懷孕原來唔易..

1001 回覆
5265 Like 125 Dislike
加油
無論擔唔擔心都唔會有幫助,不如放鬆心情去食吓tea,睇場戲
頭1個禮拜、第3個月、24週前、生之前1日,同過喱啲過來人傾過就知每一日都唔易過,每一位準媽媽都好想問點解係嗰1日就無左。

唯一往好嘅地方諗,就係你地之前嘅問題,ivf幫你地解決到,專心等下一次就好。聽過有人講ivf到最後出世差唔多係1/6機會,希望你地6次內都成功

利申:過來人
搭單問其實唐氏等等既先天缺陷係咪懷孕初期已經會check到
睇電視見到啲人咁湊法大家都辛苦
搞到自己都唔想生
渣架
係 t21
成日覺得人類都係物競天擇
有時啲嘢整定 無謂強求
睇開啲個人都會舒服啲 冇咁大壓力
我大左三年 著鞋同剪腳甲好辛苦
想問T21最熱門嗰兩三樣係咩?
早期已經可以check DNA
證明你地啲基因廢
唔適合生仔
check 倒 99%
加油 希望bb冇事健健康康
T21即係唐氏

大多數染色體異變都係呢啲(from Google)

基本上,正常人類的染色體有46條,男生為「46, XY」、女生為「46, XX」。如果胎兒的染色體數目有多一條、少一條,就是數目上的染色體異常。以下是常見的染色體數目異常4大疾病:

1. 唐氏症|體染色體異常
因為多了1條第21號染色體,可能會造成顯著的外觀不同、輕度至中度的學習障礙、聽力障礙、語言及動作發展遲緩問題。其發生機率約1/800,且孕婦的年齡越大越容易發生。

2. 愛德華氏症|體染色體異常
因為多了1條第18號染色體,可能會造成小頭症、發展遲緩、肌肉低張力、先天性心臟異常等問題,且多數患者無法活過1歲,其發生機率約1/6,000。

3. 柯林菲特氏症|性染色體異常
男性身上多了一條X染色體,通常會有睪丸小如花生米、陰毛稀疏、陰莖短小、皮膚細膩,明明是男生卻長出女人的乳房等症狀。又因男性賀爾蒙較低的關係,進而影響到腦下垂體產生精蟲,故產生無精症的問題,發生機率約1/500~1/1,000。

4. 透納氏症候群|體染色體異常
大多是女性缺少一條X染色體,使其造成身體矮小、卵巢功能退化,多數患者智力正常,可以自主生活,發生機率約1/2,500。

5. 染色體的微小片段異常|常見2大疾病
染色體上的某一片段出現缺失,或是擴增,就會造成該染色體片段數目異常,發生以下疾病:

貓哭症候群:主要是在第5對的染色體短臂,發生微小片段的缺失。小朋友在出生之後,容易發出像貓一樣的高頻率哭聲,部分孩子會出現智能障礙、心臟異常或是明顯的外觀異常,發生機率約1/15,000~1/50,000。(延伸閱讀:明明做了產檢 為什麼小孩生下來哭像貓?)

小胖威力症:在第15對染色體長臂(位置15q11—13)發生小片段的缺失,導致胎兒在新生兒階段可能有餵食困難、體重過輕,但幼兒階段突然食量大增,出現無法控制飲食、注意力不集中的行為,且會有輕度至中度智能障礙問題,發生機率約1/10,000~1/30,000。
柯尿成日睇唔到條賓周 滴到周地都係
總之冇得救果啲 先天病
喺香港生既話,依堆野係全部會幫你check?
祝福你,希望你哋成功

精子廢
卵子健康都無用
身邊朋友係香港做ivf真係唔好咁大期望,乜都唔check就黎打針取卵植入冇成功過。我同太太去台灣做就勁多野要check,驗血驗免疫驗黃體,驗哂知道咩事就成藥補充再打排卵針,期間係要香港驗孕酮再腥去台灣俾佢地,受精後再pgs篩哂有用既卵出黎再計時間植入,植入前後有中醫針灸,到宜家11week,樓主加油
咁呢間公司都算係幾好
加油
當你入過產房,你就知道女人生仔真係搵命搏,所以要珍惜為你生仔嘅另一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞