【有圖】濕疹撚停左3日類固醇,而家塊面爆撚哂汁

622 回覆
42 Like 285 Dislike
Get rid of pressure

Get rid of unhealthy foods
係,好難兩全其美
如果你用開類
你只可以一係繼續用 用一個療程好就停,一發再用
一係就戒類 但一定會爆到七彩身體先識修復 而且真係要時間
同埋正常輕微濕疹短用類固醇 好小會一停就發勁左
如果出現一停仲勁左咁已經係上癮反彈了
打緊都咁你真係要有心理準備如果有一日停
可能會發到前所未有。。。生物製劑同免疫力抑制劑反彈佢仲勁過類固醇
唯一方法,離壓力

想好,但好唔番,都係壓力

無欲無求,甘心放下,唯一出路
我諗你有所誤會
身邊有濕疹嘅朋友,睇醫生嘅次數多過你老母外面排隊啲客
生物製劑都有好多種 唔同種類皮膚病打唔同針 你會唔會係醫生斷錯左你打錯針???
濕疹人

濕疹有分環境定食物因素
會唔會做左致敏源 睇下自己對咩敏感?
食物敏感好簡單 都係戒嗰樣食飯
如果環境因素就麻煩啲

以前濕疹勁嘅話 出水嘅情況我都係要用類固醇
當停左出水就會轉保濕 係咁保濕

盡量唔好用熱水沖涼 我知好難 以前濕疹我用40幾度嘅水沖 沖完出嚟成個人出煙 係好爽 但之後就痛苦 用返暖少少嘅水沖

BTW每個人情況唔同 我當年都係懶 搞到變左慢性濕疹

加油
壓力影響到情緒都係其一
喺香港嘅話天氣真係好大影響
但濕疹係香港得一隻針
九成都係食屋企飯,好清淡。但壓力就難搞,係香港邊個會無壓力
生物製劑未見到有人反彈,只係一停就發到之前咁
點會呀? 你打個隻係邊隻?
戒類群無記錯有架
跑步係咪真係有用?
試左先
可能對你有用
唔好搽塊面 會有黑印 可能幾年先退色
致敏源 test邊到做好
有冇試過免疫濕敏益生菌?
咩都試下
1. 停用埋梘液沖涼 用番梘 無起泡劑 應該好好多
2. 戒咖啡因 同朱古力
3. 準時上床瞓 唔好捱夜

當年考完DSE 爆曬濕疹 上埋面
其實Keep住食有中醫藥粉 之後好得返唔知關唔關佢事
但以上幾點 唔洗用你好多錢 可以試埋 完~
我都有,不過係食辣同牛就會爆好勁。
飲酒都會,盡量小食
分享下小技巧:出水,有血時期一定要搽類固醇等佢好,唔係你24小時浸水都無用。
搽到停左連蕉都無埋就要開始keep住保濕,用油類係最好。
如果係出汗痕就要用濕紙巾抹,最好有酒精,揮發性強+消毒,抹住就要再保濕。

有冇人食緊upadacitinib (RINVOQ)
本身我都係有中至重度濕疹(醫生講)
食左頭兩個月已經好左9成
依加食緊第四個月
有冇ching 有食到停藥 可唔可以分享下停藥之後皮膚狀況同用緊藥個時分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞