瑞士淺度遊記

159 回覆
71 Like 3 Dislike
今次唔係去好多日,主要去啲出名嘅景點

Day1:香港>曼谷轉機
Day2:曼谷>杜拜轉機>蘇黎世>琉森半日遊
Day3:琉森>鐵力士山
Day4:琉森>Interlaken
Day5:Grindelwald>少女峰
Day6:Grindelwald>First >Zermatt
Day7:Zermatt>Gornergrat
Day8:Zermatt>Chur>列支敦士登
Day9:Chur>蘇黎世>沙夫豪森
Day10:蘇黎世市中心>杜拜轉機
Day11:杜拜>香港
Day1

機上第一餐

到達曼谷,第一次嚟

買咗個芒果糯米飯

仲有榴連雪糕,都幾好食,下次試吓去泰國玩

Day 1完
瑞士post
支持!
Day 2

食完宵夜就搭去杜拜啦,上機又食

好快就趕住轉機去蘇黎世,杜拜好似沙塵滾滾咁,搭飛機嗰陣見到啲地標

呢個芝士三文治幾好食

隔一陣又有野食,成盤得個包好食

喺飛機已經見到啲山好靚!

出境好快就搞掂,差唔多半個鐘多啲就拎埋行李走,可以搭早一班車去琉森

機場去火車站都好方便,有晒指示
第一次去歐洲都唔驚
之前睇旅遊vlog 見上落火車係自己撳掣開門嘅,唔好企咗喺度唔上車

去緊琉森已經見到好靚嘅風景!

搭咗個幾鐘就到琉森,去酒店放低行李
不過呢間酒店好差,間房有陣臭味,開窗又多蚊螆飛入嚟,呢度又唔興冷氣,好彩去嗰陣唔係好熱,早晚都涼,都叫瞓到覺

下晝半日主要喺附近行吓

垂死的獅子

窮人恩物

卡貝爾橋,去瑞士可以帶定泳衣,啲人有水就跳落去

夜晚買咗個pizza 食,現焗pizza 嚟講又唔算貴,百幾蚊就有個大批

Day 2完
Day 3
呢日去鐵力士山,搭車去engelberg 落車,之後有巴士去纜車站,喺纜車站買飛就可以

咁就冇咗48chf ,不過真係好靚

我地路線係直接搭上去最高轉旋轉纜車,落嚟嘅時候喺trubsee 落車,行一個圈再搭返落去

好耐冇試過去旅行遇到好天氣了,好似睇晒成個地球咁,好靚呀!

上到去一有太陽曬住就唔凍,仲有啲熱,買咗杯雪糕食

去附近餐廳食野,佢有自助區同餐廳區,自助嘅窗口位已經冇晒,就去咗餐廳食
一碟都係百幾二百蚊,佢又冇因為山上面收你貴啲,同城市餐廳啲價差唔多

個薯蓉幾好食!

之後去冰宮,冰宮超凍同好跣,小心啲行

行完就搭纜車去trubsee,我哋沿住個湖行咗一圈,行到出曬汗,不過係好靚嘅

瑞士啲牛都特別靚,同埋會掛住個噹噹,特別有意境

見到啲人玩獨木舟

游水都得,不過啲水好凍

行咗個圈就搭纜車落返去,見到馬車

搭車返琉森lu

去咗郵局買郵票,廿幾蚊張好貴

免費野飲

跟住去車站附近行吓

酒店喺卡貝爾橋附近,經過影返張夜景照

呢間藥局好得意

Day 3完
Day 4
呢日由琉森去Interlaken

我哋搭呢架車係有餐車嘅,叫咗兩份早餐食
呢度早午晚餐都係百幾二百蚊一碟野

Interlaken 好多人玩滑翔傘

我哋放低喼喺車站locker 就搭纜車去Harder Kulm
纜車超多人,啲人喺貼住咁企架車仲好熱

上到去好靚!啲瑞士公仔好得意

超好天!

你鍾意都可以行上嚟

喺附近餐廳叫咗碟野原來得兩粒薯仔

搭纜車落返去附近行

跟住遊船

去到Brienz 見附近有個動物園就去咗,不過行咗好耐先到,又冇咩野睇,啲動物仲好似冇人理好慘咁

之後搭車返Interlaken 拎行李去Grindelwald

今次呢間酒店就幾舒服,仲有個露台

Check in 之後就去附近行

呢度個環境好襯Mont-bell

一入夜就有好多雲

夜晚返酒店餐廳,叫咗個漢堡包食

Day 4完
Lm 去過最靚既地方
Day 5
呢日去少女峰
出發前喺酒店食早餐先

少女峰依家開咗新纜車,可以直接由Grindelwald terminal 搭纜車上去Eigergletscher ,15分鐘就到

買飛嗰陣個職員問我地要唔要morning ticket ,最遲要搭13:17班車走,我地8點都未到就開始玩,見都夠時間行就買咗,可以慳返啲錢

瑞士啲交通真係好犀利,幾高嘅山都上到

話咁快就到Eigergletscher,以前要個幾鐘先到

之後就搭車去少女峰啦!

中途有個站會停幾分鐘,落車影咗啲相就上返車

終於去到top of Europe ,歐洲最高嘅火車站
以前嘅建築真係好犀利!

上到去喺附近周圍行吓

原本想去瑞士旗影相,點知行錯咗去第二度
變咗行山不過都睇到好靚嘅景色

不過行嘅時候小心啲,一定要行返中間大路,如果唔係差錯腳就跌落無底深淵中間大路都有機會有啲窿,小心啲行

好辛苦先行到上去

影吓相就走

之後入返去行

去埋冰宮,今次呢個冇咁跣,不過都好凍

行完就去影瑞士旗啦,不過等咗好耐先影到,心諗做咩影咁耐,影幾張咪算,轉咗幾十個pose,後尾發現係香港人仲要佢哋去邊影,嗰個位就會即刻大排長龍

影完相就食野

最後行吓手信店寄post card 就走,啱啱好搭到13:17班車

如果早起到買morning ticket 都幾好,一嚟平啲,二嚟會少好多人,一到晏晝就見到好多人

搭車走嗰陣仲有朱古力送

走嘅時候我地冇搭纜車落Grindelwald terminal ,係去咗Kleine Scheidegg

然後轉車去Lauterbrunnen

睇完瀑布就返Grindelwald 食晚餐
試吓芝士火鍋,啲麵包有啲凍又韌,唔係幾好食

Day 5完
自己去?
兩個人
留個名,瑞士一直都好想去但好似好貴plan行程好複雜咁
貴就係嘅
不過Plan 行程唔複雜,睇吓旅遊書同blog ,跟佢哋行就得,瑞士算係比較簡單,啲車巴士都好方便
想平去意大利Dolomites
都係阿爾卑斯山區
仲靚過瑞士
交通方便又易plan
嘢食好食過瑞士唔知幾多倍
LM

巴打有冇去行山?
淺度遊都去左好多度wo Ching
好睇 支持
行落山
Lm
咩月份去?聽講住grindlewald 最靚月份係6月?
前排睇定幾錢,見到琉森間burdgenstock resort 酒店 2萬幾港紙一晚
剛去完早樓主一個星期果時天氣無咁好有啲雲
而家去瑞士係最好時間
雪山有雪 草原有草 日照夠長
10月係全年最好?
lm
9月-10月中
人少啲 住宿又平啲 雨水又少啲
又係傳統收獲季節多活動
10月尾山上開始初雪 有啲餐廳住宿開始放假 交通都開始停
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞