
可能佢想成套都有互動先計
一代宗師咪又係冇互動,唔見當年有人話點解唔同舊時既人互動
屌,又中伏,真心左係我錯
咁合理
https://www.youtube.com/watch?v=jtrQk28p_j0&ab_channel=andy

消費舊香港
總之未回歸前既香港乜都好
我諗話懷舊城寨既人100%無入過去
臭到仆街. 老鼠曱由乜都齊
其實唔岩你口味遮

樓主似d要好pro既拍攝先滿足到你

人地商業片,滿足到大部份入戲院想休息既觀眾就夠

我就比60蚊睇,真係抵到爛

完左再有上youtube睇返評論
包括場境
你所謂既npc
同埋三不管呢幾個論述

綜合黎講似係拍攝角度唔岩你口味多過套戲有太多大問題
樓主9成睇撚完trailer 當自己睇左
補充多句

4子打王九太兒戲,係呢段唔鍾意,唔覺佢地經歷幾多鍛鍊先挑贏個大佬
林峯無師自通咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞