有冇絲食開避孕藥?

293 回覆
24 Like 35 Dislike
其實食避孕藥唔係淨係為左益男性
我會覺得係為左保障自己
一開始都係我提出去家計會拎藥食
一黎安全性高好多 二黎係我可以自己決定繼唔繼續食
主導權係我手 而唔係好似condom咁主導係男性手上
同埋食左避孕藥的確經期係準 一日都唔會遲
少左m痛 連量都少左
同埋家計會個邊見你食左差唔多一年定兩年會強制要你比醫生檢查 睇下陰道有冇感染
講真 依家香港有幾多女仔會主動去檢查
我覺得呢樣又唔錯

會生癌 第一類致癌物
來源:https://zh.m.wikipedia.org/wiki/1%E7%B1%BB%E8%87%B4%E7%99%8C%E7%89%A9

白撚痴
正常食經醫囑對身體無壞影響

太陽幅射都係list入面咁係咪做吸血鬼見光死

www.breastcancer.org/research_news/study-questions-birth-control-and-risk
篇文引述

未打完就send左
篇文引述過幾篇research
1996年果篇話藥有slightly higher risk of breast cancer,當時啲女人應該由第二代轉緊第三代藥,個荷爾蒙劑量偏高
後期既研究一係認為如果家族有乳癌病史會稍微增加風險
一係就搵唔到任何correlation

可以防癌30年
https://www.hk01.com/女生/107462/避孕藥增加患癌風險-研究-防癌功效維持至少30年

可以防幾種癌症
但好似會增加少少子宮頸癌風險 但打左HPV針又會減低返

[member]聽講會導致不育 係咪真

打支針又會?我多人打架喎, 唔係真下嘛

唔太清楚 不過之前有睇過新聞連婦科醫生都唔建議打 話其實呢隻針都算新冇太多嘅臨床案例 有啲人接種之後搞到不育 有啲甚至行唔到路嘅 加上接種完又唔係100%預防 聽落都幾大風險下

咁我都係唔打住, 之前己經好多人SELL問我打唔打, 好似保險個D都SELL

如果絲打屋企人有子宮頸癌病歷嘅不況可以問下醫生意見 睇下適唔適合接種 我諗醫生意見點都可信啲掛
其實食避孕藥唔係淨係為左益男性
我會覺得係為左保障自己
一開始都係我提出去家計會拎藥食
一黎安全性高好多 二黎係我可以自己決定繼唔繼續食
主導權係我手 而唔係好似condom咁主導係男性手上
同埋食左避孕藥的確經期係準 一日都唔會遲
少左m痛 連量都少左
同埋家計會個邊見你食左差唔多一年定兩年會強制要你比醫生檢查 睇下陰道有冇感染
講真 依家香港有幾多女仔會主動去檢查
我覺得呢樣又唔錯

會生癌 第一類致癌物
來源:https://zh.m.wikipedia.org/wiki/1%E7%B1%BB%E8%87%B4%E7%99%8C%E7%89%A9

白撚痴
正常食經醫囑對身體無壞影響

太陽幅射都係list入面咁係咪做吸血鬼見光死

www.breastcancer.org/research_news/study-questions-birth-control-and-risk
篇文引述

未打完就send左
篇文引述過幾篇research
1996年果篇話藥有slightly higher risk of breast cancer,當時啲女人應該由第二代轉緊第三代藥,個荷爾蒙劑量偏高
後期既研究一係認為如果家族有乳癌病史會稍微增加風險
一係就搵唔到任何correlation

呢個亦都係點解要睇醫生, 由佢地決定食邊隻嘅原因
你估好似上面連登仔咁求其摷維基就話係致癌

可以防癌30年
https://www.hk01.com/女生/107462/避孕藥增加患癌風險-研究-防癌功效維持至少30年

可以防幾種癌症
但好似會增加少少子宮頸癌風險 但打左HPV針又會減低返

[member]聽講會導致不育 係咪真

打支針又會?我多人打架喎, 唔係真下嘛

唔太清楚 不過之前有睇過新聞連婦科醫生都唔建議打 話其實呢隻針都算新冇太多嘅臨床案例 有啲人接種之後搞到不育 有啲甚至行唔到路嘅 加上接種完又唔係100%預防 聽落都幾大風險下

咁我都係唔打住, 之前己經好多人SELL問我打唔打, 好似保險個D都SELL

如果絲打屋企人有子宮頸癌病歷嘅不況可以問下醫生意見 睇下適唔適合接種 我諗醫生意見點都可信啲掛

屋企人有過子宮瘤但良性, 反而有過腸CANCER, 不過上次見過腸科, 醫生話家人隔代計, 只係得一個有, 唔會特別高風險, 同埋我上網睇左0的新聞, 都幾多人有大大獲副作用, 博唔過咁, 最多我做多0的檢查算
我自己覺得...同女朋友計安全期 加埋用套已經夠

始終真係唔想佢食咁多藥
其實真係女仔自主話事,
驚性病成日轉partner就一定要condom,
但固定伴侶,condom n pills 都可選擇,
其實side effect喱啲depends on 不同人身體反應,
或有時係情緒令到身體有所謂既side effects
anyway, 做足research先好買,
search benefits plus side effects plus user review, 自己判斷

始終真係唔想佢食咁多藥

邊有安全期咖
我女朋友食左優x之後冇性慾
扑野嗰陣佢個樣厭惡到我唔想再搞
但啱啱停左藥一個星期
已經追撚含
絲打自己決定啦
如果想享受性愛點都有啲代價
冇謂因爲想唔載套而食藥(仲要唔平)
但食左唔想搞就真係好陰公喇
得不償失呀
但啱啱停左藥一個星期
已經追撚含
絲打自己決定啦
得不償失呀

巴打我都係食優X
但係越食越咸濕,宜家每三日要扑一次野
我諗性慾呢d都係睇人

始終真係唔想佢食咁多藥

邊有安全期咖

安全期
祝定你父親節快樂先

始終真係唔想佢食咁多藥

邊有安全期咖

安全期
祝定你父親節快樂先

我地係安全期都用套
為左女朋友,我會自己帶套都唔會叫自己女朋友食野。事後丸身體差係人都知,但事前丸係咪真係咁好無副作用,你自己思考吓!

止痛藥食野幾耐排到出黎,大家聽唔少!但其實藥就係咁(或者西醫),你話係,你就要信!因為西醫有信對話語權。但你真係確認對身體無害,真係將來嘅事!你話新一代無乜副作用,佢話姐,因為新一代係你地食緊,咁有無例字睇有幾好?

你要知商家同藥廠有幾仆街!

真心,真係想女伴好,第日生個好啲既bb,真係唔好食藥,帶返套!

事實係咩藥都唔好亂食!

巴打真男人

我自己呀媽食避孕藥食到生cancer
所以我發誓我一定唔會食

你點知成因係食藥?

你阿媽每日都飲水 又可唔可以話飲水係致癌成因
西藥特點就係
冇證據證明佢有壞處=/=真係冇壞處
到真係有哂證明既時候就奶哂野
所以除咗真係要醫病
如果唔係都唔好亂食為上策
身體荷爾蒙機制好複雜
始於覺得用藥係控制暫時睇到既一部份
但就打亂睇唔到嗰部份

留意事後丸同避孕丸差好遠,事後丸係唔會食完變好亦唔會用唻調經,普通避孕丸先會有調經之類嘅作用,所以千祈將兩者混淆,亦唔好以為兩種藥效果相約。

留意事後丸同避孕丸差好遠,事後丸係唔會食完變好亦唔會用唻調經,普通避孕丸先會有調經之類嘅作用,所以千祈唔好將兩者混淆,亦唔好以為兩種藥效果相約。
有冇絲打過避孕針?我老母好鐘意摷我啲野所以廢事買藥 好易俾佢發現

打針唔好
醫生講
食咗優思X兩年幾
一開始皮膚好差,食咗後完全無爆過暗瘡,最多係經期前出少少粒粒
食避孕藥可以控制經期,真係安心好多,而且流量少咗快啲完經期
避孕嚟講真係算係咁,無出過事
怕煩唔想日日食藥就去打針囉
btw家計會配藥好平

泰國70hkd
但啱啱停左藥一個星期
已經追撚含
絲打自己決定啦
得不償失呀

巴打我都係食優X
但係越食越咸濕,宜家每三日要扑一次野
我諗性慾呢d都係睇人

食咗幾年
我都仲成日想要
所以應該係巴打條撚嘅問題
唔係藥嘅問題

你嗰隻係咪叫事後藥呀呀女?
西藥特點就係
冇證據證明佢有壞處=/=真係冇壞處
到真係有哂證明既時候就奶哂野
所以除咗真係要醫病
如果唔係都唔好亂食為上策
身體荷爾蒙機制好複雜
始於覺得用藥係控制暫時睇到既一部份
但就打亂睇唔到嗰部份

咁點解無證據證明佢有壞處=真係有壞處

留意事後丸同避孕丸差好遠,事後丸係唔會食完變好亦唔會用唻調經,普通避孕丸先會有調經之類嘅作用,所以千祈將兩者混淆,亦唔好以為兩種藥效果相約。

而家都仲有人幾事後講成事前
好多人就係係咁e聽講過食藥一定有害
之後就唔會詳細了解 仲要聲大夾惡鬧d試過的人
人/動物本生就係要生育,用外來方法阻礙自然性,其實對人始終唔好。我唔敢講你當下有咩事,但將來老左我答你唔到,我更擔心食呢啲所謂嘅藥係對未來人類基因有影響,下幾代重有無生育能力。

當然你可以話,未來嘅事未來先算!呢個每個人點諗我無得阻止。樓上有講老母食藥然後有生cancer, 係咪有必然關係我唔知,因為我唔係醫生都唔係藥劑之類!但我就係唔信,但建議大家留意一下避孕丸嘅進化史。

打針衰就一定,你要知其實每支針有幾多重金屬係入面打入你身體。

可能我喜歡陰謀論,少許反社會人格同new age,所以好多都喜歡隨自然性。

最後,好好珍惜你真係愛嘅女人,一個同你走到尾嘅女人!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞