有無人細個窮開,大個搵到下錢都唔捨得洗

517 回覆
1729 Like 50 Dislike
咁你既興趣係慳錢,儲錢同錢搵錢。
呢啲咪令你開心既事囉,點解要逼自己做其他野黎迎合人?
做人都係為左開心姐。
一件衫300以上就覺得貴
有時買衫仲會去淘寶
1000 per head已經好 rich
自己覺得食嘢500以上已經好豪
個個月儲足成份糧有凸
各位業主們,你地有冇加租?
https://lih.kg/bJpzdPV
#56 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

夾switch plan 比人笑
我都搵到錢,我覺得Uniqlo 著得舒服就夠,都唔算唔捨得洗
除非趕時間 唔捨得搭的士
半個鐘行到既都會行 有時1個鐘都照行

買除左電子野買貴過1000已經要度好耐
唔捨得自己食貴野
D錢搵黎做咩?
On9
搵到下錢即係搵到幾多錢?
心態上有少少唔同,我係唔鍾意俾人賺我啲錢,我啲錢咁困難搵返嚟,你就咁易賺到,我dllm啦

搵10幾萬一個月但係要食二手飯
我就係
搵埋搵埋轟晒落股票/定期/儲起佢
月入四萬但每個月使一萬蚊左右
近排有個朋友同我講:你搵錢就係為左過好生活,你而家搵到錢但係過埋啲閪生活做乜鳩但每月儲唔到兩萬蚊或以上我個人會好不安
樓主係咪未接觸股票

以前同你一樣 巴士都唔搭行路慳錢
股票一輸輸撚左成球,從此唔撚再慳

想買乜食乜就洗 唔睇價錢
其實都差唔撚遠,又唔係買跑車買撈,其實洗得幾撚多,慳黎冇撚用

正常洗費,你本身唔係過度消費既人真係唔洗慳
慳完十萬八萬對你人生唔會有影響
加多樣
成日得閒就開個銀行app睇下有幾多錢
無錯
應使則使咪算囉,我都係唔鍾意用錢嘅人,又洗乜迫自己去改,改咗為咩先,可能會開心D?
想知搵到下錢即係幾多
負資產定點先
完全明白,習慣養成咗就好難改,洗喺自己身上一百幾十都勁唔捨得,反而請人食嘢買禮物俾人就覺得好少錢
D錢唔洗唔係自己既
你辛苦完,人地俾reward你,你竟然唔去拎獎品
有咩傻閪得過咁
公屋廢老都識做人過你
我條仔 同佢出街食飯人均唔會多過$80
其實呢啲習慣潛移默化形成咗,好難改。對自己好啲,愛自己多啲,加油呀巴打
安全感, 好驚洗左搵唔返, 暫時目標係財自,個個月有萬零兩萬先打算開始洗豪啲
認同
同我一模一樣,吃飯求其食,買衫淘寶行先,返屋企路距遠都寧願行返去成身汗,習慣到覺得係應該要咁。細個窮既感覺好強烈,好難甩
我調返轉,細個窮,大個一搵到錢就狂買
好大洗
完全係彌補緊童年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞