【有圖】濕疹撚停左3日類固醇,而家塊面爆撚哂汁

622 回覆
42 Like 285 Dislike
完全同意,100%唔信中醫

樓主快啲去睇個有良心的免疫系統專科,有個姓鄔嘅醫生好好,自己Google下

生物製劑方面,Duxipent一般用嚟醫中度至嚴重濕疹,但有證據顯示, Xolair比Duxipent更有效,要同醫生傾。兩隻生物製劑都貴,但如果解決到唔使辛苦,建議都要試吓。
打多幾支疫苗先啦
啲傷口係唔係好撚臭?
個人經驗總結 =腸胃影響皮膚
CLS 巫醫就巫醫啦
啲巫醫撚睇到你有機會係免疫力過高導致嘅皮膚炎
血又唔驗 用藥又唔知成份 份量大概就算
師兄你做緊中醫?
現代醫學係講證據 唔係講經驗
舊 老既西醫唔識進步 唔睇research paper 10 年已經被人淘汰
連登傻鳩仲含住啲老中醫條臭撚 比屎(真屎 做藥)你都煲黎飲

好心上一代既傻西野 唔好帶落下一代
鬼佬睇中醫同你睇印度浸恆河 非洲食泥土 一樣咁on9
聽過有啲人移咗民就濕疹好返
我就諗會唔會同濕度有影響
我屋企最近長開抽濕機
濕疹相對上穩定咗
樓主有興趣可以試吓
因為我試過R到出水而啲水係黃色
總之一律建議嚴重頂唔住既人,試吓去外國住一個月,真係有機會斷尾
你試吓YouTube dr Rex 濕疹,有幾條濕疹片,跟住去做。
同埋西醫同中醫都冇醫術高唔高明
現代醫學係將大數據黎引證藥物/手術係幾多%既人入面有statistical significant improvement

唯一你要夾硬講 有手術既西醫 有人隻手叻嘅 有人隻手廢啲 但做得夠耐 有手進步 最終都唔太差
細個係香港比我老母捉去睇巫醫 冇好過
我5年前自己到左英國 NHS見到我個情況 第一時間就驗血 之後就直接REFER皮膚科同免疫科會診

結論係免疫系統過強 巫醫一世都唔會搵到嘅原因
而家減緊藥 呢啲就真斷尾
我係睇中醫嘅人
而家唔洗煲藥架啦
藥粉一樣有用

以前都好似你咁諗
覺得佢哋係神棍

直至到遇上好嘅中醫

唔否認呢個世界好多神棍
但好嘅中醫都一直存在

試吓啲後生啲嘅
唔好再去啲呃人嘅老神棍嗰度

Btw 平時真係見到鬼佬都會睇中醫

恒河會害死人,因為咁多菌
但中醫中藥係幫人,除非係神棍
你好似好大陰影
睇嚟你遇過一啲好差嘅中醫

而家後生嗰啲好好多
都真係好多人移民濕疹好返
邊個嚴重D我又真係比較唔到
因為我唔知樓主實際係點, 我只係友善地提供意見
唔係打算鬥"嚴重"

根上有ching提過唔係個個都晒得太陽, 我同意
我都只係分享下自己既情況俾樓主參考, 可能我好彩掛
小弟好彩依家好番晒, 無再紅晒同出水
同正常人無乜分別

但其實有濕疹最大影響係心情, 過來人就明
做到運動既話盡量做
心情好D, 其實會幫到你好番
Sugar and inflammation

A diet high in sugar may have an impact on inflammation.

Research suggestsTrusted Source that diet can have a significant impact on inflammation in the body — some foods increase inflammation, while others reduce it. A diet high in sugar might be a key factor contributing to chronic inflammation.

A systematic review from 2018Trusted Source reported that several studies have linked consuming more dietary sugar — especially from sugary drinks — with chronic inflammation. People with higher sugar diets have more inflammatory markers in their blood, including a marker called C-reactive protein.

A 2014 studyTrusted Source showed that people who reduced their intake of sugar sweetened drinks had lower inflammation factors in their blood. These findings support the theory that sugar consumption can cause inflammation.

Researchers have tried to determine how sugar causes inflammation. Sugar stimulates the production of free fatty acids in the liver. When the body digests these free fatty acids, the resulting compounds can trigger inflammatory processes.
你講既濕鳩野 除左幫自己搵生意 完全冇evidence
我上面貼既所有fda approved 藥物 全部都係有大型RCT trial 去證明有幾多%improvement relapses remission
你呢啲同公屋呀嬸講就有用 一到讀多啲書就覺得你鳩吹
繼續用中醫 保守治療害人囉 望就望你有報應 搵埋呢啲仆街錢
我睇過後生 係香港讀中醫 開藥粉嘅
咪一鳩樣
其實搽類固醇最大目的
係先治標俾你有覺好訓好好休息調理身體
但一定只用醫生開嘅
唔會自己買亂鳩黎用
On9

濕疹可以係因為太乾
好嘅中醫唔會搵病人測試有無用
而係會同病人坦白自己藥石無靈,叫啲病人去睇西醫
從來你既藥草都冇解釋到點解有用 甚至連data 都冇 收皮啦
心情,來來去去,一個原因

現實與期望不符

要根治,一係改現實,一係改預期,or both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞