【有圖】濕疹撚停左3日類固醇,而家塊面爆撚哂汁

622 回覆
42 Like 285 Dislike
一杯點可能500ml
其實多蛋白液係好事黎, 佢會幫助傷口快啲好, 我試過買手術後個啲防水膠紙黎貼住佢, 由佢啲蛋白液濕住個傷口, 過兩日就會好返唔再出水, 個啲膠紙係醫院有得買一卷十米
沖凍水涼
本身成個嘴邊爆汁
戒左濕疹部位淋熱水
好返左8成
原來有呢招,未試過
蛋白液係用邊啲牌子。。
濕疹二十年患者表示,難搞。
係咪會痛死果type
又話唔可以連續搽一個禮拜嘅
用生物製劑?
藥石亂投就係形容樓主呢啲人
1. 打平訓,唔好側訓,塊面會好好多 。堅的。
2. 類固醇一定要用,查到好先停,好嘅意思係:唔會痕
3. 類固醇強度要分清楚 有啲一定唔可以搽面, 隻手查完身,一定一定一定要洗手 *** 好重要***
4. 上網iHerb 買Curel /eucerin 大支body cream , 最好eczema version , 平好多,1xx 頭已好大支,倒水式咁用。得閒就用。唔好用係面到! 塊面同body一定要分開。男仔可能無依個concept 。
5. 手唔好touch 塊面
6. 食野唔覺好大影響,external 接觸影響更大。 自己已驗血查allergy , 基本咩都話唔得。依家奶、牛、咩都食。除crab 外。營養好緊要。 味精就真要少食D ,太多覺得有影響。
7. 開冷氣 ,勤洗bedding
8. 唔好去D 污糟地方
9. 洗衫落*好少好少*detergent , 同屋企人分開洗。最好用BB version

好多eczema 都係外面引起。自細eczema 9/10 , 依幾年跟以上做,2/10 or even 1/10
Infected eczema 愈嚴重愈唔用steroid 等收你入院打Intravenous steroid on9!又信埋咩斷steroid 治療
認真
移民
你有冇發覺你啲濕疹去旅行嘅時候冇發作
香港太濕啦
多數都係咁 人地西方已經玩緊target therapy
中國香港 世界第2大國: 信中醫
師兄咁黑心 好憎樓主
佢地要玩到lichenification (=醫黎都晒藥費) 先覺得自己戰勝濕診
認同
Protopic 唔係for 嚴重時用。用在會好辛苦,會發熱,發紅。醫生唔會明,佢地開依D 貴藥有錢賺麻。個人覺得會更令你更嚴重。

Protopic 最好for prevent , 你feel 到唔對路,少少紅,開始出事時用(官方說明書有寫)。or. 查類固醇開始好,77/88 時再轉Protopic 。

Protopic 會有適應期,開頭用會辛苦。
上面果盒係咪類固醇
https://nationaleczema.org/eczema/treatment/

人地鬼佬已經玩到咁多biologics
傻西連登仔仲學人信中藥笑到仆街班公屋仔啲視野真係差到仆街
香港可以點玩?
你咁講
係因為你未遇到一個好嘅中醫

講真醫術高明可以唔洗類固醇
有Q用 試過睇成年西醫 keep住覆診
一停唔睇 唔食藥 即刻返發
睇左個老中醫幾個月 到而家斷埋尾 幾年冇返發了
講真後生一代好少信中醫嘅啦
肺炎之後多好多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞