[開心share]北九州玩上東京之旅

86 回覆
15 Like 3 Dislike
最近見到好多日本遊記,自己都想出返篇記錄返,又可以一齊交流下

上年11月尾出發去福岡,12月中東京返嚟
太耐冇去日本,真係去幾耐都唔夠
今次主要去咗北九州、大阪、名古屋、靜岡同東京

Day 1
一拎完行李就搭shuttle bus 去地鐵站,之後就搭車去博多
去完酒店check in ,拎埋北九州嘅周遊劵先食嘢,第一餐求其喺博多站中央街食咗個烏冬,正正常常

食飽就去福岡Pokemon centre,福岡呢個當然冇池袋咁大,不過作為fans 點都要去行下,覺得大致上嘅嘢都係差唔多,買咗少少野就走

行過車站見到啲水果糯米糍嘅嘢,張相睇落唔錯就買咗,水果幾好食,不過中間有啲餡唔係幾啱我口味

食相有啲核突

之後去咗天神嘅屋台,行過見冇咩人排隊就食

關東煮蘿蔔幾入味

餃子juice

明太子蔥花玉子燒,好足料

正常金菇

見人哋啲炒麵好正咁,諗住叫返碟,點知叫錯咗拉麵
叉燒一般,但係有勁多塊

Day 1完
Day 2 柳川,太宰府

朝早九點幾就出發去柳川,九州嘅鐵路真係好有特色同好靚,會慢慢變咗鐵膠,呢次就搭咗水都出發
六個車廂都代表咗唔同嘅野,每個車廂都有紀念卡,仲有個小展覽

其中一個車廂嘅紀念卡

印埋個印仔,正式成為鐵膠

到達柳川

啱啱去到松月乘船場就走咗班觀光船,唯有喺附近行陣再返去坐

有棵好靚嘅銀杏

啲柚子好新鮮,好想食

行行吓有隻龜行過

紅葉都好靚

終於搭到觀光船,沿途呢個呀叔一路介紹(日文),仲會唱歌,又唱得幾好聽

途經雪糕站,買咗個食

落船之後去咗若松屋食鰻魚飯,鰻魚燒得幾香

食完飯去咗太宰府,呢度間神社個御守好特別,喺皮革咁,不過送咗俾朋友冇影低,下次行過可以望吓

個梅枝餅又幾好食

行完神社就搭車返福岡,咁啱見到聖誕市集,不過入面嘅野都唔啱食又唔啱買

喺博多運河城入面買咗個gelato ,栗子味好好食,超濃郁嘅栗子味

夜晚又食屋台,覺得day1嗰間好食啲

屋台啲野食一般,要食埋宵夜先夠 藏壽司

Day 2完
Day 3
呢日晨咁早7點幾就起身出發去佐賀
首先搭呢架MIDORI 去武雄溫泉,呢架列車有兩邊,一邊係豪斯登堡,一邊係佐世堡。去到武雄溫泉之後就要麻煩朋友揸車去唔同景點,因為度咗好耐都諗唔到點樣去啲地方,最後就選擇揸半日車

行咗個圈就走嘅武雄神社

自駕遊主要目的就係睇大魚神社,點知個天氣…
仲要超大風,好l凍,好快影幾張相就閃

之後去咗附近竹崎海產食海鮮,啲扇貝超好食,好鮮甜仲食咗竹崎蟹,正正常常

下一站去咗佑德稻荷神社,嗰度啲紅葉都幾靚
有個位影紅葉好正,不過冇影到純風景照就唔po 了

跟住去咗有田gallery
呢間cafe 係可以用佢展示嘅杯嗌咗野食之後,佢會俾個牌仔你,上面寫住你要嘅飲品,然後你就可以揀佢展示出嚟嘅杯,拎住個杯連埋牌仔俾店員,佢就會將飲品裝喺隻杯度

所有裝食物嘅用具都好靚

洗手盤都好靚

然後去咗有田瓷器公園,由於趕住還車所以喺出面行咗陣就走,不過覺得有啲伏,咩都冇咁

回程搭咗呢架車返佐賀站

晚餐喺tabelog book 咗華守燒肉,食返餐佐賀牛,啲肉見到都覺得好食,但個套餐跟埋啲不明內藏,我麻麻地內藏

食咗咁多肉要食水果中和返

Day 3完
留名支持

燒肉你地幾多人食? 個set 係佐賀和牛 11500yen 果個?
好羨慕你地可以係咁起旅行
JR PASS 唔係好貴,酒店住遠啲嘅車站就可以好平,其實唔難

冇假另計
Day 4
呢日又係7點幾起身出發去長崎今次影返張車頭相先,兩邊係唔一樣嘅

是靚早:麥記

喺武雄要再轉車,架車好型

去到長崎首先買咗張路面電車pass ,然後入咗附近商場買衫,之後就開始路面電車遊

首先搭車去食吉宗茶碗蒸,我個人超鍾意食茶碗蒸,平時壽司郎會叫兩個,嚟到長崎緊係要食返個

個茶碗蒸真係好好食,好滑,同碗飯一樣咁大
不過唔使叫埋嗰舊豬肉,冇特別

食完搭車去出島行咗個圈,終於有好天氣

搭車去哥拉巴園,落車之後慢慢行上去,沿路都有好多長崎蛋糕買

上到去啦,睇到長崎嘅日景

睇完落返山出發去原爆資料館,去到就嚟閂門,所以都冇咩人

最後一站去睇長崎夜景,搭纜車之前會經過呢個鳥居,幾有feel

稻佐山夜景
食住長崎蛋糕睇長崎夜景,好凍

之後貪得意搭咗款slope car ,落車發現原來係人自己揸車嚟嘅泊車位,仲乜嘢都冇,又要上返去再搭返纜車走,搞到晚餐都冇時間食,求其食咗間餐廳就趕車走,試唔到長崎嘅鄉土料理

Day 4完
燒肉我哋兩個人食,叫咗豪華嗰個,好似係11500yen
份菜同牛舌就另外加嘅,但啲菜全部都燒燶咗
完咗合約之後就去旅行
諗住去多幾個旅行先再返工
留名
lm
Day 5
呢日又係7點幾起身返到嚟香港都冇試過咁早起身
搭MIDORI 出發去佐世堡

緊係要食鐵道便當

搭咗成兩個鐘車終於到,嚟佐世堡要食漢堡

食飽就搭巴士去九十九島
上網睇錯假日同平日嘅船表,差啲搭唔到,要跑去搭船

上船啦,好彩今日天氣幾好,架船有好多高中生

有圖

完咗之後就食飛魚拉麵,頭先啲便當同漢堡未消化完仲好飽,不過講到名物咁就叫咗一碗兩個人share 食,但係佢話每人要叫樣野,所以加咗杯飲品

湯底都係唔同啲,如果係溏心蛋就好

食完去咗附近嘅水族館行,雖然唔係好大,但係都幾靚,啲大路野都有

可以摸嘅海星

仲有海豚表演,曬到好熱

完咗搭返巴士出去轉地鐵,前往豪斯登堡
真係唔係好啱我行,冇乜野做,叫做去打卡
如果鍾意miffy 嘅人都可以去下

坐完摩天輪,影吓聖誕樹,食埋晚飯就走

喺豪斯登堡見到個樣幾靚買咗嚟試,唔係幾好食

Day 5完
Day 6
呢日終於瞓晏少少,都9點左右出發
去KFC 食返個早餐先,覺得個酥皮湯幾好飲,雞就一般

之後就係本日嘅重點行程!!搭甜點列車離開福岡!
呢架車要預早預約,至於要預早幾多我都唔係好記得,但係啲觀光列車通常都係一個月前book定,可以再check 吓,同埋佢嘅行車路線都會改,我地今次就係由福岡去由布院
參考link :https://www.jrkyushu-aruressha.jp

架車真係好靚!之後有兩個車務員(唔知叫佢咩好)會出嚟舖紅地墊,check 飛同幫你放好行李

入到車入面,全部都係打卡位
佢嘅座位有開放式同包廂形式,嗰陣好似訂咗位,坐邊就係隨機,我哋就係坐包廂款嘅,有道趟門
拍咗條片影晒成架車,冇逐個位影相,留返你哋自己體驗

呢架列車嘅特色就係會喺車入面食飯,係一個set
佢個餐牌每隔一段時間就會轉,到時可以上網睇吓有咩食,飲品就任飲嘅

啲食物好精緻

中途站,會落去影吓相咁
呢個站好近河童,有啲河童野賣

之後上車食埋個甜品,食完都好飽

去到由布院啦,喺呢度做咗個好錯嘅決定
本身book 咗溫泉旅館,見有時間就諗住自己搬個喼上去,點知路途遙遠又要上斜,早知就放喺站到俾人拎上去。搞到之後行街都好趕急
由布院站有個位專係幫人送啲行李去溫泉旅館,幾錢就唔記得

放好行李又行返去由布院站行溫泉街,天氣又變得好差

叫咗個豐後牛兩個人share食,好正

加咗個一般嘅甜品,啲口感怪怪地

繼續行街

去到金鱗湖已經就嚟天黑,陰天真係好可惜兜個圈就返溫泉旅館

入住嘅旅館叫風の森,一泊兩食仲有私人溫泉
4000千幾蚊港紙

食飽即刻浸溫泉,消除前幾日嘅疲勞

Day 6完
好鍾意九州福岡想去多次
Day 7

第二朝起身,一出去就見到落緊雨,行去對面食早餐

食嘢嘅地方有啲娛樂

成地紅葉

浸多陣溫泉就離開啦,又去咗溫泉街行吓
去到日本都見到古早味蛋糕

買咗隻雞翼食,食完雞翼買咗可樂餅

跟住搭由布院之森去別府啦,出發前喺網上訂咗便當

蛋糕就上車買,不過由由布院去別府係一個鐘車程左右,又食便當又打卡真係唔夠時間,個飯接近倒落口建議唔使食便當

落車嘅時候見到七星號,都係我好想試嘅列車
係過夜列車,不過唔知有冇機會搭,多人book 到要抽籤抽中咗先有得搭

睇返由布院之森歲月嘅痕跡

去到別府就放低行李喺黑貓宅度,之後搭巴士睇啲地獄
我哋淨係去咗海地獄同赤地獄,冇買到佢嘅劵

行完拎返行李,再搭巴士去別府渡輪碼頭
搭sun flower去大阪

佢有啲床位係喺一大間房入面,有唔同人一齊瞓,另外仲有啲主題房。本身想住熊本熊房,不過冇房,所以就住普通房,唔記得咗影房入面嘅環境
有張碌架床,枱仔,電視,洗手盤,至於沖涼去廁所嗰啲就要出返去公眾地方做,有大浴場
有啲貴啲嘅房有獨立廁所同沖涼,可以睇返官網check 邊款房

晚餐食咗船上嘅自助餐:1500yen
刺身都係任食,抵食過九龍灣

由布院買嘅士多啤梨,壓扁咗啲

間房都開到兩個喼執行李
三枝列車酒,樽身都係列車樣,好靚

船上面有張傳單係講唔同時間會經過咩橋,凌晨1兩點嗰陣出咗去睇瀨戶內海嘅大橋,出去嘅時候冇拎電話冇影低,不過真係好靚!

喺船上面其實瞓得唔係幾好,成日紥醒,不過朋友就一覺瞓天光,我諗都係睇人呢次搭郵輪去大阪都係個幾好嘅體驗,下次會再試

Day 7完
去完都覺得九州最正
Lm支持
可能其他地方遊記分享太多,睇親都已去過
但九州仲有好多未發掘到
樓主覺得九十九島值唔值得去
嚟緊去九州諗緊去唔去佐世保
Day 8
朝早6點幾就到大阪,成晚冇瞓過咁

搭地鐵去大阪,酒店門口
呢間酒店每晚十點至十點半都有免費杯麵同雪糕,不過浴室有啲細,仲要有浴缸,出入唔係好方便

喺關西每日嘅行程都好多
第一站,木津市場,冇乜野行
有間舖頭好多香港人排隊,去咗隔離冇人排嘅舖頭食

食完就出發去京都啦,唔知嗰日有咩活動呢呢日都係行吓啲大路景點

第一次紅葉季節嚟

Pokemon 孔蓋專登去嘅

二年坂

紅葉清水寺,真係好多人
天氣變得好快

行完清水寺就去鴨川食壽喜燒,呢間都係預先喺tabelog book 定,揀好套餐之後就上菜,店員會幫你燒,套餐仲有前菜甜品,白飯任添

食完飯去埋千本鳥居,都係好多人,避開人潮影都幾靚

走咗轉京都就返大阪,由大阪去京都有一架特色列車,不過因為計劃好晒行程之後先知有呢架列車,諗咗幾個方法都搭唔到,如果你哋想試都可以參考
車名:Aoniyoshi

去返大阪食pokemon cafe ,呢個又係要預早book

啲野食好靚,唔捨得食

食食吓比卡超會出嚟跳舞,不過坐太後睇得唔清楚

食完緊係要買嘢,有啲商品係cafe 限定,跟住去埋對面行

食飽去大阪team lab 行,親眼睇會靚好多
因為我好夜先去,差唔多閉館前一兩個鐘,所以冇咩人,同埋又係室外,散下步都幾舒服

行完又食唔知呢個行程肥咗幾多,食咗先算,咁大舊芋絲好正!

Day 8完
嚟緊又plan 咗去九州玩,今次去南九州,希望順利飛到,唔好俾人cut咗班機
九十九島都幾靚呀!你鍾意水族館仲可以去埋附近個水族館,冇乜人幾正
不過覺得搭觀光船冇高處望落去咁正,好似有觀景台可以望落去,附近仲有花海,我諗個風景仲靚睇吓你鍾意咩路線,如果plan 到可以兩邊走,睇晒唔同角度都幾正
唔知點解upload 相成日有灰色bar ,有啲相要重新upload 幾次先出返成張圖,所以有啲前菜相就唔放上嚟啦,如果真係好有興趣先再upload

夜晚再出,多謝支持
要自駕先好玩

等巴士太疏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞