有無人細個窮開,大個搵到下錢都唔捨得洗

518 回覆
1729 Like 50 Dislike
做人咁辛苦俾多一兩蚊可以早10分鐘上車都唔可以 咁我唔搵錢好過喇
我想同呢啲人撈匀啲
我太大洗
好羨慕啲人睇錢重要過消費慾
有冇方法可以訓練正確金錢觀
可能啦,但有時靜落來諗都諗唔到啲乜
慳錢同姑寒有時真係好難分界
有時諗其實慳黎啲錢冇咩特別 唔想買樓
不如去買下衫或者體驗下唔同活動
橫店叫做都會一直番工 洗唔哂
其實有錢人一樣都係知慳識儉 呢種絕對不是窮人思維
連登仔真係好鐘意將條線愈set愈高,50k fg已經夠癲,而家講到政府求其pro grade都有100k,為左拖更多人落水做所謂低下階層真係無所不用其極
消費點練擦鞋?做服務業先練到擦鞋喎,但打服務業嘅工係唔會搵到錢

我唔敢講自己成功,因為我唔係做生意嘅人
但我公屋窮撚出身,從事嘅職業,後嚟移民,之後慢慢改善生活,全部靠先有idea然後有目的消費,其他冇用果啲消費一樣都唔好沾上,全副心思就係搞錢。但我啲錢嚟得慢,重覆性高。

身邊有個從商嘅朋友,中五畢業送外賣賺幾千蚊就開公司,租場靠賺窮人錢有第一桶金,次次約佢食飯都係tank top背心陳冠希後面個阿叔咁款,做到冚檔。過兩年成套老西去品酒會,返大陸傾咗條生產線出嚟,再去香港撲水,賣到出埠,疫情又冚檔。之後約出嚟只係戴多隻勞,身上依然果件死人背心,揸日本車,幾年都冇發市,但係基本上生活都冇問題,如果佢當中將啲錢使咗,佢等唔到下一個風口。

我哋分析返,其實真係靠將賺返嚟嘅錢用喺目的上,先至會有效益,其餘消費好多都係冇用,所謂偽中產人士我哋有冇富二代朋友?有,但唔會走嚟科水畀你,我玩女唔好?從商嘅人有咗錢,基本上都獨立行動,唔會走嚟同你夾,有錢梗係自己搵啦。
上面好多個都話自己月入100k+
好奇有幾多個係真
因為你好攰啊嘛,有可能嘅話減產,戒賭,股波馬果啲戒晒佢啦

你靜落嚟都瞓覺啦,冇嘢做都休息啦,呢啲咪勞力工嘅壞處,心理健康緊要啊清
有無分析過對住你先著背心
因為我都有個朋友
平時好樸素
有一次喺街撞到佢(佢見唔到我)
個look 完全唔同曬
我就諗人地會唔會驚我自卑
老豆好燥底成日家嘈屋閉又家暴,一畢業第一份工就搬出嚟住…試過窮到差幾日出糧成身得返幾十蚊要搵朋友借錢返工食飯⋯⋯而家都唔算搵到錢,平時都慳錢,情願買下美股,做下定期…….最豪係買咗層樓!
連波馬都唔比我玩我仲更加苦悶
問題係其實而家香港食dinner茶記都要7,80嘅時候,100都唔係食緊乜野好野
唔係喎,以前讀書時窮撚冇錢,直情係行路返學。到啱啱出嚟做嘢,人工低時真係會計住計住。但到人工有返咁上下,時間珍貴過果幾蚊,甚至係百幾二百蚊(的士、自己揸車),慳返啲時間好過。
係窮撚啲時間先唔值錢
應該最低入場費都 月入50k ?
慳十萬八萬某程度唔係話無影響架……
例如香港消費性價比極低,每次消費我都心諗點解唔洗少啲留返旅行洗

又例如我好想移民,每少十萬八萬儲個本時間又多左,走既時間又耐左,時間就係金錢,當然我搵得少,每個月供完樓都無咩錢淨又覺得供樓租樓都極唔抵,更加唔想洗錢

反而消費喺讀書旅行呢啲野就叫疏爽少少
使乜扮

佢間公司規模做到幾大,出到幾多貨,都估到佢搵幾多錢啦

佢有傾生意嘅衫,但唔多囉,平時落街同啲阿叔冇分別係肥啲

消費冇問題,知道個目的咪得,無目的為咗爽,好快要還
我有幾球,但次次都齋睇冇幫襯,遲早畀人打
比錢屌閪
唔會浪費時間溝女
十皮月入(月薪+被動收入)+10m流動資產先叫入門
係,如果係外國可以買架車得閒滑雪玩水bbq,已經差好遠,香港好多人有錢冇訂洗
朋友每個月搵7皮
唔計fixed cost 每月淨洗千幾
我連FG都冇
係香港食
不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞