懷孕原來唔易..

1001 回覆
5265 Like 125 Dislike
加油
再接再厲
加油, 我同太太備孕左年半先有, 但6w生化左
之後ivf, 依家24w
我好明白你同你老婆嘅心情
你地要撐住啊
年紀大固然風險大,問題是懷孕生仔呢樣嘢本身就有巨大風險,嚴重到會死人最壞的情况是無命
我咁睇

我都係大年紀生的

如果後生,我會用好多體力勞力去完成件事
但有左人生經驗及$, 會用唔同方法及$去達到同一目標,當然體力真係攰

其實同打工一樣,廿零歲時靠OT靠勤力去完成個tasks
人大左就靠方法靠planning
你條弱智又話預測唔到既
依家你條濕鳩弱智又預測你3/40歲可以年薪過百萬
加油呀,好好享受個過程。
我同太太結婚唔夠兩年,意外有左,BB 啱啱4個月。

其實好多野,包括錢都計唔到,亦唔係想像中咁辛苦,唔夠錢咪打多份工囉。

兩公婆齊心湊B就ok。
我終於理解你,你父母當年就係無充足資源就生你搞到你咁弱智,你識汲取你父母教訓依啲值得讚

我唔係盲屌,你做得好我會讚
仲癲唔離婚搵第個生

生唔係問題
唔好起香港生

已所不欲,勿施於人
自己起香港都捱得咁辛苦,仲要禍害下一代?
問題年紀大先生唔止難懷孕依個問題
下一代健康都係因素之一,高齡懷孕下一代健康係大機會差啲
當然,你話40vs 20歲,係難好多呢點無得改
其實而家既難
已經比廿年前既難容易好多

根本好多人三十幾,四十幾先生
健康問題,由你有左到出世,好多野可check住
好多病都可check 到 (當然好多都仲未得,但比上一代時好左好多厃)

再者而家好多保品,中西都有
媽媽及BB 營養勁左好多
而家d小朋友好鬼聰明
頭兩三個月流產的機率唔細,不過D人唔講,有婦科醫師同我講早期流產率係大約8分之一,同#3個師兄post 出黎資料差唔多,早期流產可以話係random的,多數同阿爸阿媽無關。其實我同老婆都試過,第一次8星期左右無心跳,之後就請醫生處理左,隔左一年再試就成功,衣家個仔讀緊小學。隔左好多年,有一次老婆同朋友講起,先發現身邊都有朋友試過早期流產,引證機率係高。

簡單講,過來人身份,無左心跳多數就係無左心跳,建議你先做好心理準備,特別係要處理好自己同老婆情緒。

唔好因為今次打擊左心理,其實只係呢次唔好彩,無咁既命數,同下一次成唔成功無必然關係。
如果你有心理準備同識得同肯安排,幾時生都唔係問題
其實都係無完美準備
都係邊做邊學

我從來無估到自己EQ可以咁高
後生時勁燥底
條女後生玩到殘曬 樓主幫人埋單仲想生仔
加油樓主都要照顧自己情緒
好多時BB冇左
都係關心女方多

但其實男方都一樣承受住傷痛
好睇本身身體情況、有冇運動習慣等
35歲高齡呢條line好耐冇調整過
人又長壽左 生活習慣又唔同左
醫生話其實40歲後叫高齡make sense d
所以呢啲野係講緣份
我3個都係國際
係無廣東話的
我老婆上年都係咁, 第6周check到話個bb無心跳, 好大機要流產
到最後都係流產,好彩剩係食藥就可以排曬個胎出黎,唔洗做手術無咁傷
之後同人講番, 原來都幾多人係咁, 係d人個個都無講
點解d人話有bb要3個月後先好同人講, 原來唔係迷信, 係三個月前ge胎真係好唔穩定
想問咁樣前後洗左幾錢
一定識
咁我同老婆係香港人
不過佢地first lang 係英文
會用英文組織先

再者其實詹朋友好叻
佢知咩人用中咩人用英
對住老人家佢自然全中

本唔本土,如你屋企有講,自然知
大步擸過

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞