本國人都唔撐 Sony 手機日本銷量大跌 40% 市佔率僅剩 3%

384 回覆
90 Like 5 Dislike
講咗好多年話要做好整合唔同部門
都係得個桔
撚有咁嘅能力咩
整個os 出黎你估易
Google自己出返An機
Sony呢啲真係算鳩數喇
An機除咁Samsung真係無邊間係Google對手
人地同佢合資咪整到塊CMOS勁一勁
佢跟本自己畀自己嘅料都唔係最好
自己手機部門買CMOS都要睇BUDGET

同埋. 相機勁係因為CMOS大底.
比其他廠有更好嘅DR

依加手機係靠演算法
中國手機就算用返中國產CMOS同SONY手機CMOS比
跟本差距唔大
兩個字:冇錢
用部xperia1兩年,我依加更確信唔再買sony電話
https://lih.kg/2640010

當初我就係做左信佢個傻仔

所以依加講到勁一勁都咪搞我

電子垃圾
就咁睇以為sony機啲hardward幾勁諗住部機會好用,但係啲software完全係柒同有bugs

唔會返轉頭再用
HW, SW 都搞唔掂,點爭
日本仔個介面係弱項
因為要養住相關部門班員工
我都係買左x1
果陣仲係sony fans用左十幾年,由se用起
x1 後,軟件又唔update, 硬件又廢
永遠粒cpu係人地出左半年後先有新機,但個價就同人地半年前一撚樣
相機又唔夠人打,好難搞
之後轉s21u 22u 23u爽到
死梗

Nokia 當年都整唔掂
果時睇epc d廢老先好笑
話Nokia 唔用後來windows 用Android就必死
點知Windows都係死返去Android

samsung都有出過自己os
又係死

Sony無os能力
software又廢又柒又多問題
點用?

十幾年前三叔啲software都係差,但而家真係改善咗同進步
早3,4年買sony嚟用就體驗到各種bugssony 嗰種固執,又睇唔出佢想改,諗住鳩整部電話出嚟就有人畀錢?
我都啱啱壞咗部1-III
睇完1-V spec同 1-VI消息
決定唔會再買Sony
其實手機有必要年年買咩,銷量年年升都幾勁
NOKIA係畀M$放木馬

出完WINDOWS PHONE最後一部之後成個手機部門摺啦

你依加見到NOKIA手機. 係將個名租出去畀人用
咁你要買OLED TV先得喎 唔係韓仔LED TV都收晒皮 宜家唔係大陸TCL BOE就係台灣群創同AUO
冇話Sony質素好
不過多間廠俾Android用家選擇點都好過冇

Apple啲出品算係公認有水準
但成日俾人屌獨市/用家冇選擇
Google pixel 日本賣勁多廣告marketing非常成功
Sony相機同耳機先係最領先市場嘅產品
買左Xperia 5 ii 用左半年個mon就已經綠線
唔會再買sony
佢用嚟做推進佢嘅技術都無錯嘅
要維持鏡頭技術領先,首先佢自己都要用緊啲鏡頭
要維持手提音樂播放器技術,要有3.5

情況有啲似三叔要推進摺mon技術就要自己都有出機

問題係佢相機軟件拖累鏡頭,而且新鏡頭第一水唔係俾自己用而係俾小米之類用咗

專業音樂播放問題係市場太窄

結果一定係縮,不過佢蝕住都要做㗎喇
港燦比大陸仇日新聞洗腦
咁樣會0銷量
Sony電視係貴,但又真係貴得有理
但電話貴,但又要廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞