【有圖】濕疹撚停左3日類固醇,而家塊面爆撚哂汁

622 回覆
42 Like 285 Dislike
打針啦
幾多年濕疹
你留Telegram我有時間再覆你啦
唔想益樓上果兩隻青蛙
覆佢都哂尻氣,抵佢濕疹纏身
打針同生物製劑,要轉介信、定期抽血、成本高
如果停用大機會反彈,情況仲難控制過類固醇
無咩可以同你傾
過多一兩個月,睇下我有冇好番
就知自然療法有無效
你喜歡啦,祝你快啲控制到,皮膚快啲好返
BTW, 方法要試,但唔駛用月去計
有效方法兩星期內會見效,無用就轉方法啦

錯既方法做幾太都好,只會一直錯落去
好似啲青蛙仔上網亂搵方法咁,一直都唔會好
嗯。。。多謝。。。
試下睇 黃國安 中環
Po 對波黎睇下有冇濕疹波
其實有冇d皮膚科醫生係真係好?

我意思係真係會就住比類固醇,好少overdose。
唔洗轉介信 唔洗抽血 無反彈
無得揀情況下 又唔想打類固醇可以點

我估都係保下濕,茶下cream。

其實濕疹西醫來講係一種皮膚炎。通常都係有野敏感。試下改下飲食習慣睇下會唔會好d。
其實濕疹 唔係無人唔想再睇醫生
但跟住醫生指示搽完類固醇 食類固醇 其他抗生素 其他藥
一段時間後依然無效果既時候 都會開始判斷到底有冇用啦

仲未計一停就反彈 全身脫皮 流黃水嗰啲
利申 自己
諗緊自己睇醫生做咩 諗緊呢啲係咪濕疹黎
每日懷疑人生

舉個例 你咳咗一段時間睇醫生
醫生開咗好多藥 都無用 正常醫生可能都叫你check肺 睇下會唔會個肺有事
但濕疹 醫生只會無止境開類固醇
仲唔會答到你究竟發生緊咩事
點解會脫皮 點解會流黃水 點解會食極藥都未好番

最後 可以入下facebook group
我不是濕疹 是類固醇上癮
有好多人分享搽左幾耐類固醇 食咗幾耐類固醇
爛嘴爛面爛身爛背爛腳爛手圖應有盡有
https://m.facebook.com/groups/848427505309901/
四個字

脫離壓力
佢無患過所以唔明
覺得我地係迷信
不過都唔怪佢
佢只會話:係你抵死 無跟醫生指示 自己用錯方法 一係就自己係出面自己買藥
正一弱智
佢淨係識得人身攻擊
已經唔想同佢討論
聽唔明人話咁
增強免疫力濕疹會無咁易發
做運動 攝取足夠營養 補充多啲唔同supplement 維他命 魚油
勤力啲換床單、抽濕機、戒糖 咖啡因

不過最實際係知道自己對咩敏感最好
但係最致敏測試要抽血驗
或者自己試吓停食某種食物
過一段時間再食返睇吓自己有冇唔舒服
有啲人都會咁樣試自己對別樣食物敏感
係咪飲酒
有,但小 難遇到
我自己之前仲用西藥個陣
斷斷續續睇左5-6年
我未遇過,都冇一個醫生同我講過咁多副作用
其實我覺得類固醇唔係真係咁差,因為如果你真係好嚴重嘅時候,係真係需要撳低啲發炎嘅症狀先。

如果唔係,你係咁R,好容易會感染,之不過我就係話驚有啲醫生就求撚其,總之比重類固醇你,令你唔痕就算。

咁但係去到咩程度,幾嚴重要落幾多dose,我呢啲layman係唔識,所以就係話睇下有冇啲好嘅醫生。
無可否認 短用類固醇係okay 其他疾病仲可以救命
但濕疹長用係好傷的
同埋都好多人唔知類固醇副作用
我戒類固醇爛得好勁個陣處理傷口都好小心同留係屋企休養
如果嚴重傷口多仲要出去就麻煩啲
我見人會用舒膚帶保護好傷口
咁就減少個感染風險
But好啲既醫生真係 唔知要幾有福氣先遇到
因為真係好多醫生就咁開完打發你走
同埋都有case係低劑量唔長用都係有反彈
所以可免則免啦 但現實生活要返工 我諗好多人都避唔到 無辦法
唯有祝福大家都唔好有上癮反彈
戒緊類兩年幾,打咗生物製劑幾個月,都係大爆出水,皮膚裂開哂郁唔到
唔用類固醇又痕到訓唔到
用完再停又會反彈 爆得仲勁
Get rid of pressure

Get rid of unhealthy foods
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞