康城女皇方國珊涉嫌「圍標」 被首都業主發起罷免

370 回覆
389 Like 19 Dislike
選極都選唔到入立法會果個?
都係叫返方國珊(哪吒)啦

梁翠茵 - 哪吒
https://www.youtube.com/watch?v=_sYMHpuUjiI
係,唔知選咗五次定六次
康城居民通常叫佢做「揦鮓」
講咗咁多年都仲有人選佢
選咗五次都選唔到,第六次唔選,叫條𡃁去選就選到
佢選親業委同區議員就得
佢之前參加咁多次立法會,駛左唔少錢啦
唔搵返d 錢點參加下次立法會

回血吧
業委冇法律效力 冇話一定要業主做

成件事引真係鬥人多
唔係業主都唔緊要,有啲業委業主嘅太太,最慘唔係喺度住。住首都嘅居民,仲要經常硬食方國珊嘅宣傳。

所以而家都係鬥人多
買近十幾年嗰啲有大型會所新樓既業主

到時會所加樓宇大維修條數真係
所以從來都唔會買有大班會所既樓
自己又長期唔會用,但又要傻仔咁比錢養一班人
派利是,每人最少$20x2 咁多人,最少成千蚊

我自己幾個物業都係單支樓,係難放D,但問題D管理費平到笑
$2.x/尺
但都有基本泳池、健身室呢D會用既野
1. 用唔用會所係你自己話事嘅,相反你可以選擇去用嘅
2.無人叫你財神咁見人就派架,派自己幢樓日夜2個看更已經夠啦
我想講,領都、首都一定唔好買

500萬2房可以考慮下

舊、殘、地點勁差

無人管
領都先恐怖
天井位d咸水渠漏到仆街
搭棚整又hea整
好彩20年高位走咗
唔係真係RIP
邊條條例話公司委任既人唔可以做業委會 唔係業主咁又點就咁睇d字都覺得d居民閪到震 唔怪得會所比人加價冇人肯接黎做
屆屆佢都選到
首都班居民仲on9啦
康城1、2期都出左名多是非啦。
唔係方國珊就係李栢棠,有錢都揀第二到買。
其實成單野搞成咁都係港鐵造成,方國珊都係on99做決定果個所以比人插。
近呢幾年無救生員,淨救生員人工都貴左50%,仲要因為港鐵係君臨天下泳池死左人,safety查到勁緊,以前合約係幾多個救生員,會所公司預幾多個,點知港鐵耍無賴,話要計池面當值人數,不是計返工人數,成本又多左33%。多數會所合約都簽2-3年,其實會所公司呢1-2年都輸錢。
係新合約價錢上升返都好合理,以前一個前線人工講緊2019年前,係12500/月 5.5日,家下無15000/月 5天,真係搵人apply都難,呢到人工成本都加左20%。
而家港鐵問現有會所合約公司用舊合約價錢做多2個月去做retender, 梗係唔會制啦。

點解得2間公司入標,基本上全香港家下會所活躍投標既公司得返6間到,其中2間就做返自己發展商既盤,淨低就得4間,而家話ban左果間就係其中一間,ban佢既原因係因為佢岩岩同大陸合資左間公司,限制左佢舊公司唔可以入標,但新公司因為無相關管理經驗,所以ban左,咁當然如果業委強制要求佢入閘啦。

所以係咪圍標,基本上都唔係,ban左果間公司係港鐵既規矩,點解貴左咁多,一來係救生員人工,二來成個市場都無人,成個康城十幾個會所,邊有咁多後生去做,方國珊就唔得醒,一來無叫管理處出best offer, 二來就無提出retender,隔離天晉對上支標都retender啦。

btw, 其實都底現時果間會所管理公司死,君臨天下浸死人都係佢地管理
其實成單野都係政治大於一切

我唔敢講係而家反方國珊既係咩人,但就貼出黎既海報,無論就格式,用詞同埋顏色都同都會駅&領都如出一轍

所以成件事都係鬥權勢,業主唔知就比佢地2幫人煽動,業主打業主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞