有無人細個窮開,大個搵到下錢都唔捨得洗

518 回覆
1729 Like 50 Dislike
好同意 明明自己仔女好過人 係都要讚人哋嚟踩/教訓自己仔女
我既睇法係覺得的士唔抵囉
有錢都唔係咁哂既感覺
去到中產買衫唔係睇牌子價錢,係睇用料cutting質素
一條日牛千幾兩千,但輕鬆著到十幾年
一件靚皮褸幾千蚊但著到廿年都無問題,除返開平過你買U記
好多人都覺得搭飛機business class 唔抵, 但舒適啲就係舒適啲。
渣左車 之後
會覺得我百幾十慳黎都差不多
女人都還好,男人著淘寶衫係好寒酸,著到大陸民工咁
巴打咁高要求
自己打算儲夠6球港就退休
當你收入有返咁上下,假設時薪有$300以上
你用45分鐘坐巴士地鐵的time cost仲貴過你飛的,
你諗下邊個先係精打細算
其實無咩問題 好多人搵十幾廿萬一個月 但都會成日食茶記 着衫可能靚少少 因為質地好 襟着
搵到下錢?據我所知搵到錢如果唔捨得洗果啲唔叫搵到錢喎
大佬你似自己察覺唔到自己唔開心多啲喎

你對上一次覺得開心,真係feel到多巴胺刺激係幾時?

我對上一次真係旅行
lm
講得好好
我幾年前有個fd
29歲就走咗
咁係因為你d時間唔值錢
diu 好中

我而家除左定期,乜都無掂
應該係上年係日本睇con
再對上就應該五年前...都係睇con
向上社交係技能,唔係每一個人都做到,你自身有乜嘢價值人哋要畀你埋堆仲要打本過你做生意?呢個人唔會講畀你聽所有嘢,但好明顯你倒果為因。佢嘅收穫同食好嘢消費升級一啲關係都冇,佢係有idea,但缺錢,佢需要同呢班人社交去sell佢個idea,咪要消費升級囉,最後大家獲得想要嘅嘢,就係更多錢

自己有idea搞錢先算啦,無啦啦消費升級唔會令你得到任何嘢

話說朋友呢兩個字都係on9,冇價值邊個得閒同你做朋友
所以人地操到大隻 你就瘦毒鍵戰
十賭九輸
股票 都係十賭九輸 不服來辯
咁你現在幾錢收入先可以討論
當然我朋友唔係果d不學無術倫敦金MK,
稍有學識又衣著講嘢正正常常又得體,
人地都唔會拒你於千里之外,
但上面兩個條件正正係好多基層人士父母所欠缺的
無錯 時間都係金錢
屋企人係咁,細個窮,依家搵好多都成日買平野,但又成日唔捨得丟冇用既野,儲錢死儲爛儲,去高級餐廳食飯就hang hang地機,心有唔舒服唔知係咪內疚感不過樓主都好起碼自我價值夠,細個窮到自卑自我價值低果堆如果搵到錢反而會狂買名牌堆砌去掩飾自己不安。
有冇諗過自己其實仲捱緊窮
慳錢係好事,但唔係姑寒,係令自己之後想使果陣可以減少思考成本

例如慳幾年錢,去一年旅行。慳十年錢,之後一生都可以減少工作

多咗思考,再諗下有乜想做,再去做,你慳啲錢就有意義。慳一年錢買名牌袋,慳五年錢買架車,不如去旅行,睇下其他人生活。買物質買服務呢啲好低階,乜都感受唔到。慳幾十年錢唔知做乜,亦係乜都感受[i]唔到。自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞