有無人細個窮開,大個搵到下錢都唔捨得洗

518 回覆
1729 Like 50 Dislike
搵到下錢嘅定義係咩
而家搵多左 但係一樣咁慳同唔買貴野
快樂嘅泉源都唔係洗得豪左 對自己好左
而係有閒錢不停儲起同投資錢滾錢嘅安全感

發覺身邊啲人成日話要對自己好啲 洗錢好疏爽 係因為細個無捱開 唔慣呢種生活 所以我好同意樓主講嘅野

最近唯一令我改變對於錢嘅諗法
係買左架車 養架車 啲錢 倒錢咁倒
出街泊一次車 閒閒地都$70-150
屋苑月租 $4500
重要自己技術唔好 整花架車要補 6千幾
入油 個零禮拜要入$1000
舊車 每個月平均維修費 $300-$1000
細個窮開到大個搵到錢
通常都係走向兩個極端
一係仲係超慳 一係就成身名牌
我都係
而家過嘅生活同岩岩畢業差唔多
而家係每年請屋企人去次旅行lor
其實如果本身低物慾 打份hea工 住到公屋
揾18000-20000 都好夠洗
大把時間做自己野 做gym 都幾令人羨慕
得喇肯定唔係佢,個個連登仔18cm,娃哈哈咁粗
認真計過,人工連花紅平均55k,被動收入20k
但洗費維持15k左右
冇乜購物慾,十年前嘅衫都仲keep係到,就算買都係U記多
得一對波鞋一對皮鞋
另外既然樓主都應該係冇乜物慾既人
即使增加支出都未必換到多好多快樂
你其中一個方向可以向爭取更多自由諗
尤其如果你唔想成世人大部分時間都做黎生

例如你話你每個月都儲到人工2/3
咁好roughly計算當你仲有60年命,其實你做多20年就已經夠退休
當然我唔知你係咪同屋企人一齊住、買樓既問題等等
然後你可以plan下有冇方法再快少少脫離苦海
可能突然間你就會覺得咁慳原來並唔係部分人講得咁dull,反而仲會覺得都幾值得
買新車啦,舊車慳唔到舊錢仲要大把嘢煩
錢解決到99%問題,淨返1%係大部分人都唔會去觸及嘅權力

所以人生開局冇錢嘅話,搵咗錢先世界觀都唔同晒
雖然有人回咗你,但忍唔住笑鳩多你一次

你覺得人哋水魚係因為錢喺你心入面重要過時間

你做gym係睇youtube學、自己試

但最快捷冇腦就係搵人教同睇你做
同意
買舊車 都係建議買豐田 本田 唔好買歐洲車

平時講梗 6蚊一枝 野飲 賣到$13 會諗好Q 耐 買唔買
$8一枝 細bonaqua水 一定唔會買
而家渣車 焗你泊車 $28 一個鐘
食完個飯 一張八達通 拍落去就 $84 肉赤到
好用就得啦
想知巴打你幾大?
做得啱㗎,起碼條數控制到先
使咗錢食好嘢買廢品提升到乜嘢格局

你提升咗消費,而變相要逼自己搵更加多,冇時間學習同思考

另外,階級躍升係一代人冇辦法做到

細個屋企唔算窮,但唔會好有錢,叫做勉勉強強老豆老母捱返來,由細到大個金錢觀都係應慳則慳
到而家大個左,打份牛工,本身興趣唔多,雖然都會去下旅行
但我每個月都做記帳,用過咩錢都mark住,好多人問我儲完啲錢會有咩用
我答唔出,好似為儲而儲咁
我好似已經唔知自己真正既快樂係邊度
而且因為你有能力搵到錢
你嘅時間變得好寶貴 所以絕對唔會再用時間換取金錢
而係用金錢換取時間 再用多左出黎嘅時間換返金錢
之前拍拖同對方個消費觀念好唔同
簡單啲我覺得搭的士好哂錢
佢就覺得舒服重要啲
呢啲問題係咪冇得攪
如果解決到住屋問題
2皮野夠個個月旅行
碌完成個post都唔見班連燈富豪定義下搵到錢/貼糧單
咁咪好
咪當儲舊錢提早退休
最緊要應洗則洗

居屋都好
如果穩定拍拖 真係簽左紙先
趁人工低 抽個居屋資格
上到樓就係贏家

勁窮嘅又感情穩定
可以直情生一件
排公屋
贏得重多
咁試下諗下有咩會令你覺得痛苦,錢解唔解決到?

例如唔想返工,或者只想心情好先返工,咪搵到夠自己開支然後躺平

鐘意去旅行咪試下去成年,返嚟自然有其他感受

其實一個人感受唔到快樂,係因為長期痛苦,慳錢之餘每個月逼自己使少少,一定要使晒,可能又會唔同

覺得唔開心就變下,一成不變只會一直唔開心
會唔會舊錢未大到提供到安全感俾你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞