有冇絲食開避孕藥?

293 回覆
24 Like 35 Dislike
其實啲人成日話驚有副作用
即係有咩副作用?

cancer

食咗優思X兩年幾
一開始皮膚好差,食咗後完全無爆過暗瘡,最多係經期前出少少粒粒
食避孕藥可以控制經期,真係安心好多,而且流量少咗快啲完經期
避孕嚟講真係算係咁,無出過事
怕煩唔想日日食藥就去打針囉
btw家計會配藥好平

我就係聽我朋友話食完爆曬瘡同水腫 搞到我唔敢試
多謝絲打,都係去家計會問吓先

咁誇張 係咪呢隻牌子嘅藥唔適合佢呢?
家計會見完姑娘就有得配藥,不過要記得自己經期日期,姑娘會問

有,btw 我食優x
So far幾好,食左8個月皮膚都好左,不過頭一個月食真係冇胃口同作嘔😟

食咗優思X兩年幾
一開始皮膚好差,食咗後完全無爆過暗瘡,最多係經期前出少少粒粒
btw家計會配藥好平

我之前係萬X買$2xx一盒好貴
依家係家計會配就$100一盒,每次配半年份量
食咗優思X兩年幾
btw家計會配藥好平

我之前係萬X買$2xx一盒好貴
依家係家計會配就$100一盒,每次配半年份量
其實啲人成日話驚有副作用
即係有咩副作用?

cancer

綜合現有的研究數據,大部份顯示暫沒有發現避孕藥會增加患癌風險。研究亦證實,適當使用避孕藥,可減低各類女性癌症(如卵巢癌)與婦科病症(如子宮內膜異位)等的風險。
連登毒撚好恐怖 食個藥又話雞 又低賤
食咗優思X兩年幾
btw家計會配藥好平

有,btw 我食優x
So far幾好,食左8個月皮膚都好左,不過頭一個月食真係冇胃口同作嘔😟

食咗優思X兩年幾
btw家計會配藥好平

有,btw 我食優x

有,btw 我食優x

食咗優思X兩年幾
btw家計會配藥好平

有,btw 我食優x

好想搵女俾我內射

醫生要我食輕樂偶來調經, 問佢話冇副作用,但係我都驚會肥水腫或者頭暈,有冇絲食過有副作用?

有,btw 我食優x

食過幾個月了解過
醫生講得好清楚,危險只有一個:栓血
機率係萬分之一
不孕係假的

分享下我同一個fd食過之後,副作用一致如下:
嘔心,唔想扑野,情緒低落
日日都發誓食到分泌好返就唔會再食

題外話,果排我個人好熱,睇中醫,佢話會影響左我腎,後尾已經冇再食,況且我好驚栓血死

我都會鼓勵人即管試下幾個月,因為佢其實都好多好處~~

好多人都唔知呢樣野 其實好過去其他地方啦 又有護士醫生又平

「唔戴套係益左男人」
哩一個假設根本直頭講到做愛係好似服務男性咁,如果做愛唔係雙方同時享受的話,根本上做愛已經有問題,其次女性都戴同唔戴安套都有唔同感覺,男方覺得舒服同時女方亦然。

「唔戴套就俾人中出」
哩個亦都係雙方應該去溝,唔戴套一樣可以體外射精,食藥係為左進一步降低懷孕風險。

至於食唔食藥好睇雙方性史,出去玩開或者成打Ex嘅最好就戴返套,安全套除避孕外,最主要嘅用途就係防止性病。我覺得單一性伴侶嘅情況下食藥問題真係唔係咁大。

而避孕藥又分口服同打針,口服嘅食得唔準時或者漏食會好麻煩,絲打上去家計會問下醫生啦

我估你係絲 你講得好詳細,多謝你

我係巴唻㗎
不過我真係會研究,特別係食藥打針哩啲,我都唔會搵我女朋友較飛㗎嘛
承上
我覺得食呢啲野搵婦科醫生睇睇先
食完唔舒服同佢講,可能關劑量事
真心唔好自己某某然去買黎食
我唸好多人都想一食就食好耐
但又唔知隻藥岩唔岩你
2017年仲有人思想咁落後

而家啲藥冇咩副作用啦 而且咁多隻藥 一隻唔岩揀過第二隻 再唔係問醫生都得

醫生會唔會話食避孕藥有害啦
係幾安全 不過真係要準時食
我自己去家計會買 佢俾我嗰隻萬寧有得買 差成$30
同埋會有人follow up你食藥嘅情況

咁係咪食開就要keep住一直食
有冇試過唔記得左食/停左藥
經期即刻會唔準??

唔好停,甩幾粒都有機會變週經,同埋真係要準時食,我指準時係每日同樣時間,因為佢要令你體內啲Hormone盡量穩定做到調經避孕效果

打針不同之處係將成個月劑量打落忽肉到,等佢慢慢咁滲啲Hormone出唻,所以仲穩定啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞