仙台追櫻到函館遊記

133 回覆
52 Like 0 Dislike
第一次去日本東北,本身行程有兩大重點—弘前城嘅櫻花同pokemon with you
臨出發前發現櫻花滿開期好接近旅程,於是臨時加咗啲賞櫻景點,喺呢度特別嗚謝隔離櫻花post 咁多位巴絲分享靚景,等我都可以睇到咁靚嘅櫻花

​​plan行程嘅時候諗錯野,以為有7日東北pass
後尾發現東北得5日pass,唯有將行程調整同濃縮,雖然有啲chur,不過早起身解決到就不是問題了
最後買咗6日嘅JR東日本・南北海道鐵路周遊劵,Day2開始用

Day 1 :香港>成田>上野
Day 2:上野> 白石川堤>藏王狐狸村>白石城>仙台
Day 3:仙台>多賀城>松島> 仙台城>櫻岡大神宮
Day 4:仙台>盛岡>小岩井農場>北上展勝地>【新花卷>盛岡(愉快列車:陽旅)】
Day 5 : 盛岡>【一之關>氣仙沼(愉快列車pokemon with you)】>猊鼻溪>一之關>盛岡
Day 6 : 盛岡>秋田半日自駕(脇本城、秋田城、久保田城)>角館>盛岡

Day 7 : 盛岡>二戶(九戶城)>快閃半日青森>八戶
Day 8 : 八戶>蕪嶋神社> 根城>青森屋
Day 9 : 青森屋>十和田湖>奧入瀨溪流
Day 10 : 星野奧入瀨溪流>青森市內遊
Day 11 : 青森>蘋果公園>弘前>青森
Day 12 : 青森>函館(金森倉庫、八蟠坂、函館山夜景)
Day 13 : 大沼公園>函館市熱帶植物園>湯倉神社>志苔館
Day 14 : 五稜郭>松前城>松前藩戸切地陣屋跡>函館市(自駕)
Day 15 : 函館>羽田>藤子·F·不二雄博物館>橫濱>羽田>香港

宮城—白石川堤

岩手—北上展勝地

秋田—角館

青森—弘前城

函館—五稜郭
Lm pokemon with you本身想去嗰日佢架車冇開
Day 1
成田落機之後,直接去綠色窗口拎pass同新幹線指定席飛就出發去日暮里瞓一晚

日暮里嘅櫻花已經出葉

食個宵夜就瞓覺了,準備第二日搭6點幾嘅新幹線

雞刺身

大部分串燒都唔錯

Day 1完
隔離post 見到你
本身應該同你差唔多時間出發,見到冇開就早一個星期去
變咗睇到仙台櫻花
我去到仙台已經吹雪,但北上角館就盛開,弘前都8分,我寫埋個西藏post都會開個post講我睇櫻花
原來西藏都係你有睇
完?
Day 2
朝早5點幾起身就去搭新幹線
東北新幹線初體驗

買咗個麥記上車食,之後嗰幾日想食麥當勞都食唔到

超硬雪糕

到咗仙台得返16分鐘就要搭車去大河原,即刻仆去酒店放低喼,再仆返車站上車一開波就跑到腳軟,上車就閂門,非常驚險

大部分人都喺船岡落車,我搭到大河原先落,由船岡去大河原嗰段路會睇到好多櫻花

9點左右去到都冇咩人

第一次睇到咁澎湃嘅櫻花
當日睇預測以為只係睇到水尾,嚟到見佢開得咁靚真係好驚喜

當然唔小得pokemon 孔蓋,唔記得呢隻野叫咩名好襯呢度嘅風景

有藍天加持嘅櫻花,不過隔一陣就開始陰天

一目千本櫻,今次真係冇吹大,好值得去嘅賞櫻景點

向住船岡站嘅方向繼續行,中途就會見到啲影相位
藏王連峰+韮神堰
有啲可惜嘅係已經陰天

依然係咁靚

再向前行會見到唔同嘅花

之後上千櫻橋就會見到路軌搭櫻花嘅景
建議睇定火車經過嘅班次
始終啲車唔算密

之後去船岡城址公園,好多人等坐車
時間關係決定夜啲再返嚟搭,順便睇夜櫻

下一站去狐狸村
個場唔係好大,當日唔算好多人
唔使排好耐隊抱狐狸,基本上9個字影相加抱狐狸咩都夠

抱狐狸活動有指定時間,去之前要留意官網
架巴士唔同月份嘅時刻表都會唔同
去前一日再check 就最穩陣

狐狸村都有其他動物

夠鐘搭巴士就上車,都係白石站落車,然後去白石城
今次去啲城全部有櫻花加持

去完白石城就搭車返船岡

6點左右冇咩人搭車仔上去
買咗單程飛上,然後行落去

日落後嘅景色

落山後由船岡行返去大河原
咁啱有列車經過

夜晚接近冇人,啲燈光照住櫻花好靚

去到會場又多返人,呢個麵都幾好食

之後搭車返仙台,食個牛舌飯做宵夜
好好食,平時唔鍾意食牛舌
呢間牛舌燒得好香,又香又淋
同我之前食過嘅牛舌差好遠

Day 2完
返香港了
牛舌係邊間
LM
留名
咁多人都有去睇櫻花

利申我都有
LM 今次東北櫻花開得比預期快 行程係咁改 基本唔跟行程
特別係弘前城好多香港人,不過都唔夠台灣人多
去任何一個景點都會見到台灣人
仲要係一班大媽,覺得佢哋識自由行好犀利
我連續三日見到同一班大媽
喺小岩井、pokemon 列車同盛岡城跡都見到佢哋
本身淨係plan 咗兩個位睇櫻花,去到撞啱滿開
即刻塞咗好多賞櫻景點落行程
Day 3
一朝早就搭車去多賀城,沿途櫻花開得好靚
印完印仔就任務完城,出發去松島

日本三景之一,松島

加啲櫻花美化吓先

過橋要俾錢,去之前食杯毛豆雪糕先

仲有毛豆團子

喺島上行咗陣就走啦,其實都幾普通
不過第一次去宮城,點都會行吓嘅

行返出嚟之後終於見到多啲野食同商店
好多伊達政宗

呢個毛豆奶昔幾好飲,之後去其他舖試
發覺都係呢杯最好飲

食個壽司先,啲料全部都好新鮮
原來仲有舊魚翅壽司,唔怪之得咁貴
係冇咩味嘅魚翅壽司
面鼓湯加咗個蝦頭,好好飲

瑞嚴寺

背背龍孔蓋

之後搭車返仙台,落車啱啱好上到架巴士去仙台城

當然唔少得伊達政宗

睇完就行去櫻岡大神宮
中途見到魯迅
原來佢喺仙台讀醫

綠彩館,七夕祭嘅飾物

櫻岡大神宮,本身想喺度買本限定御朱印帳
可惜賣晒了

櫻花祭,呢度嘅櫻花樹矮啲
係樹下野餐好正

我都買咗啲嘢食喺樹下野餐

野餐完就返仙台站附近行

東北唯一pokemon center,都幾細間

毛豆奶昔,好甜
後尾發現羽田機場都有呢間分店,內陸機嗰邊

夜晚再食牛舌
呢間會上個收費前菜先,牛腩加蒟蒻

覺得比前一日嗰間再好食啲

Day 3完
lm
支持

我都有PLAN去仙台睇櫻花+溫泉+牛舌
可能要下年LU
day 3 係邊間牛舌
最後果日我都想去叮噹個博物館、但佢星期二閉館、日本呢d好多都休星期二
牛たん料理 閣 ブランドーム本店
https://tabelog.com/miyagi/A0401/A040101/4000039/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞