有無人細個窮開,大個搵到下錢都唔捨得洗

518 回覆
1729 Like 50 Dislike
我仲特登行去狗鐵特惠站2蚊都唔柒俾你賺,吹撚脹啊?
我都係
明知咁樣唔好 但改唔到
唔想再過要就住洗的日子
整係樓主仲未搵到好高收入,例如10萬以上?
慳同孤鳩寒係一線之差
消費係因為有慾望有追求 不論係物質定精神上
有人好嫖賭飲吹 有人好車錶音響相機 所以佢地去洗錢
如果你地慳係因為實用主義 其實一啲問題都無
但如果你地係同我一樣 唔點洗錢只係因為咩興趣都無
我覺得係一種病黎
Same 純粹覺得太多野無用最後又係掉 買少左野
但唔會太慳 做人返工咁辛苦都係為左生活好
所以食野個方面唔會屈就自己
人生係用黎享受架麻 時間好快過架咋
All in VOO,根本唔使睇
2021年開始買到而家都賺18%
因為大個都係咁窮
我相反
細個窮就好慳
而家捱出頭
每月草低1/5
另外1/5家用 1/5股
淨低唔洗哂佢就覺得對唔住自己返工咁辛苦
我身邊既人係有小錢既人反而慳
因為仲未去到搵好多 仲有供樓壓力
反而唔算好高收入既勁大使…的士….食好西…叫外賣(唔算平果種)
未俾住都月月清

就算搵到錢 骨子裡都係流住窮人嘅血
有同感
搵搵埋埋學人投資
最後輸晒 當初覺得努力打份牛工要學投資為未來
DLLM 早撚知我吃喝玩樂好撚過

我一撚定唔會再掂乜撚嘢投資
屌你老母咪又係賭場
只不過另一種說法
窮到入咗血 就係咁

我都係

慳到 1個幾毫 會好開心
但係可能用你 半個鐘
性價比 其實蝕晒
會架 俾父母慢慢影響到 慳
慢慢自己都會根深蒂固
咪搵下興趣, 好多興趣都係靜態為主

就算冇,日子正常過得好都冇咩問題, 例如而租間大屋比自己hea, 而唔係格硬屈係間房到
係窮撚父母唔識教
乜都唔會讚
同外人就扮撚晒客氣 乜都話鳩個仔女廢先
永遠讚人哋個仔女
賺到錢唔洗有咩用?到老個陣勁大舊錢就會諗點解唔後生有心有力用多少少
慳完十萬八萬對人生冇影響 呢個真
但呢樣嘢唔可以apply喺任何層面

例如你買嘢都係會想用最抵價買 慳到100幾十已經好開心
例如你去賭場輸咗幾千蚊 已經好肉痛
但你都會知 呢幾千同幾百 係唔會有咩大影響
有無想過點解要捨得洗
我26-28歲個陣窮過一個排 到而家40幾K一個月 都仲係過緊15k左右既生活 食個餐過45蚊 都會覺得唔抵 已經4-5年無去過旅行 唯一會用錢就係投資 成日都好驚自己會無錢
樓主 知足常樂比所有錢財買得到嘅嘢都難得
有錢剩做善事幫下想幫嘅人
手足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞