有無人細個窮開,大個搵到下錢都唔捨得洗

518 回覆
1729 Like 50 Dislike
「減下壓,見識下,享受下,人生苦短,有啲體驗同享受要試下」好同意,見旅遊台不時有d環遊世界post,希望有朝一日當我財力夠穩定,可以仲有體力同勇氣有做。
早期全冷會減價,但後尾就側側膊全冷唔減價
唔駛強逼自己嘅

過返你想要嘅生活
只要唔好被焦慮影響
明明想做又有能力做嘅事
因為無形嘅焦慮而放棄甚至逃避
咁就係問題
感謝巴打分享,令我諗起Steve Jobs果句“If today were the last day of my life, would I want to do what I'm about to do today ?”,唔只可以套用工作上,仲可以套用去金錢上
慳得既位會慳
例如沖涼液 衫褲之類 總之外表一定要乾淨就得
衫著到舊就掉左佢再買過 有時買幾件會有折
咁就可以遲d先買
食野就自己煮 自己搵食譜學

但應洗既地方唔會手軟
例如牙刷 買枝貴d既電動牙刷
刷得乾淨就唔會蛀牙 到時蛀左又要洗一大筆錢去醫
到不如洗多少少一勞永逸
床褥同床單都一樣
最緊要舒服 貴都冇所謂 因為訓得唔好會影響全日既心情同表現 冷氣亦都一樣
機械錶求其買一隻運動款一隻正裝足夠走天下
貪佢唔使差電
買咗樓之後都摵唔甩由細到大畀老豆老母洗腦-為咗供層乜都要慳個個心態
最難係人地覺得你咁搵到錢 點解咁慳
咁你儲埋一次過洗啫
唔係「唔捨得洗」呀

不過我過來人既睇法係
通常呢種人係唔會有一日儲「夠」然後一野推落去洗大錢到
因為最心底裡個諗法就係鐘意望住/擁有D錢多過洗錢可以為你帶來既快樂
我都係 好記得細個已經同佢地講過聽到好唔開心
但當然唔會理你 自己一定啱 塞豆窿識咩 讚得多就驕傲 唔讚唔代表要踩呀
寫得1999 最後果句係分開睇
所以窮係一種創傷
通常講有朝一日都唔會做
今日唔知聽日事 可能你都無命做
建議你要做就早啲做 plan定都好
搵到下錢姐係幾多左右
我都係……未轉工之前一個月儲10,000鬆d
轉咗份新工人工加咗,
但係同時間要迫自己儲二萬蚊起
如果唔係就浪費咗用更快嘅速度去儲到筆錢
著U 記去pret 係醒目
著u記去pret係咩meme
唔明
車點tune?
torque同power都未識分啦tune
錶咩手工?
講到自己識得將啲零件拆開再拼返埋咁
算鳩數啦你
我已經變成比較超級的人

你車尾燈都望唔撚到,廢波! 屌柒你~
我中肯d
其實高低消費都好,唔影響到人唔強行將自己套行為模式強行加諸於其他人身上,咁我都覺得冇問題

主要有問題既係下面呢兩類啫

1. 自己冇足夠財力高消費既情況下,又死要追求高消費娛樂,而且仲影響埋身邊家人朋友

2. 覺得自己果套高消費價值觀先係唯一正道,仲要成日爆人閘既消費塔利班

等於我自己唔會笑林超英唔開冷氣,其實佢都係分享佢自己消暑既方法同提供d建議,又冇話逼人一定要跟佢,我就幾佩服佢真係身體力行做得到,雖然我自己都唔會好似佢咁誇張 乞人憎既係d郁d就會走去指罵其他人既環保撚
淨係講緊交通呢部分啫
又唔好咁快就推斷
所有野都維持不變洗咁多
唔通搵50k去澳門就唔可以搭金巴要搭直升機?

多咗既錢可以同屋企人食好啲
間中買啲電子產品,衫褲鞋襪
而且多咗出黎既錢都要儲一啲
以備不時之需加嘛
朋友結婚做人情
頭暈身慶睇醫生等等

最緊要自己覺得舒服既啫
月入 80k
但有時m記加大比多幾蚊都要諗下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞