原來何伯個貪錢肥婆細女真係一毫子都無存過入銀行,真真正正既盜竊行為

482 回覆
69 Like 1118 Dislike
上一集節目中,何伯也曾表示,曾想在定期戶口中提取100萬打本做飲食生意,但最後因提早取款需罰款11萬,最後才沒有取出。最後原定今年2月取款,但就發現與細女聯名戶口中的450萬就已被提走,只剩下4000多元。

原文網址: 東張西望|何伯76歲忘年戀識一個月討100萬 何太爆喊:仔女咁對佢 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1017018?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

個重點係何伯輸打贏要
明知單簽想拎一球比大山婆
之後受訪時就發哂脾氣打去投訴話明明雙簽 點會比細女轉得走錢
之後話銀行有問題
你民事訴訟就有得嘈

但而家刑事訴訟你可以告咩
KK園未開單既都唔可以當騙子
我只係從一個道義上的角度去睇姐。
咁如果d錢真係人地賺返來,咁咪比返人囉。
但係我係完全唔信d錢係佢100%自己賺返來。

法律上的角度,人地東張都請左律師去講左係好難追。
其實法律上有咩好講?

人地律師都講左自己觀點。
咁都好合理姐
如果kk園一路冇開單 你用咩名義捉佢?
電話騷擾你?
我唔信五個子女同佢前妻冇份contribute
事但啦, 根本佢兩公婆就係閪
首先佢係聯名戶口,其次,你又知人地冇分返比兄弟姊妹?
幾歲呀你?

不如同你老母去開嗰聯名戶口再講
睇吓你啲負評比例就知道咩叫公道自在人心
阿何伯自己喺電視上話係俾細女繼承架喎
咁你當唔當佢係騙子 會唔會防佢
唔係講緊拉佢
何太反駁隊
我未去到咁low識呢d呀嬸
但d錢何伯嘅 又唔係5個仔囡 筆錢佢中意點用你理撚得佢?佢玩舖大細一野推撚曬都得啦
你可以警告佢筆錢用曬唔會養佢 佢要執迷不悟都冇計
原本老婆死左過繼曬俾條老野 唔好話咩原本老婆都有一半d bull shit la

我地又唔知班仔女有冇平時照顧開何佰 可能原本丢係度等死呢?點知有人俾到溫暖佢就迷撚左呢 當事人甘願就得啦
又或者知自己剩返一年命 想係剩餘一年用錢揾真愛呢
條老野柒在係開聯名俾個細女draw out曬d錢姐

最後個句 每人都係獨立個體 過左18歲已經係成人 要有明辨事非 做錯決定就係要自己suffer 當事人甘願選擇呢條路就可以
聯名戶口唔代表任何一方快手攞走晒啲錢就係屬於邊個㗎 唔通阿伯快手就係阿伯咩

重點係啲錢係屬於邊個? 如果屬於阿伯,個女攞走咗就喺盜竊。反之亦然。
死後先可以繼承

其次,意願係可以改變的。
聯名戶口啲錢係屬於任何一方嘅邏輯真係好奇怪。

有冇咁多小學雞啊
笑死。你送禮物俾人可以追返架?
銀行設有「生還者條款」

翁靜晶指銀行的聯名戶口其實有個「生還者條款」,類似「長命契」原則,即一方離逝,所有也會屬於另一個生還者,而且不算是遺產一部分。她指以何伯情況為例,該聯名戶口還可以單簽,現在女兒提走款項,也是比較聰明做法,因為錢已在別人手,不關銀行事。「個女攞走錢無做錯,都係合理合法」。

原文網址: 《東張西望》何伯點解銀行攞唔到錢?翁靜晶親解何太做錯呢兩步! | 香港01 https://www.hk01.com/article/1019288?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
死後先繼承叫遺囑,你送咗出去可以改變意願收返架?
何太都有打手? 同你唔同意見就打手?
唔通阿伯快手就係阿伯咩
係,單簽架弱智仔,翁靜晶律師話無問題合法嘅,我信佢好定信你好?
以「攞走」呢個動作計,就算阿怕攞都係合理合法

重點係啲錢屬於邊個,循法律途徑等官判啦
她指,若何伯何太現在打官司未必會羸,「打官司第一要錢」,加上銀行有生還者條款,而阿伯開戶口時仍「精靈」,還有《東張西望》阿伯親口講是承繼,而且該戶口是聯名,「送出去的禮物想拎返也講不通」,所以大家不用太擔心。

原文網址: 《東張西望》何伯點解銀行攞唔到錢?翁靜晶親解何太做錯呢兩步! | 香港01 https://www.hk01.com/article/1019288?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

睇清楚啦on9,你送野俾女神,可唔可以用件禮物係你用信用卡買你有證據本身屬於你黎拎返呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞