睇完九龍城寨 老實講好失望

391 回覆
437 Like 1441 Dislike
睇唔到九龍城寨做背景有咩特別嘅地方
60-65分左右啦 吹大左
好嬲好嬲
用南音最match
rapper
我諗佢連係改編小說同漫畫都唔知
太多金句式對白
上次連登仔狂踩宮崎駿新片之後套野拎左奧斯卡

今次九龍城寨應該拎金像獎拎到手軟
尋日睇完 。係台灣睇 無乜人睇 得5-7個人..
劇情...
四子第一波被王九㩒住黎打完之後
林峰攞左張身份證 其他三個住海邊(點解住海邊又無講 四仔無啦啦有一幕係到鳩叫 以為佢有咩心理陰影 又無交代)
然後林峰張身份證好似係仙豆咁,返入城塞無啦啦勁好打
最後飛上去過去真搞唔掂 我寧願四仔 十二少 早少少拉佢黎
(BTW:點解四子 被人咁打都唔撚死...我以為第一波就死一兩件)

世界觀
其實佢地都係有互動
一開始林峰被人打到仆街個陣 有人比水比工做比食
古天樂一直被居民講D日常生活事都可以係
有透過D小事去比林峰覺得呢到有家嘅感覺姐

音樂
樓主 你個RAP真係咪撚搞笑...多謝

港產片算係咁啦 大粒野派一兩件出黎 又介紹下以前城寨
希望下兩套再更加好睇
唔啱時機,突兀咪尷
打打下就快死講依啲
根本d 對白就老套兼尷尬
搵首現代流行曲 同套戲個背景撞到七彩
搵個本地rapper rap下城寨態度已經好撚正

雖然我都覺首歌有啲唔夾
但你又唔想現代, 之後又話搵rapper
當年香港有咩rap?如果新作既, 咁咪又係現代
仲有 CG 係香港公司喎
當地居民零互動, 你係唔係瞓咗
除咗上面其他巴打講既互動, 仲有一齊睇蝦仔daddy
屌你有無睇戲㗎
我覺得最大敗筆係九流打鬥畫面,鏡頭又搖,又多分鏡
由頭打到尾啲鏡頭閃黎閃去
眼都花埋
由中段開始冇乜心情, 淨係想快啲完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞