【有圖】濕疹撚停左3日類固醇,而家塊面爆撚哂汁

622 回覆
42 Like 285 Dislike
咩叫上星期開始保濕
即係以前唔保濕?!
早餐 唔食得包同麵 仲可以食咩?
番薯 雞蛋 粟米 (我食呢啲)
或者燕麥杯 麥皮
有識既人三餐菜芯豬肉 我就真係做唔到咁清。。
滲水試下用廚房紙包紮
吸水又唔怕痴實傷口
努力搵錢打生物製劑
drink lots of water
中醫+過敏原測試
上網見過話濕疹都唔食得麥皮
每個人敏感源都唔同
所以要自己試吓先
我自己冇食物敏感,食物都得
你體內慢性發炎,自己唔知啫

器官好快打柴
除咗碳水,你仲有無戒啲發物?例如糯米 雞蛋 芋頭嗰啲
食prednisolone
我睇過其中一個醫生叫我戒糖
我問佢水果食唔食得,佢話水果嘅果糖都係糖。要戒
戒哂,剩係食肉同菜
係要戒,佢無錯
借朋友Acc一用。

1.) 不用戒碳水/ 水
2.) 戒糖、辣、海鮮、牛
3.) 早訓(12點前)
4.) 多飲水
5.) 類固醇分三類(高中低)按情況塗。香港比較普遍,中為Elomet,高為dermovate ,低為普通藥房買到的。不可連續使用兩星期
6.) 嚴重時要連抗敏感藥食(如piriton、Zyrtec)
7.) 帶氧運動
8.) 常用低敏保濕潤膚膏,一日三次(有無起濕疹都要塗)

細佬係皮膚專科做緊,有緣見到師兄既Post,借Acc覆希望幫到你。濕疹係長期戰,加油呀
仲叫人查類固醇,你真係害死人
呢個世界有好多你呢一類無知、講一句又唔駛負任何責任既善長人翁,害到啲濕疹人用偏方、錯既方法不停地試,試極都唔好

BTW,濕疹既人有緣見到就試下以上既方法,我夠膽講你去中環俾三四千落樓睇濕疹,方法同藥都係相差唔遠。

如果覺得我講得唔好,請你Skip左去當無睇過,有心打一大段字出黎俾你話害死人。

PO507,如果你係濕疹人士,咁你記住爛皮膚爛到仆街都唔好塗類固醇,唔好跟我講既方法,爛撚死你就岩,記撚住呀仆街
真 佢叫人唔好搽多過兩星期
咁長期嚴重又點算?
希望睇到佢講野既人咪亂跟搽到有晒副作用就真係玩完
要食水果,但唔好食咁多
類固醇有分好多種,有食用、外用、代用、非類固醇方法,只係每個方法唔可以超過兩星期。

每個人體質唔同,方法都會有所不同,所以點解有人睇中醫得,有人唔得;有人食藥就可以,有啲要塗高劑量藥;有人要戒口,有啲食乜都得

我所講既係大方向,再嚴重既濕疹,用岩方法大約2-3星期左右都會有好明顯既改善。我上黎覆comment都係有緣咁岩見到Post,既然連登既師兄咁勁,我都唔再多分享。

希望你地醫生都唔駛睇,用返你地口中既方法都可以好返。我明白濕疹好難受,我真心希望有濕疹既人情況可以有所改善,無論咩方啲法。

至於剛剛留言話我果兩位大青蛙,希望你可以係個井到跳返出黎,呢個世界好大,串尻你都哂我時間
你講既大方向都只係用黎禁住個免疫力系統去「控制」濕疹而唔係真正有效完全康復
一停用無耐只會又出返黎
而且濕疹係會不斷復發唔會完全斷到尾
咁又何來做到你講既每種用唔超過兩星期就得
樓上唔用類固醇就要被你祝福皮膚爛撚到仆街
真係心地黑撚到祝福返你用類固醇用到皮膚癌

我用類固醇用到變肥 白內障 腎上腺素下降同骨質疏鬆個陣都未夠18歲
個陣都係用你口中所講既「每次唔超過2星期」咁搽
去到後來搽完都無用 先發覺上癮要戒
戒個陣爛得仲勁過原本濕疹
依家亦都成功戒甩左類固醇
真心希望你依啲人唔好害人
如果我一早知類固醇咁撚多副作用
我係絕對唔會用

當然明白唔少人生活無法脫離類固醇
但就算低劑量 細範圍搽都有機會上癮同反彈
希望你地搵到岩自己個方式 唔會上癮反彈啦

如果有用開類固醇 自己上網睇下 有定心理準備教好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞