【有圖】濕疹撚停左3日類固醇,而家塊面爆撚哂汁

622 回覆
42 Like 285 Dislike
透明同淡黃色都係….
睇完
我啱
係膿嚟
組織液係透明

如同上面所說,傷口即使沒有受細菌感染,都有機會流出滲液,這是皮膚的一種自癒機制。所以傷口出水,並非必然代表有細菌感染。

不過,滲液的量、顏色與氣味都是細菌感染的參考指標。金黃葡萄球菌是自然界中一種很常見的細菌,健康的皮膚上都可能帶有金黃葡萄球菌。但當皮膚傷口炎症問題惡化,金黃葡萄球菌之數量與密度就有機會增加,提高感染機率。受感染的患處除了會出現量多、腥臭、偏黃的滲液,亦有可能結出金黃色的痂或黃黃的膿疱。
透明或淺黃色
通常表示正常的傷口康復過程,正常的組織液包含了蛋白質和白血球。

再查下

如果你係講真係淡黃或者仲係正常範圍

但呢個只會係傷口剛出現先有
多數我自己都係R完先會出水,平時就唔會出
成功介類
岩岩介個陣全手紅哂
中哂Signature symptoms red sleeves
而家無哂事

起碼爆一個月到半年呀ching
介水係岩的
真心討論 去做運動搞番好個體質係最有效嘅方法
而家有好多非類固醇嘅口服藥可以控制不過要定期驗血 因為會影響個肝定腎 而家有隻生物制藥係打針 不過好撚貴12k兩針 市面上最常見嘅非類固醇藥膏 protopic同膚樂得我都有用過 但係效果好一般
其實我覺得可以留意下自己咩時候或者環境會發得特別犀利 沖涼水太熱或者太曬依啲基本 重有係啲床舖同衫如果太多塵蟎我都會痕到pk
飲食方面我比較跟中醫嗰面 刺激性食物 例如辣野都會發 我自己一食辣連頭皮都會痕 涼茶 中藥 都唔可以亂飲 好似龜板依啲會刺激雄性荷爾蒙都會發 煎炸依啲就好睇個人 如果你係寒底間唔中食下都唔會點發 酒同冷野依啲濕重嘅就可免則免 我上兩個星期忍唔到口連飲兩罐藍妹即刻發到仆街 到而家都重好嚴重 我有一期試過食得清淡過和尚就完全冇發 但咁樣做人真係冇咩趣味
btw啲人成日同我講戒口同忍住唔好拗 我知係出於好心 但真係好想叫啲人收嗲 鬼唔知啊媽係女人
利用:由小學到而家26歲都未好過
How
水飲都要識飲,唔洗飲咁多,飲細細淡,慢慢飲。
食嘢唔好太快,要咀嚼,咬爛啲先呑。
皮膚由爛到完全好番,正常人起碼要一個月,要學習耐性耐性耐性同埋耐性。
凍嘢,甜嘢,辛辣都要戒,海產海鮮都戒,搵啲中醫要戒口嘅嚟戒,戒口係好痛苦,但你會慢慢知咩嘢食物啱你體質同可以食,我自己就戒咗貝殼類,其他戒口嘢都係有濕疹起先戒。食煙飲酒,緊係要戒啦。
男嘅就打少啲飛機,女嘅就做多啲愛(出汗果隻)
早睡早起,十一點前瞓就最好,挨夜係致命傷嚟!
同埋要睇吓自己睡眠質素,有冇鼻鼾,打側瞓好重要,你瞓得唔好,好影響你日常生活。
抽濕同出汗好有效!keep住出汗係最好,出汗好乸就實㗎嗱,但你要排毒呀,要忍囉,做運動,焗桑拿,總知要出汗!
你可以搽藥,但要認真適量同適當。
搵個中醫調理身體,去濕去濕再去濕,好嘅中醫係睇兩三次,其餘都係靠你自己毅力。

我以前都係濕疹,十隻手指爛咗五六年,瞓唔到,半夜想斬手指果隻,後尾中醫幫我醫番好,中醫五成,自己瞓番好兩成,出汗佔三成,我覺得!
用過類固醇藥膏搽咗兩年,食藥食到個人化曬,一停就大爆,但你要挨,始終都要停,隻藥搞唔掂就搞唔搞,無得淆落去,換藥換醫生,換生活方式換飲食習慣,換埋自己個過去,醫濕疹係好煩,但你會了解自己更多。
加油

我其中一個無復發嘅原因:離開咗香港,天氣都係好有關係,呢個亦係香港點解咁多人有濕疹嘅原因!
香港真係濕熱到仆晒街!
Southern Europe
斷食其實同戒口差不多。
斷食唔一定全日唔食,可以慢慢斷,試吓十個鐘唔食先,慢慢嚟試。
爆汁?
你呢D係分泌定組織液? <(自己免疫細胞打爆左d正常細胞)
組織液的話會有疤痕的快d睇e生吧
好似係
Ching 大量
用類固醇真係害人害物

無讀過書嘅傻鳩
慢慢睇你嘅替代醫學巫醫, 肝衰竭唔好搵現代醫學救
由佢哋食人屎蝙蝠屎醫病啦
2個月1枝已經隔得佢recommended太多
閪銀時仔, 條友擺明讀文科啲傻鳩嚟, 同佢講科學有撚用咩
戒埋甜食。。。。

仲有做運動!

要留意補充水份

個人意見,瘦底唔太適合斷食,所以瘦底唔好斷咁耐
不如分享下當時比西醫救返個落差感
水係唔洗飲太多 唔係因為多唔多水 係人體自我保護機制 想飲就飲 唔想飲咪唔飲

試戒糖(醣) 吸少碳水 食啲動物脂肪 姐係一件牛扒 有肥膏照食埋

你發炎先爛唔好 糖份高不斷發炎
斷幾星期 有啲似生酮
動物脂肪係穩定同好嘢嚟 又係細胞組成嘅要素之一 你好多器官都要脂肪保護 要吸收 其可以完全走晒 但要適量

再加睇中醫 香港中醫後生一輩要北上讀 北上讀佢哋都要學少少藥理 知藥材有乜同少少西藥知識(因為中国中醫用藥會包咗西藥
虛心研究3000年前嘅"療法"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞