有無人細個窮開,大個搵到下錢都唔捨得洗

517 回覆
1729 Like 50 Dislike
買衫Uniqlo, GU。食就多數茶記或者連鎖快餐廳,最多一年請屋企人食兩三次豪少少(都係1000 per head)。完全接受唔到一件衫或者一餐要四位數。其實個個月都有三分二人工淨底,但係都寧願去買股票或者定期都唔願意洗豪些少。
我朋友係,佢而家食個飯多過$100 都會叫唔好
而家叫食lunch搭車可以唔洗點諗價錢,想當年為左省幾毫子,明明有架巴士到都會等另一架便d
我都係咁 細個住公屋 好早屋企唔要我自己一個住 大個搵到都唔捨得洗 最豪係買左層樓
呢排去個gym,見到個中學生年紀已經請埋PT去教佢做,同個PT對話交流好有自信,我就有少少葡萄,除左因為錢,係因為佢年紀細細已經可以有咁好資源去裝備自己,成個人個氣質自信都唔同d
你滿足到需要之餘又開心,咁咪好,洗多你唔開心谷住谷住夜晚諗到失眠咁冇意思
所以有錢之後係要嘗試放開啲
唔係你搵搵埋埋都係過窮嘅生活
冇乜分別
有時連想買野既意欲都冇
唔係必須品既唔會想去使錢買
所以你咁樣生活咗咁多年,資産而家有幾多?
想問一下揾到錢咁唔捨得洗,都只係儲到三份二
會唔會唔算叫做揾到下錢呢?
搵幾多叫搵到下錢你都無講
今時今日計,無十萬月薪都唔好叫搵到下錢,求奇一個政府pro grade都有
D錢好辛苦搵番黎
一係用黎提升自己大腦
一係用黎錢滾錢
我都想,但省錢已經植根成為左天性,有一個月我銀行戶口結餘少過上一個月,就會好不安,但其實只係因為咁啱果個月要交稅。都有開始迫自己洗下錢,食好少少,旅行住好少少
細個大洗開,大個月月清
仲係捱緊窮喎,已經對「搵到下錢」絕望了

6位數都係食m記,兩餸飯
戶口有1球都係睇緊D幾萬既2手車仲要未買
一百一個飯真係不了
同你差唔多,不過叫會買啲自己中意嘅嘢,但通常唔貴
最近覺得屋企好似太多嘢,物欲愈嚟愈低
我都係
月入70K
但我買架二手車都係3萬幾蚊
其實使得少咪使得少,冇任何問題
唔需要比消費主義牽住鼻走,好似要使幾多幾多先算正常咁
最緊要係你夠錢使又可以開開心心咁生活
從細養成嘅消費習慣姐
我係香港都係求其搞掂就算
每日都係洗$100~$200左右
(自己住平時一日三餐都係懶得煮直接食茶記)
平時嘅娛樂都係做GYM,玩電腦睇吓動畫漫畫咁
買衫就直頭上網買台灣啲健身牌子出街悠閒運動幾用
剩低嘅錢一部分儲,一部分月供啲廢老收息股
係去旅行洗錢會洗返多小小
我月入10萬都係食雙餸飯,大快活,大家樂
主要慳自己,對住屋企人會豪爽啲
車費呢樣嘢無論有無錢都會計住
除非好攰同趕時間 唔係點解要俾多個一兩蚊搭
反而食真係會鬆手咗 做人咁辛苦都唔可以食好啲 咁我唔搵錢好過喇
因為你心理補償緊你細個既不安全感,結果你戶口有錢但過窮人生活,除了你有個大既理財目標要咁做,否則社會資源黎講就係浪費。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞