有無人細個窮開,大個搵到下錢都唔捨得洗

518 回覆
1729 Like 50 Dislike
無錢生仔正仆街
兩公婆8萬

平時淨係茶記老麥雲吞麵

係同四大長老食先會豪少少
電腦算唔算係必需品
羨慕巴打有老婆
欲望係無窮無盡
少少地洗咪得少少地洗
無問題架
細個好窮 慳錢慳到唔願出街變左宅宅
大個返工返到齒輪咁
逼自己使多啲錢去安排唔同活動
等返工都可以有啲期昐可以之後去玩
點逼
我有一個月想逼自己碌5000蚊卡都做唔到
唔夠你玩,幾千蚊,買消耗品都碌到啦
心同感受,單親家庭長大細個好窮,細個樣樣野都好慳。每年開學都好大壓力,因為知道到又會洗好多錢。

而家大過左明明都叫搵得唔錯,銀行仲儲落左一大舊錢....

但平時出街都依然唔太捨得洗錢,搵餐廳都係潛意識食啲平野 ...,個人又無乜興趣.....

銀行果舊錢如果少過上月少少就會覺得不安

試過有一排格硬改變心態,食豪洗豪,用好啲...。但始終呃唔到自己....就算比錢果下爽手,但心入面都係無果種好晒脫完全唔care 既感覺。
竟然仲可以選擇出街食飯
是,平時星六日,食茶餐或雙餸當午晚,早餐日日一片餅乾,衫唔爛到補唔到都唔買,唔外出洗多餘錢,燈夜晚都唔太開

今年剩係去2次日本咋
U記tee 減價先買 多數買59 公仔唔太柒就ok
有次39買咗件淨色T 之後好後悔冇買多2件
利申 就黎4皮
真….唔知有咩意思咁樣生活
買股票蝕晒好地地,叫我三蚊轉凍飲堅決拒絕
Same
有時見公司啲細既明明人工低我一大截都好捨得食百幾蚊個lunch 買名牌 就好葡萄因為我知佢地家底一定唔差

我到宜家都仲係長期著u記 食兩餸飯 大快活
唯一係間唔中會買啲和牛番黎同屋企人享受下
係香港真係冇乜購物意欲
呢度個個都月入十萬八萬
最中意reply開頭就話「我月入十萬」,跟住後面啲回覆係冇乜關係
主要係搵啲嘢入坑
睇下concert 去下旅行 玩下sport
旅行又可以試下香港玩唔到/好貴嘅嘢 eg 潛水 行高山 滑雪 paragliding skydiving bungee jump etc
有興趣繼續玩可以入坑買下gear 入gp 識下人 又可以plan個trip專去潛水/滑雪/行山咁
同狗會玩冇咁嬲
喔.....

咁好正常姐,我依家70K,上面月連bonus收左100K一樣要慳住駛。
我夜晚都主要食兩餸飯
咩公司bonus 連一個月糧都冇
U記圓領Air系統平靚正,成日圓齊咁多隻色,舒服又唔使諗,啱晒著牛記笠記返工嘅我
搵幾十萬真係唔會上連登同你鳩吹
細個真係好窮,變咗而家大個出嚟做嘢,都係每個月除開交通使千零蚊,會帶飯返工,放假最多去睇場戲食個譚仔,份人工可以儲足咁滯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞