原來何伯個貪錢肥婆細女真係一毫子都無存過入銀行,真真正正既盜竊行為

482 回覆
69 Like 1118 Dislike
原來放錢落聯名戶口係饋贈俾對方,以饋贈未拎走係可以收返。

真係大開眼界,長知識
咁咪比人笑柒你唔識扮識囉
又要嬲
柒左咪柒左
你一開波講盜竊,失憶?
所以都話等佢告上法庭 由個官判
所以我覺得呢樣何伯係一路都講大話,400幾萬銀行唔會阻你,無咁正義無咁得閒。只係何伯唔捨得啲息同罰息。
你話送手袋俾女神,放喺佢屋企門口,佢話訓醒出黎收,跟住佢訓醒前你改變心意立即拎返唔通犯法?
搞清楚,唔喺呢個chain 裏便

呢個chain 講緊民事訴訟,所以我用天瑜做例子。
咪就係情理同條文既關係,即係樓契咁,你一早簽名買樓決定咗共同擁有,樓契有兩個名同擁有,法律上都係兩個人共同擁有都好,去到法庭就係打埋情理,舊錢係邊個出先係最緊要,依家呢個case一樣,舊錢由頭到尾都係何伯出,要打實有得打,問題係佢d錢本來都俾個女棟晒,想打都冇錢打啦
邊個同你講法庭打情理
其實D打手黎連登帶風向無咩意思...

帶完風向...D錢都唔會比番老豆..

0意義行為
咁我個term用得唔好,我唔係好知呢個情況應該用乜形容詞解釋, 你直接睇個情況啦
講錯嘢柒咗我同意

但何以見到我「死撐」同埋「嬲」呢

呢方面你都好柒
原來聯名戶口等於佢屋企門口。又長知識
咁其他地方囉,咁佢係唔係之前未拎
我上面回咗你兩次同意,點樣「死撐」?

不如你認柒咗話我「死撐」,唔好死撐啦
法庭係睇條文案例,買樓係咁唔代表聯名戶口係咁,上面巴打已經有條文講清楚聯名戶口係點玩,依個就係實際情況,唔好拎你以為似嘅野黎比喻
一開始講到咁口響話「屋企門口」,宜家又話「其他地方囉」,又搬龍門

乜嘢其他地方可以比喻做聯名戶口啊?等我長吓知識
聯名戶口即係等於1個保險箱兩個人都有鎖匙
兩個人都可以隨意拎入面啲錢走唔犯法on9
咁你送你禮物俾你老豆,放喺客廳囉,想問有咩分別
笑撚咗,你咪睇吓樓契條文係咪都係咁寫,法庭如果淨係睇條文駛撚有法庭咩,直接拎份contract去差館求其搵個沙展判都得啦, 你要盲反唔阻你,不過如果你真心覺得contract係大晒嘅話你真係要小心d
開單簽聯名戶口都係佢自由。 咁怪得邊個。
咁你用「屋企門口」咪柒咗囉

其次,比喻做「送禮物」都唔準確,本身個戶口何伯自己都會繼續拎錢。

最多咪話有好多包包放喺屋企任大家使用,而家俾個囡拎走晒。
普通法係睇案例

翁靜晶指銀行的聯名戶口其實有個「生還者條款」,類似「長命契」原則,即一方離逝,所有也會屬於另一個生還者,而且不算是遺產一部分。她指以何伯情況為例,該聯名戶口還可以單簽,現在女兒提走款項,也是比較聰明做法,因為錢已在別人手,不關銀行事。「個女攞走錢無做錯,都係合理合法」

原文網址: 《東張西望》何伯點解銀行攞唔到錢?翁靜晶親解何太做錯呢兩步! | 香港01 https://www.hk01.com/article/1019288?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
犯法呀家陣?
「送禮物去女朋友屋企門口」啊家陣

柒咗咪認囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞