有無人細個窮開,大個搵到下錢都唔捨得洗

518 回覆
1729 Like 50 Dislike
same
過返隔離旅遊台汽車台嗰啲, 生活會多采多姿啲
身為窮撚嘅我,只會應使則使
個個ifbb pro都請pt喎
九成香港人都做唔到又誇張左,
中產兩公婆返工加埋搵10萬+都好多啦
主要係駛錢少既同時其實見識都會少左
你有錢但選擇日日兩餸飯唔係問題
但有人日日去唔同餐廳食野慢慢見識各方面就會多

到有一日你同佢地出面食飯就會發現人地‘好似’識野多過你好多咁
例如邊到邊到有咩食,同d師傅好熟咁樣

識幾個外國frd家境唔係特別有錢
但成日買袋買錶
有次同佢地去買錶
一入到去又同d sales 吹水又講自己新買左隻錶點點點

雖然事實上佢地唔係真係好有錢,但都真係去開呢啲場合好blend in ,我自己就好似毒撚咁行行企企聽下佢地講咩,因為本身唔識錶同埋陪佢地睇為主

利申:我就真係對買貴錶冇咩興趣,但都會覺得有d柒,之後冇再去(主要係冇興趣又唔舍得買),但識有d朋友想融入呢個圈子都買左幾隻,所以都係睇個人性格
香港都有地方洗到錢既 純粹自己無興趣就無計
我,六位數人工, 今日食25蚊m 記, 著u 記
買uniqlo 唔係唔識洗,而係唔覺買貴衫有咩咁特別
我覺得人既興趣就係番工草錢真係無任何意義
我從來都唔能夠理解 就算你話咁樣就舒服我都唔能夠理解 不過你影響唔到我都唔關我事
但如果出黎玩因為呢啲人而掃興既唔該唔好影響到人
呢個post聚集晒啲躺平既人好負面
真, 我買野只講function, 從未揸過歐洲車
又咁,二手計,歐洲車唔係貴日本車好多嘅
買唔貴, 但整貴,耐用度差
完全接受唔到一件衫或者一餐要四位數<-----

真係, 到我打工十幾年, 先捨得買件 千幾蚊既衫 , 仲係去i.t. 買
食四位數一餐 , 起碼係4-6個人食 先會去
同埋我想其他人覺得我係窮撚
差唔多10皮一個月
平時返工帶飯, 著衫U記GU
早幾日買左對新行山鞋around 1k覺得貴
供樓萬幾蚊, 冇車
同女朋友出街都係食米線, 佢仲慳過我
係間中兩三個月買一隻超合金, 玩boad game間唔中又買一盒
駛得最多都係一年去3,4次旅行
認同,好似同啲同事/朋友相處咁,人哋就平時大把話題玩車,炒樓,炒股票。去到大時大節,就分享去邊度玩,窮豪都有話題。細個太窮,養成咗儲錢為先嘅性格,連興趣都冇埋,更加唔好講深入了解,大多數嘢都係只睇到表面,同人吹水,講兩句就完,根本唔夠料吹落去。之後只好識返啲差唔多級數嘅人,塘水滾塘魚,都係走唔出本身個困境,咁就一世
淘寶買衫有時size真係好奇怪
巴打講得岩
真係要學習下
我都係
覺得呢d圍爐post搵到大家好warm
係最有心有力既時候同心愛既人享受人生係最重要
細個冇去過旅行,大個都冇慾望想去
主要係覺得唔值所以唔想洗
件Tee 200 同 800蚊, 我真係唔覺要比800蚊
700蚊同3000蚊既波鞋, 我都係會揀700蚊
如果係3000蚊既皮鞋, 我就好樂意去洗果舊錢
我唔同意,靜態/唔燒錢既活動都好多野好多知識可以俾你吸收,上至天文地理科學歷史政治金融財經呢d都可以睇書/上網就搵到好多資料自己吸收,下至你睇下波電影劇集呢d都唔使點花錢都一樣可以同其他人有話題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞