【有圖】濕疹撚停左3日類固醇,而家塊面爆撚哂汁

622 回覆
42 Like 285 Dislike
過來人
10年前又係爆晒汁 成身勁痕 d皮膚係扯住晒
成晚訓唔到
R左就瀨野 越R越痕
睇左成年中醫都無撚用
最後都係睇西醫開類固醇搽
搽左1個月就無事 係間唔中天氣乾就會出少少
唔敢講斷尾 但呢幾年都冇咩大事
btw 每人體質唔同 可能你搽類固醇好返 可能你睇中醫又好返
咁Steve jobs都犯過類似錯,個情況有少少似癌症病人走去試自然療法

因為西醫未有高機率治癒方法,
而且現有方法又有副作用(雖然而家開始有啲生物製劑但貴)
要戒果堆應該係以前比較重手咁用(其實好薄咁搽就得),仲要長期咁重手用
發現自己一唔搽皮膚就唔穩定果種
詳細原理可以上網search下‘’濕疹 腸胃‘’

之前有段時間學整麵包
忽然間有日隻手發濕疹
到之後冇整 都繼續 發
成手都係傷口同甩皮

睇西醫食完藥搽完嘢好返
隔一排又會發

之前聽過有用嘅嘢都試過揸, 蛋黃油呀, 乜乜cream呀, 浸海鹽水, 全部都冇用。

最後有幾樣嘢做咗我覺得係對‘’我‘’有用
強調對我有用係因為我好明白每個人情況都唔同的
不過可以參貓下

早訓 , 唔食凍嘢, 唔食糖, 唔食小麥製品 ,盡量唔食加工食物, 唔食重味既食物, 食益生菌, 唔好令皮膚乾燥。

瞓得足個人健康啲我諗唔使解釋; 要戒糖好多人都知; 凍野傷腸胃呢個對我好見效; 小麥係一個好勁嘅致敏物質, 好多人都有反應, 就算冇都可能影響咗你其他嘢唔知; 醃製野加工食物都會有反應, 包括豉油; 搽cream揀冇乜添加嘅, 沐浴露我就用彩豐行蔗糖沐浴露, 性價比最高沖完都好潤; 益生菌喺iherb好平, 堅持食一派就知我冇點你好嘢嚟。

而家我基本上好返曬, 係間唔中會 少少 發出嚟, 通常都係果排食得唔好有關

另外想講 其實人 係唔使食咁多嘢
而家好多嘅病都係 食出嚟
包括食得多, 食得唔好, 食錯嘢

諗到係呢啲
同埋我 唔煙唔酒的
如果你有濕疹 仲做呢啲傷害自己身體免疫力嘅嘢 咁算吧啦

仲有中藥 我眼見 朋友為例
一劑好貴 食完係有效
不過又係會發返

濕疹係好困擾一個人 嚴重影響心情
心情唔好影響身體 惡性循環
要信自己一定好得返
我之前都係食中藥一個月醫返好
細細個一直都有少少濕疹 有㩒類固醇
考DSE之前壓力太大爆哂出嚟
差到直情係啲功課上面都有血水果種
食咗一個月中藥+中藥外洗+嚴格戒口就好返九成
搽係眼附近但唔入眼係唔係就無事?
長期搽得多會白內障,有科學證據
頂住捱完一天光晒
加油
長開too
係真係穩定d
感覺上香港好多皮膚問題都係因為太濕而起
暗瘡都係
用zinc cream揸滲水地方再包住佢 雖然出水臭但起碼有用 要揸到佢無滲水, 乾(痛)先揸cream 過程係辛苦但會好嘅,痕嘅叫醫生開啲黃色敏感藥比你
祝你身體健康
免疫力過強會點醫 係咪可以係香港免疫力科試下睇下?
講多兩句

你有冇做過致敏源測試阿
我驗過血 係對任何食物都冇敏感
不過嗰陣都有盡量戒口
濕毒嘢唔食 盡量食清啲

不過! 除非有啲嘢你食完真係好唔舒服
我覺得呢段時間保持心理質素好重要
所以想食就食少少啦~
我嗰陣都有偷食幾塊薯片

如果你塊面係重災區 買多幾個枕頭袋 日日換

唔知你使唔使返工返學呢
如果冇經濟壓力嘅話 建議請個大假
喺屋企打機睇嘢分心!
眼皮濕疹唔用類固醇可以點搞?
第一次呢個位生
已經岀緊水
飲少啲水:
我本身成日飲水,一日最少都4-5L。
但上網話飲太多水,D分泌液多會好多,而且D蛋白質會溝到好淡,令你個傷口好得無咁快。
暫時試緊一日飲1L左右。

搞錯logic啦
你網上睇果個係講緊飲水速度太快溝稀左d血
咁其實個解決方法唔係唔飲水
而係飲寶礦力之類嘅運動飲料

始終濕疹需要將體內毒素排得七七八八先會退
飲得多水一定比飲得少好
樓主用緊咩保濕?咩洗面?
cerave?
https://www.weeclinic.com/products_detail/18.htm
我就咁search「組織液 顏色」literally第一條link都透明或淺黃色啦
唔撚信再search下 plasma color啦柒頭
識少少扮代表 唔符合自己觀點就扮睇唔到 喺度9up 咪當人on9啦 咁L大個膿同水唔撚識分咩
試下Zinc cream
幾千蚊一個月唔係個個負擔到
超推介Aleavia益生原洗面
https://www.aleavia.com/

我由戒類爛面開始用
用咗六七年了 好返都繼續用
我用佢落埋妝
已經介紹過俾好多朋友

洗面US$20大大支 一支用三四個月
成份好簡單 好安全 得七樣材料
不過要留意有海鹽 所以如果有傷口會有少少吉吉地

官方建議一set咁用 (1 set 洗面+mist, US$40)
支噴霧偏貴 可以自己衡量吓試唔試埋
單買一支要US$30 一支用個半月左右
https://www.aleavia.com/collections/natural-skin-care-products/products/restore-prebiotic-restoration-kit

我每年趁美國Black Friday
一次過訂一年份量 要用集運
上年年尾買既:

香港都有舖頭賣 不過貴d~
我唔介紹邊間了 可以自己Google睇睇

我係唔收錢嘅打手

佢仲有其他沖涼洗頭嗰啲 不過我未用過
無論咩產品 自己查一查成份先安心
唔好信廣告講咩皮膚科醫生建議
講咩濕敏肌專用
香港出名嗰幾個牌子
有啲成份查一查 嚇死人

唔好懶 上網搵full ingredient list
Copy and paste 去呢度睇睇先試
https://www.cosdna.com/cht/ingredients.php

唔好意思 咁長氣 打咗幾篇長文
但係作為過來人 我知道有幾痛苦
諗住用啲產品可以幫助 可能最後又更加唔舒服
明明聽人話呢隻好用 最尾自己用又唔得
嘥錢都算 仲要希望換來失望

記得放鬆心情 呢個只係一個過程
產品外用嘅嘢其實都只係舒緩
無論係濕疹定係戒類固醇
都係身體俾緊提示你 話你知入邊有啲嘢發生緊
等佢散晒就會過!

平常心 加油加油!
移民啦
呢撻濕鳩地唔啱你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞