【有圖】濕疹撚停左3日類固醇,而家塊面爆撚哂汁

622 回覆
42 Like 285 Dislike
打生物製劑 打完就唔會搽戇鳩類固醇 當然前提係你俾得起
其實生物製劑係咪一樣唔斷尾咁打
打打下停會唔會返發
脂漏性皮膚炎係個嘴附近真係好難搞
郁啲都紅到仆街
好多濕疹L
出汗就奶嘢
有冇做吉手指嗰啲咩過敏原測試

做完睇住個過敏表,唔食嗰啲嘢
過來人表示強烈唔建議用類固醇
運吉 話對屋塵同中國樹木敏感
之後試過戒到剩係食菜心同雞肉 都係咁

最後係自己搬左出去 無咁大壓力 就慢慢好番

但係都係斷唔到尾 不過叫做好左9成

壓力真係好大影響
濕疹真係窮人病黎
你試下夏天可以24小時開冷氣 即刻好好多
而家有隻口服生物制劑Rinvoq嘅,我都係濕疹左好多年,食類固醇食到無效之後我前年開始食生物制劑,日日都要不能斷,三日見效,超開心…. 但貴過打針一倍。之後食左三至四個月左右突然生蛇,生到入廠,醫生話我食生物制劑食到免疫力好低,醫好左生蛇就唔好繼續食。出院停藥狂爆濕疹,比開始食生物制劑之前更勁,由頭殼頂到腳趾尾全爛,頭髮甩九成,勁甩死皮,一丁點冷氣都唔受得,亦都唔熱得,唯有睇中醫,頭個半月要捱,懷疑人生,到兩個月到開始有起色,到而家一年左右好左9成,頭髮都生返晒!
我自己乾爽會好好多

所以去澳洲就好返一大半
返到濕熱嘅香港春夏又奶嘢
去左英國先爆
我覺得好多人濕疹醫唔好,係冇睇中醫
夠膽嘅話試吓中醫放血,放咗啲瘀黑色嘅血出嚟,會好返好多
我屌你個老母閪
碌撚到最底都冇圖
一定要訓夠 夜訓好易出事 慢慢減類固醇長期搽都唔係好事,保濕做好啲用藍色版bb油再搽無香料潤膚膏
移民
香港係濕疹地獄
係黃色嘅?如果係嘅嗰啲就係組織液 修補傷口嘅
我本身有濕疹6年幾,睇過好幾次西醫都搞唔掂,之後轉咗睇中醫,半年左右已經好返,淨係轉季嗰時出一兩撻。
樓主加油
明白深疹之苦
之前係搽到好晒先停,之後keep住保濕同清潔就冇返發。
會唔會試吓睇中醫? 有個皮膚科醫生好出名 楊明霞(唔係真係sell 佢) ,但佢真係幾work。

阿妹隻手爛晒(濕疹),起晒水泡又痕又腫,呢兩年都睇過唔少醫生(中醫西醫),之後屋企人叫佢睇楊明霞,本身知佢貴。

睇咗第一次,開咗六日藥同埋兩支藥膏,埋單4千幾 (但情況係有好轉)

之後睇第二次,冇買藥膏,埋單好似3千幾。

醫生話要睇起碼半年改善個體質但呢條數真係好金
中醫要搵到個夾自己,之前朋友介紹咩神醫,專醫濕疹,我睇兩星期反而仲差,係屋企附近是但睇一個又好好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞