康城女皇方國珊涉嫌「圍標」 被首都業主發起罷免

373 回覆
390 Like 19 Dislike
計池面人數講法當然岩,純粹係講緊簽舊合約果時,全世界都默許跟合約人數返工,但一出事港鐵就話要計返池面人數,如果當初知係要計池面人數,舊合約都唔會係呢個價錢,而家新合約咪落返貴D

所以港鐵外判好撚醒,有事就外判食,而家外判商落返貴d都好正常,其他公司落都唔落,港鐵咁大支野佢自己做返就最好
係架,件事其實好現實,我係另一個post都有講,果個post就唔知續半年約,但情況差唔多:續人地半年約,個staff見半年後分分鐘失業都去搵工喇,個個6月1日返新工,間公司邊搵到咁多人做半年pt呀
樓主仲要小心一樣野就係之後驗樓令要維修外牆
點樣整法,用塔棚定吊船,點樣補,價錢波動極大
仲要係你落標都未必有人入
私樓唔同政府野,政府水魚黎,私樓知會睇個標要做乜
唔好以為自己大屋苑個個爭住落
其實都唔止維修呢樣,其實好多野都出標無人落
池好難唔外判架,俾你話事,你會唔會養幾個池仔全年呀?池仔放假又要人頂,養人其實好貴,你諗住養足佢全年平均月薪可以平d,佢就直頭暑假射埋你2日波出去炒散你個池就要停2日。
無著數 佢點會痴埋黎
真係熱心服務社會咩
Pin la
所以呢單野都係前門拒虎 後門進狼
你好難評估下任會係好人,可以係一樣咁仆街
法團/業委呢個生態好民粹主義,平就是硬道理但唔一定係對個屋苑管理好。為左籠絡授權票,無所不用其極去捽平d,cut staff cut service,做靚盤數,最後都係攪到質素下降怨聲載道趕走人,下任上馬加管理費提升質素又比人屌圍標收受利益。
呢d無限輪迴發生係一個叫香港so call 叫學歷水平比較高既城市。屋苑管理就係社會縮影,攬炒應該係受個班業主啟發
買康城抵啦
大家快d黎恥笑
難做咪唔好做囉
康業啟勝淨係食自己盤,人手都容易預算。
同樣情況既話咪搵隔離d盤既人過黎頂先囉,但呢行個個地縛靈黎,唔肯去其他地方。同埋無喇喇叫人去頂,個盤又就死,去左無回頭點算
都好少咁做,但人手易預算係因為唔會轉公司,做到新鴻基摺埋,所以個個打算做退休就以唔會有合約完呢個問題,咁人腳就好穩定。
反而康業啟勝內部有無一隊負責周圍去頂更就唔知啦。
係呀 另外位巴打講左 真係乜人都得

法例冇保障業委 不過管理處一般都用法團個flow黎做 不過今次方國珊好明顯 唔跟flow
單支樓管理費平到笑?屌你真係唔識架喎
我係其中一個業主
加管理費先係正常
你諗下就算再少你公司都會係咁E加些少人工
然後港鐵盤好多部門都係外判
咁樣加法人地外判一定寫入個標錢裡面
另外屋苑啲野會老化,機房啲野好彩就可以維修
如果修唔到一換可能就幾萬、十幾萬甚至上百萬
呢啲都係錢,我舉個例子可能你機房有三個泵
兩台輪流一台備用,有一部壞左屋苑唔想洗錢
咪由個部繼續壞唔換,你屋苑盤數咪靚仔囉
但如果剩低個兩部其中一部壞埋既話我就恭喜你
咁大個屋苑周圍都要洗錢
你要做靚盤數實做到,壞野唔整、一拖再拖
cut人手迫死外判蝕底、唔加管理費繼續赤字用老本填氹
以前做過個盤大型屋苑,十幾年冇加過管理費
第一次加俾人屌到仆街,最後好彩街市買送咁迫住減多十幾%
我係旁觀者都覺得班居民弱智
羊毛出在羊身上,你要死唔通唔俾你死咩
應該冇咁快大維修
港鐵有咩所謂姐 做乜都好所有支出都食你7定8%
幫幫手,同多啲其他業主解釋,真係要踢走方國珊!
管理費係減咗幾毫子一呎,但就換咗班老弱殘兵管理員,仲有清潔公司又換咗間癈嘅,連最基本垃圾每日倒都搞唔掂,要隔兩三日先倒得完。呢啲就係羊毛出在羊身上,你比嘅價錢就反應在質素上。
咁要睇下個樓盤係多自住定投資客
如果多投資 反正都係租出去 管理費業主比 住果個就租客
佢地一定淨係睇河價

實際情況 自住果d人要返工湊仔 業委會係d收租佬活躍d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞