康城女皇方國珊涉嫌「圍標」 被首都業主發起罷免

373 回覆
390 Like 19 Dislike
以前做管理處,會先出方案通告俾住戶發表意見(會有兩個星期俾住戶反映意見),然後出會議通知,裡面有過加管理費既議程,呢兩個階段都可以俾住戶發現意見,就算唔接受,佢開會時居民組位團落去嘈我諗都落會批得咁快
所以要知道港鐵究竟有冇通告過住動,如果有既話,係用咩方或同俾左幾多時間,咁樣就算之後嘈都有依據,千祈唔好講「總之我睇唔到,唔知道」咁難聽既說話
因為就經驗嚟講,其實大家生活咁忙,好多時都會忽略通告呢樣野....
唔喺到住都做業委會
方國珊好似未結婚,前議員未婚生仔?
同埋1-3期好多廢老投佢
雖然主因係條賤種出黎𠝹票
不過而家咁睇都未必係壞事,如果唔係板仔可能坐緊
其實係有諮詢期,只不過張通告A4咁細張,貼喺啲唔顯眼位置,真係冇乜留意。所以就係需要一個透明開放嘅業委會,係會主動向居民報告。
好似話佢做人二奶
仲要唔係業主
連登仔係咁
自己打工就話要加人工雙糧花紅先肯做
到做客仔要比錢就話做咩咁貴食水咁深
知道自己係搵食集團,就屈返人哋係搵食集團,混洧視聽
方國珊「套丁」案敗訴需賠82萬

要回血
如果係無新增服務之下加40幾%,已經唔係加人工雙糧花紅嘅問題
前議員知法犯法? 有冇新聞睇下
業主委員會可以唔係業主做?ching你出嚟搞笑?
3年前未有疫情救生員普遍判頭收80/hr, 疫情後收120/hr
1日返15個鐘,1年開11個月泳池,室外池就6個月,有數得計純粹係開泳池貴左既成本有幾多
方乜珊好似同啲權貴有關係
CLS 反對加價可以搵咩食
自己選出黎既咪自己承擔返後果囉
講經咩
分分鐘retender 完貴過今次
圍標都唔係咩新聞喇
仲未計律師費,律師費至少冇咗過百萬。
無錯真係無乜人想做,另一支有入標既spotlight都係飛機標
其實好多盤都係咁做緊,縮短開池個時間或者開少個泳池
而家貴40幾%,上面有講到有供應商,有將軍澳其他屋苑經驗,入表價格更低被篩走。
到你真係入到去幫手就知法團/業委好惡做,情況係你做義工run 個 ngo但吃力不討好。
1.委員水平:有d 委員係戥腳既中老年低學歷人士,主席話咩就舉手贊成走人。讀得書多既可能都係攪屎棍想做主席彈標比自己人做。有心做都係義工但熱誠總有一日比人屌到無曬。
2.業主心態:一個字平,一講加管理費好似洪水猛獸咁,大佬你人工無加過咩?出唔起錢咁自然質素下降去就,又屌管理差左。成日問d野點解貴左,最好全部野唔使錢。法團/業委儲唔到錢/蝕錢就玩音樂椅,你換樓賣得切咪好,賣唔切維修夾錢又屌。到開會又唔出席投票,過曬會先黎屌結果,成班冷氣軍師,屢見不鮮。
3.管理公司(非發展商關聯)質素:間間都有d問題,差左hit唔hit到你個盤,最多問題係報價圍標,但你好難查,因為銀碼細唔使過大會,法團/業委未必知行情,d野又急就硬食。
4.公契條款:如果係發展商業權份數過半個d樓你真係肉隨砧板上,你想換管理公司可行性極低。管理閪到仆街你都係硬食,最多抗議但發展商係唔會放棄呢舊肥肉。
講到尾都係業主緊張返自己物業管理,唔理就好多豺狼老虎入局,到時仆街都係求仁得仁。
方國珊(嗱喳)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞