本國人都唔撐 Sony 手機日本銷量大跌 40% 市佔率僅剩 3%

384 回覆
90 Like 5 Dislike
3.5
好欣賞sony啲機堅持唔整家燕姐mon
用android會俾連登毒撚笑係毒撚,點敢用呀
你欣賞嘅嘢就係佢死因之一
其他廠將16:9 mon 拉到20:9 去容納家燕
Sony拉長又要繼續用額頭擺鏡頭就搞到部機比例咁怪
唔出高解像唔出真1吋
咁咪死囉,佢出我一定買
影相lag 呢樣野當年我用arc s 已經係
成十年都仲係咁
HTC係咪都死喺WP手上
唔明點解代代粒u都不多不少咁遲其他廠半年見街,但實際口價敢開高人7 8成 (三星預訂果期永遠有方法減三兩千),仲要好似留上巴打咁講下下都留一手唔俾足野你,係好癲既marketing 。
見到高楷機個價位買Apple好過
有乜選擇
貴嘅一係Samsung 一係Apple
平嘅就大陸

你要搵部又貴又廢嘅機先會考慮sony 喎
好過3星
但係UI同好多野唔方便用家
連基本電話控制都搞到好麻煩
呢一樣3星嬴佢
用緊Xperia 1 III, 好L好用。不過冇人吹奏就冇人買。我老婆用三叔,老實講,三叔其實真係冇乜嘢特別勁過Sony 囉。三叔都係柒吹,啲人柒買。iPhone就唔使講啦,都係吹,今時今日完全唔覺得佢有乜優勢囉。
SONY專心整相機 音樂 遊戲機啦
抵死
有人唔想買支機
唔鍾意Apple貴/ecosystem
又唔一定想用Samsung
咪有空間俾其他牌子
係, 佢而家D 高階機機能大約只係等於SAMSUNG 兩三年前的中高階機, 好處係仲可以插卡
嚟緊AI都跟唔到嘅就真係88
係我呀喂
已經入咗惡性循環,
因為sony拎貨少,一定貴同埋遲d先有貨其他牌子拎得多貨,高通肯定出貨俾大客先啦
Sony 始終靠電子起家,如果所有賺唔到錢既電子product都唔做,咁Sony仲係唔係Sony
當年啲sony細機真係好好J
索性專攻返迷你機市場啦
硬碰硬實輸
以日本個working culture應該呢世都整合唔到
連自己啲國民都覺得幫唔落
Sony其他所有產品都俾人一種貴,但係值得嘅感覺
只有電話係貴,但係又好垃圾
sony電話如果堆料堆盡佢,就算賣1萬以上都大把人收貨
睇下牙石 Zenfone 11都要做返ultra 大機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞