有無人細個窮開,大個搵到下錢都唔捨得洗

518 回覆
1729 Like 50 Dislike
咁我又覺得凡事都可以兩面睇
就好似踢波咁
有進攻型,後面輸幾多,前面入返多過你就得,贏4:3都係贏
有防守型,穩住後防先,只要唔失波就保證不敗,場場贏1:0你吹佢唔脹

「享受」可以視為類似爭取入球、追求excitement
而另一面人生既過程亦可以追求避免痛楚,例如慳錢達致提早退休,唔使成日諗住要返工受氣、覺得唔夠錢洗果種不安感,呢d就類似防守既概念

當然你可以話why not both,追求場場5:0
但現實係好難,人既時間同能力係有限,就好比踢波落場只可以出11人咁
你要進攻勁d就難免要犧牲少少防守,反之亦然
而且有睇開波通常都知,都唔單止足球,無論邊種運動,通常最頂尖果幾隊/人都係防守好撚堅,反而冠軍都不一定進攻特別出色,攻擊力強但係豆腐防線贏冠軍既情況更加係少之又少
我明嘅,呢個係我老豆嘅rat race,佢最後end up喺股票輸晒成副身家。我同佢分析返,佢果陣面臨香港工業式微,冇乜工開,只能返地盤日日都好辛苦。玩股一開始想贏錢然後唔需要工作(事實上佢唔賭啲錢都夠使廿年),但係最後變成咗興趣,睇住佢上上落落上晒頭,輸下又唔甘心,追下追下冇晒,就係一種一直沉落去嘅感覺。

然而佢一開始係玩好少,唔過十萬,但十年內最後輸七位數,廿年累積嘅嘢冇晒,講緊十幾年前幾百萬係可以full pay層新樓。

工作本身係無意義,同錢有關嘅嘢都係無意義,你要做到嘅係work life balance,儲夠錢然後轉行,低強度工作,或者career gap,點都好,搵返人生個意義返嚟先,驚你再沉落去會出事
最後人哋財自,你仲中年打緊工驚人炒
選擇洗得多與少生活都可以精彩滿足

真正可悲嘅係有唔少城巿人
雖然嚮往嘅生活未必需要咁多錢
但唔知被啲咩驅使要不停向上爬搵更多
過程當中反而犧牲咗一啲自己想要嘅嘢

為咗平衡心理
仲要搵地方搵原因去洗錢
唔係就好似否定晒自己過去嘅努力咁
師兄係咪對「見識」呢兩個字有啲誤解
個人同一間公司冇乜可比性,作為老闆所有開支都係公司開支而且可以扣稅,畀到啲咩服務個客都係成本之一,喺呢個topic已經離咗題
我日日返工都會
我都有自知之明既
我係習慣左呢種生活模式搞到唔想跳出去
好怕面對新事物,同埋中間個過渡期

不過巴打放心,我呢啲人唔會出事
大把人面對既問題比我嚴峻得多
Cut熱狗變相加價
做選擇嘅係你自己,我都係路過分享下,加油

搵唔到錢冇野好講,但搵到錢儲起左又唔撚捨得洗既到底呢類人做乜鳩?
你講嘅嘢好多都免費,一路有做,亦睇得好開心。但我啲同事/朋友唔會理呢啲,一講政治嘢更加由治及興,最後得返有同樣話題嘅人塘水滾塘魚
有時做私人同公司嘢
習慣咗就無得完全分離出嚟

例如我慣咗公司事務車出車入
自然送小朋友放學都會車出車入
唔會無啦啦走咗去搭地鐵搭巴士

其實都係買咗個時間同方便,
都係用少少錢去換取更加多嘅時間

但係喺某啲好辛苦捱出嚟嘅人個角道
就硬係認住認住覺得係奢侈,
呢啲正正就係先天窮開嘅因素成為絆腳石
無條件任何情況都走去慳
冇咗嗰種協調能力

當然我都係講緊合理嘅消費,係嗰種表面睇落奢侈,
但其實內裏慳咗更加多嘅時間同物力嘅流程

唔係話攞啲錢去做啲冇價值嘅嘢
同埋要面子周圍請啲冇利用價值嘅陌生人玩樂
多謝你
無衝突你覺得呢班人會賺夠?一無收入就抑鬱啦
就算佢地財自 都係唔知啲錢可以點洗 我講既係佢地唔知生活有咩意義
咁冇辦法,人既天性就係傾向圍爐取暖,就算你興趣係紅酒珠寶鐘錶呢d高檔野,咁岩你身邊個圈圈冇人鐘意呢d野你都可能會覺得好悶。就算有,最尾都會loop返去你講個情況來來去去都係同呢堆人圍爐,connect唔到其他圈子

可以做既唯有盡量搵更多同自己差唔多興趣既人connect,又或者擴闊自己既知識領域令自己融入到更多唔同既圈子,又或者向自我內心發展
1000 per head好威了
我地酒樓全家7xx落樓

有八位數,連勿當奴都唔舍得食,係要自己煮雞肉清湯米線
同埋你望就望佢地身體健康 唔好草到財自一野死撚左
其實我覺得你先至係正常
簡簡單單煮個麵真係又平過M記又健康d又唔係花你好多時間
我移左民其實英國人人都係咁樣生活
以前喺香港生活時一直諗唔明點解咁多香港人對出街食咁執著
其實痴線既係香港人,唔係你
有啲人要錢嚟享受,有啲人要錢嚟唔痛苦
財自咗減少返工已經過癮啦
子非魚,你自己主觀認為人哋啲錢無用同生活無意義啫
我就真係後者既表表者,有時搵錢都係一種目標
一直諗就係他朝一日我唔想做就唔想做
唔洗因為二分四要睇人面識
所以好多朋輩揸跑車帶RM
我都真係拎哂黎投資
當美債都夠我生活無憂 個心就真係定好多
每日譚仔食一餸就算
你自己睇晒成個post 大把人草錢都唔知自己草黎做乜 純粹唔草唔安樂 過佢地想要既生活根本唔洗咁多錢 我有話你覺得咁樣舒服無問題 唔影響到我
當然呢個係對賭, 睇你個人價值觀, 就好似有啲人會買保險做對沖有啲人唔會一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞