東京靜岡遊記

31 回覆
21 Like 3 Dislike
今次去旅行嘅目的係去熱海睇煙花同埋40週年嘅東迪

Day 1:羽田>台場>舞濱>阿佐ヶ谷>toy story hotel
Day 2:東京迪士尼
Day 3:東京>伊豆>大室山>城崎海岸(黑船電車&自駕)
Day 4:伊豆>熱海>WA-tei Kazekomich(金目鯛電車)
Day 5:熱海>來宮神社>十國峠(車上買巴士pass)
Day 6:熱海>Moa 美術館>熱海城>熱海花火大會(巴士pass+門票 set )
Day 7:熱海>大原神社>大佐倉>成田機場

其他遊記
[開心share]北九州玩上東京之旅
https://lihkg.com/thread/3303984/page/1
新加坡+馬代遊記
https://lihkg.com/thread/3474371/page/1?post=1
山陰山陽遊記
https://lihkg.com/thread/3440432/page/1
九州遊記
https://lihkg.com/thread/3446293/page/1
台北hea遊記
https://lihkg.com/thread/3462540/page/1
㗎妹圖thx
早入咗
岩岩先睇返樓主個個北九州玩上東京之旅 支持
Day 1
搭凌晨機朝早到羽田,見到富士山個頂

本身想去豐州市場,去到發現星期日冇開。。。平時做足planning ,諗住呢啲旅遊景點日日都會開,所以冇特別check

之後去咗台場附近食個早餐,再去台場城跡印印仔(舊年開始儲百大名城&續百大名城)

原來有呢啲野玩

印完就去東迪擺低行李先,東迪酒店住客可以去到舞濱站嘅迪士尼迎賓中心放低個喼,佢會送你個喼去當晚住嘅酒店

放低酒店就去咗東京附近行
晏晝去築地食蟹

好熱,飲枝生可樂

阿佐ヶ谷神社
呢度嘅御珠印係刺繡嚟,好靚!

杯桃汁好似原個桃榨出嚟咁隔離係花火雪糕

差唔多5點幾就返toy story 酒店check in

房間佈置

晚餐係勞蘇餐廳嘅自助餐,1個人4400yen

食物正正常常

Day 1完
樓主d酒店 間間都唔係平野
京阪築地
咁多假去日本
早咗入先留名睇相
Day 2
食個吉豬三文治就出發

酒店住客可以早十五分鐘入園,當日開門時間係8:30,我哋8點左右到都見到好多人排隊
去迪士尼記得download 定個app,好多時都會用到

8:15住客就開始入園,大家都係向美女與野獸嘅方向行,我地一開始快步行,就到嘅時候就跑,差唔多8:40就玩到,玩完已經要排兩個鐘

好精彩!

排隊過程入面,我哋用app拎priority pass,每次拎一個game ,預先喺個app 加埋朋友可以一次過拎埋朋友嗰張,同埋未玩嗰個game 之前都唔可以再拎pass,要玩完先可以拎

我哋拎嘅pass係怪獸公司,玩完都未到check out 時間就返酒店hea,check out 之後再玩

Lunch
有啲40週年商品要食set先有得買

夏日巡遊

今次第二次嚟迪士尼,好多遊戲都玩過,旨在去新園區同買40週年嘅商品,所以冇玩到好多game

夜間巡遊好精彩,有好多架車

又食嘢

睇完攻略中到嘅攤位遊戲獎品

走嘅時候返酒店拎行李,之後就搭車去東京酒店check in

Day 2完
裸辭
就嚟又返工了
隔住個口罩都覺得qq
lm
Day 3
呢日會去伊豆,買咗個便當上車食

去到熱海轉車
黑船電車,大大個玻璃窗睇景
啲凳set 好個位係俾你向住風景,好靚!

去到伊豆就拎車,擺低個喼喺酒店就開始行程

大室山,搭纜車上去之後沿住大室山行咗個圈

附近有好多大陸人,仲要食雪糕食到成地都係

同富士山嘅緣份係零,因為太多雲睇唔到後面嘅富士山

晏晝搭纜車落返山,喺纜車站隔離食晏
餐廳啲擺盤同器皿都好靚
不過啲麵硬硬地,似刀削麵

食完晏去咗對面嘅仙人掌動物園,有纜車飛入場好似平啲,調返轉去完動物園搭纜車好似都有平,或者Klook 嗰啲買

動物園有好多唔同嘅動物
俾錢買飼料餵佢哋都得,受歡迎嘅動物就300yen ,冇咁受歡迎通常200yen

喺呢邊睇到成個大室山

睇完動物就去城崎海岸
天氣好,風景都靚啲

晚餐喺酒店附近食鐵板燒喺tabelog 預約咗夏日套餐

魚湯

煎魚

牛肉卷

和牛

本身諗住去埋伊豆嘅手筒煙花表演,不過食甜品嗰陣,日本大叔撩我哋傾計,傾咗幾個字,同埋見好大雨就冇去

甜品會去甜品房食

返到酒店見到少少煙花

Day 3完
Day 4
Check in 嘅時候預約咗早餐
有金目鯛嘅shabu shabu同埋烤魚,烤魚可以任食,百幾蚊港紙一位

車站好韌嘅鮑魚

伊豆好出名食金目鯛,由伊豆去熱海有架金目鯛電車,好得意,同黑旋電車一樣有好大嘅玻璃窗睇風景!

車廂入面有好多金目鯛嘅佈置

呢晚book 咗溫泉旅館,約咗職員3點車我哋去旅館,所以去到熱海諗住放低個喼行吓先,不過熱海超多人,除咗遊客,日本人都好多
車站同商場嘅行李locker 都full晒,之後去咗熱海站對面嘅細商場,有兩間舖都可以放行李,我哋擺完係幾耐佢都冇位再擺了

不過日本人真係好,咁大需求都唔會收貴你,仲平過啲locker ,一個中型喼加一個大喼先500yen

放低喼之後就去附近行

呢碌野超好食!超足料
熱海站商場入面都有得買,唔使熱住排隊

個桃三文治好正

日式廢水

呢間布甸都好出名,好多人排隊,不過啲職員做野好快手,排一陣就買到,仲買咗六個返酒店食,柚子味有啲酸,其他都好好食!

另外都買咗個饅頭布甸,普通

差唔多夠鐘就返去拎行李,去熱海站等旅館職員

一入旅館就見到好靚嘅風景

房內環境

晚餐都係好靚嘅料理,節錄幾張圖

有杯係番茄豆腐,本身以為係番茄加豆腐,原來係有番茄味嘅豆腐,好特別

覺得佢呢個橙色兜好有心思,寫住春夏秋冬,依家係夏天就將夏字轉向客人嗰面

食完飯仲送咗包甜品,寫低咗日出時間
不過咁早緊係冇睇到

睇夜景算

Day 4完
Day 5

好豐富嘅早餐,風景又靚
嚟到伊豆熱海會係咁食魚

Check out 後,旅館職員車返我哋去熱海站
喺熱海站附近揀咗間酒店

擺低行李就去來宮神社,巴士pass 可以車上買,最好準備定啲圖俾司機睇要買,費事溝通唔到阻人開車

依家啲神社都好現代,又有cafe ,啲御守又會同卡通合作

之後喺附近巴士站搭車去十國峠,希望有一日我都可以親眼睇到呢張相嘅景色

上山嘅纜車

又俾啲雲遮住嘅富士山

呢舊野都幾好食

一個鐘之後變到好大霧

搭返纜車走

晚餐係燒金目鯛

叫咗個兒童餐換禮物,夜晚都有熱香餅

喺附近行咗陣就走,熱海啲野都好早收

Day 5完
水豚
Day 6
朝早去熱海站對面買車飛同門票
之後就搭巴士去Moa 美術館
美術館好靚!設計都好有現代感

晏晝喺美術館附近嘅餐廳食,呢個炸櫻花蝦餅幾好食

食完搭巴士去伊豆山神社

再去熱海城,係觀光用途嘅城

果然好靚!

行咗陣就搭纜車落去,再慢慢行去親水公園

係夏日祭典呀!終於可以參與到日本嘅祭典,食咗好多祭典野食,雖然大部分味道都一般

呢個幾好食

魷魚都唔錯

呢舊比卡超蛋糕有一大袋,懷疑有十幾舊食一舊都好飽

花火大會08:20先開始,6、7點已經好多人

我哋都喺沙灘搵個位坐低
之後食住等

花火大會準時開始,啲煙花靚到

個個都哇哇聲,好精彩

煙花大到影唔晒

好滿足嘅一日,下次一定要再去日本嘅花火大會

Day 6完
Day 7
參加完花火大會就離開啦

晏晝喺船橋站食壽司

之後去大原神社,嗰度嘅御朱印好靚!

去埋大佐倉印佐倉城印仔

成田機場

Day 7完
lm
Day3啲鴨好似好好味
啲毛好靚
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞