[韓劇淚之女王白洪CP] 金秀賢+金智媛討論區 (1)

1001 回覆
37 Like 6 Dislike
我都係教堂喊戲最入心
痛心對方但係要作出對對方傷心既選擇
海仁仲要邊say no邊幫賢佑擦眼淚 好痛

我重睇停喺2.0前面就算
無左頭14集鋪落既回憶
後面實在變得太過唏噓
或者只係我個人放唔開1.0既海仁
我同你一樣
而家重睇到第三集
但打算睇完14就跳去結局
手術室賢佑個位
我自己就從來唔覺佢個下喊其中一個原因係會諗海仁會變左第二個人
一直我都只係覺得佢只係鬆一口氣
但好多人有另一種睇法唔多唔少影響埋我
我試過太固執去諗呢樣野 變左成套劇分開左兩忽 1-14 15-16...
所以真係影響到我少少
半open ending,睇你點解讀囉

我自己傾向佢記憶係一步步番晒嚟,因為15,16集都有番嚟
腎:最緊要人無事 無左嘅記憶我可以同你再建立/講返比你聽 你推開我我會行返埋黎
海仁:無左記憶嘅我根本就唔係我 連最愛嘅你都唔認得 就算可以生存落去都無意義
矛同盾之間嘅對峙

其實我到依家都覺得手術之後
2.0只係share同一個外表同性格嘅另一個人
所以就算15-16有甜都好 我都覺得同1.0個種甜係唔同
所以放唔開1.0呢樣野 you are not alone
+1
一個人所有經歷同回憶都有份塑造你而家嘅性格
所以無晒記憶就唔再係同一個人
唔俾返1.0我呢點我永遠都放唔開
我指腎仔嘅痛係2.0時代 一次又一次咁比2.0傷害 但因為相信 因為愛 所以繼續忍耐

手術室前腎仔喊個一個位我就覺得兩樣都有D
首先 以海仁嘅硬頸程度 大家都知佢要好堅持咁說服海仁 佢有信心手術後都可以繼續同海仁一齊 而失去記憶唔係一件大事
但我覺得佢都心知海仁嘅性格 無左過去嘅記憶要用幾大嘅努力去令海仁相信自己 建立返段關係
其次 為左唔好影響手術前海仁嘅狀態 佢都要收埋自己嘅情緒 而去到海仁入左手術室 佢先可以放心將自己積落嘅情緒爆發出黎

套劇分左兩部呢個部分我自己未吸收呢度巴絲嘅睇法之前都有同感 可能都係好放唔低1.0嘅關係
所以我覺得啲人解讀結局由1.0番嚟帶你走嗰度其實最感動
我都係傾向佢記憶有一步步返黎 好似拼圖咁
但係要留咁大個幻想空間比觀眾去揀海仁完全記得 定係碎片式記得呢樣我自己唔太接受到

假如我嘅結論係碎片式記得 即係會多左個3.0出現(有2.0咁成熟 又有部分1.0記憶)
呢D位如果可以係秀彬小學階段補兩三分鐘 落一個官方結論 我自己個心會好過好多
見過有人話 人過世後會得到前世嘅完整記憶
所以過世後嘅海仁係完整體 有過世前成熟嘅性格 又有出世到離開時嘅記憶
所以如果take呢個說法 海仁離世前可以係任何版本嘅海仁 因為唔影響佢接走腎仔嘅部分

但咁樣就好似間接話俾我聽1.0要到果時先返黎
咁樣個故事真係昇華咗
同埋我係更buy 本來203x死嗰個結局
更加有Feel
HE記一時 BE記一世
但到時一定刀片派對
在下認為無1.0同死都無咩分別
無論即刻死定203x死我都無意見
次次做完自己想做嘅嘢之後就high大咗咁 好好笑
同你一樣因為覺得真正嘅海仁入手術室已經死咗
所以203x死畀兩個早啲見仲好
但就會搞到變殉情結局
有傳智媛bb聽日會去新加坡出席Bulgari活動
名牌搞活動都慢慢轉去新加坡
hong kong is a joke
名牌分散投資啦
公道啲講 新加坡無香港咁潮

+1
16集賢禰中槍醒返海仁2.0雖然喊得好心痛
但佢第一句係講「賢祐xi」
個稱呼見外到
聽到我好心痛
明明眼前賢祐係同自己經歷左4年由熱戀誤會冷戰到重新開始
2.0睇完日記知道佢對自己好重要但自己跟本無感受過

啲人分析得好仔細
有冇用脷就好難講,但佢兩個如果真係心動,而果場又遠鏡嘅話,kiss 得放啲肉緊啲真係唔奇

點都好,希望雙金真人可以一齊
呢幕同埋樓梯嘅kiss真係好肉緊
你個名 無得彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞