康城女皇方國珊涉嫌「圍標」 被首都業主發起罷免

373 回覆
390 Like 19 Dislike
哪吒俾人嘅感覺係周圍鬧事,唔聽人意見,唔聽人勸,

點解可以有一個咁負面嘅名 ,不過又好啱佢人設
不過我覺得李柏棠個名再臭過佢好多
業主委員會(業委會)同管理委員會(管委會)係2樣野。

個名其實好易混淆。管委會反而係有法團下產生,有話事權。
業委會只係比意見,無話事權。

所以未有法團下最後決定揀邊間會所管理承辦商公司,仲要新樓,通常大機會地產商或旗下物業管理公司。
有人肯買盤,大公司都冇所謂。
觀察過咁多唔同發展商同管理
近年既樓真係SHK最無伏(管理上)
管理費貴就到到新樓都4-5蚊尺 佢都係平均水平
但收得你既錢俾得返相對穩定既管理你

對比啲收完錢當你無到咩都唔跟既已經好好
其實都係夾硬比人唱臭,你諗吓李柏棠逼發展商拎3億出嚟維修領都,佢梗係得罪好多既得利益者。
康城真係咩閪野都有份咁搬吧啦
方國珊管治下,加管理費,關閉會所
問題係佢係以新公司入標,公司名都唔同左,老闆又唔同左人,如果一間公司做做下,其中一個老闆自己開一開新公司入標,你又計佢間新公司有工作經驗?

而家港鐵就係因為咁唔比佢入閘,加上佢地公司出名做得差,人手短缺得勁,港鐵自己都唔想比佢投

本來佢就無得投,家下就借勢等業主代佢出頭,等港鐵放行比佢入閘,唔洗係contractor list都比佢投標
上次呀爺比個位佢,佢整左個林素胃入去
有時用家真係睇唔到咁多
樣樣都係錢,兒童房坐個會所同事都係錢
越多設施越多洗費
人地又唔係開善室,支出肯定寫番落份標到

不過泳池單野真係蝕好多
份約簽要2個人,平時有啲時間會輪流去食飯
但一出事之後就話個池長期都要2個人
咁即係連飯都唔洗食
一係休池一係請多個人輪食飯
但現實係唔會有人咁on居淨係返一個鐘
跟住就變做請3個人但削減佢地工時
之後救生員又不滿又落撈,又要係出面出多啲錢搵人
當然客可以話:「關我L事」
岩,所以佢之後加番價佢都係同一句:「關我撚事」
屌同個d業主講黎浪費時間
佢地心態就係做咩貴左咁多,從不了解個原因
齋講投標佢地已經hang曬機,佢地都係結果為目標:唔可以咁貴,你地死掂佢。
假設方某女士落馬,你叫個班業主自己做業委,佢地睬你有味。
坐享其成free rider就係呢類業主特色,齋屌但唔落場做,衰左屌你差,加價又屌你貴。屌你老母,與其係連登9叫不如直接拉方某落馬自己做就唔使屌 ok??
唔識就問
公司老闆住首都可以投翻首都自己啲嘢嚟做嫁咩
想知邊間
你覺得平, 但係人地都仲係覺得貴

咁多油水又有班廢老支持
梗係做啦
原來之前發生過呢啲事,打機畫面當真,方國珊都幾攪笑

https://lih.kg/3484530

咁你明點解無人入標啦
可以,佢又唔係涉及做決定既人
咁調轉
法團/業委無償義工又要比業主屌
邊個會做?
李栢棠又係個人利益主義姐,一路想選區議員,去到2019年,差唔多全港黃人贏哂,係差方國珊
李栢棠都善區就手輸左,其實呢單野都好好笑,民主黨空降個人落黎,票數仲多過佢,最後2面互𠝹,比左自稱無黨派既張展鵬贏左

不過李栢棠領都升降機單野,咪同家下首都一樣,李栢棠要搵間最平但唔係原廠,之後就比人插係咪同果間升降機公司有親,李栢棠佢勁就勁在成日r判頭比錢,唔加管理費,之後就當政績,係居民角度又唔係問題既,只不過有佢係到,成個屋苑就好政治化
再睇真d

2間屋都起完 要當空地賠俾人
其實佢都好快有工作經驗架啦
實有業主貪平比佢做
港鐵早幾年咁串,家下價錢咪反映一切囉,點解其他非港鐵屋苑個加幅無咁多,人地個屋苑好做咪落標落平D囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞