有無人細個窮開,大個搵到下錢都唔捨得洗

518 回覆
1729 Like 50 Dislike
其實我覺得為左之後既野令大家而家生活過得唔好係好低能既事 但香港好多人真係覺得要草好大舊錢買樓買車結婚生仔 直到個仔大啲錢先鬆動啲 到時都唔知幾多歲 我同女友唔生仔 一齊搵錢想去旅行就去 想食咩就食 最多草錢慢啲 enjoy到而家二人世界既生活對我地黎講好重要
番工咁辛苦 空閒時間都要虧待自己真係不了
細個屋企都窮
永遠唔會出街食飯
買野一定係用最平果隻
唔會買任何高級少少嘅野
如非必要都唔會買任何娛樂野比我
記得有次偷偷地拎利事錢買遊戲王卡
比老母鬧到仆街
而家大個咗搵得多咗錢
但係搞到我唔識享受生活
唔識咩係靚野
唔識食好野
有時叫一個人茶餐廳叫兩三百蚊野食
當係豪咗
我都係
試過有2個月突然有10萬蚊
即刻去買左過咗萬蚊
呢樣真
搵1xk,2xk頭嗰堆最大洗
「除左因為錢,係因為佢年紀細細已經可以有咁好資源去裝備自己」

咪即又係錢 根本有錢自然有自信,一個人知道自己擁有資源比大部份人都多,有自信係必然

你想像一下自己獨中金多寶,我保證你會有動力有自信去做好多以往唔敢做嘅事
做gym請pt = 水魚

所以古語有云富不過三代不知食
你要係富二三代先捨得洗先會真正食好著好
有D係一搵到大錢就亂洗
窮L基因係咁樣樣

利申me2
樓主講嘅窮人思想就係好似你咁
其實冇問題 萬一有大事發生要用錢
你就會興幸自己有ready
我月入13萬 都係淨得1-2萬有時仲fing哂
都知自己大洗
食兩餸飯 超市執平野
窮人DNA係咁,我細個洗多少少錢都比老母屌到仆街。呢家大個左,叫搵到少少錢,都係完全唔捨得用
好正常喇
非必須
6% return
巴打讀心理學?
係uniqlo 買衫方便,同足夠舒服,唔使左揀右揀
GU 我試過係差啲,自此無去
去旅行咩都試
O係香港親凍飲轉特飲都唔想
我10萬以上都無大變,係多咗出街食,少咗睇價錢
但都只係食一餐同老婆小朋友800-1000

係好耐先會去一次米之蓮2-3星⋯
同多咗搭uber
我經歷過掉野既麻煩,唔想買返來既野有一日要好煩咁掉
亦都唔好公仔同裝飾,覺得要整好麻煩
有咩問題
搵到錢唔代表要捨得使
我,細個公屋仔,成日俾d 同街坊個仔笑窮
去到中學大學開始轉變
佢地讀band 5,中五出黎做野
我就好少少 band 2, 後尾屋企開始轉運
入到U 同時決定搬屋
U 之後頭一年捱左陣之後做IT , 遇到幾個好既team leader
轉過三次工,月薪60+ k , 最勁個次bonus 係三十萬

但平時冇朋友約我,我自己都係兩餸飯,或者返去煮個麵算
衫? 我仲著緊五年前買既

不過錢搵幾多都買唔到時間
個時太個集中工作,少左陪阿爸阿媽。 到有時間已經太遲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞