台北hea遊記

144 回覆
38 Like 5 Dislike
行程主要係食野飲廢水hea 遊啲大路地方

Day 1
搭夜機,9點幾到台北
Check in 完就去寧夏夜市

4年冇行夜市

呢個炸花枝好好食!!

地瓜球麻麻

蛋黃芋丸都好食,超足料,食一粒都飽

雞扒大大件,好juicy 好滑

之後仲去咗間叫胖老爹嘅炸雞店,係即叫即炸,又係好好食!
胖老爹做加盟,好睇你食邊間,食過一間勁難食
樓主你個行程hea 姐
估唔到連遊記都咁hea

有btw都少少掛住夜市
台灣廢水抵飲
獨遊?
Day 2
行過見到間牛肉麵好多人排隊就去咗食

劉山東牛肉麵
牛肉好淋,紅燒湯好味啲,排骨一般

華山文創區

愛文芒果嘅味道

行完文創區食冰
貨室甜品,呢款超好食!
青檸雪糕芒果綠茶冰

芋圓仙草,正正常常

西門町

夜晚食咗燒肉邊爐,啲雪糕好好食!
燒肉爐好慢,不過啲料ok

鹽水雞好正!欲罷不能

終於飲到廢水

Day 2完
行去寧夏夜市嗰陣經過一間幾好食
第一日去到已經好夜,係hea 啲
3人行
想問台灣家下用現金多定電子貨幣多
師兄叫雞記得帶套有得屌台妹真好。
IM 想去HEA
Day 3

早餐叫外賣
艾搗蛋手工餅
高麗菜蛋餅好好食!啲菜好甜
多士係另外一間,普通

之後去晴光商圈
黃記滷肉飯,滷豆腐好入味!

廢水again 鶴茶樓

晴光商圈入面嘅車輪餅
好多餡!

上引水產,朋友話啲蠔好好食

本身想去松山文創區,不過落車見到誠品就諗住行完先去文創區,點知喺誠品行咗超耐,行完都天黑

喺誠品入面食咗個面線,唔夠重口味

柒 串燒屋,啲串燒好好食,仲可以揀唔同口味,椒鹽、焦糖、仲有個唔記得係咩

返到台北車站見未到好夜,諗住再去夜市食野

唔知係個夜市本身就咩都冇定落雨先收咗啲,覺得冇咩好行

食咗間冬粉肉羹,啲料幾好食,不過冬粉好杰,口感麻麻

Day 3完
自己用現金多,啲夜市都係收現金
去誠品買嘢就有用銀聯,有優惠
係呀,費事煩
Day 4

搭貓空纜車,不過冇搭晒全程,去到動物園站就落車

到站就落車睇動物因為卡努已經算大風,間唔中涼涼地,不過都好熱

台灣黑熊

行咗大半日就離開

搭巴士去台北101

之後又去西門町約咗個朋友去馬辣打邊爐

啲豬肉幾好食!

Day 4完
Day 5
政府前一日宣布唔使返工返學,咁啱呢日plan 咗去花蓮,好彩啲鐵路都有開

朝早就去台北車站,搭環島之星夢想號,今次係同迪士尼合作

見個牌延遲咗幾次,好驚停埋,最後都成功上車

車廂入面都有好多迪士尼嘅佈置,不過去程列車第一卡維修,好可惜

早餐,三文治唔錯,隔離啲甜品就麻麻

飲品任飲,汽水茶果汁

其中一卡有得唱k ,回程嗰陣冇咩人,我都唱返首姐撚

遊覽車廂

中間有啲列車活動,其中一個係扭氣球

搭咗兩個幾鐘就到花蓮,有興趣可以坐返台北,環晒成個島

買咗個package ,去到花蓮有車車埋我哋去遠雄海洋公園

Lunch

除咗水族館都有啲機動遊戲

美人魚

行完就搭車返花蓮站

回程係另一架環島之星,有返第一卡

車廂仲轉咗斑點狗嘅主題

今次活動都係扭氣球,氣球有8款,因為已經冇咩人排隊,職員扭咗啲指定款以外嘅氣球俾我哋
唔同站會有唔同活動

晚餐都唔錯

花蓮風景好靚

搭列車嗰陣同啲職員傾計,問佢哋打風仲有冇夜市,佢話可以碰碰運氣然後推介咗士林夜市幾間餐廳,雖然去到全部冇開,不過都有啲嘢行吓,佢仲提我地唔好喺嗰邊買水果,會呃人錢

鐵板燒,煎得幾好食,蜆都好鮮甜

始創店真係幾好食

之後落咗去室內嗰度行,果汁好飲!

魚丸湯同蚵仔煎都唔錯

Day 5完
花蓮都即日
Day 6
最後一日繼續hea
早餐都係叫外賣,原來冇影到相
但係幾好食,係奶酪三文治

仲有前一日買嘅芋泥蛋糕,超好食!香帥蛋糕,好想買返香港,不過好難保存,最後都冇買

食完去中正紀念堂嘅迪士尼展
啲動畫師真係好犀利,畫幾百頁先有分幾鐘嘅動畫

廢水,虎糖隻味幾特別,杯奶茶有燒過嘅味道

金峰滷肉飯,以前嚟食過覺得好好食,今次嚟覺得普通,不過肉羹冬粉幾好食,冇咁杰撻撻

買吓手信就返酒店拎行李走
Hea遊台北咁快就完,每日都食到好飽
夢想號幾多$?包閂票?
同細佬去幾好選擇
同埋外賣點叫?幾正
酒店全邊間?
無一樣野食係吸引
現金
華西街夜市係要連猛狎、廣州街夜市一齊行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞