懷孕原來唔易..

1001 回覆
5265 Like 125 Dislike
講真生出黎既仔女又係loop番自己既人生,睇著自己30幾歲人個種每日都係npc既生活,真係唔會想生出黎成為將來社會既一粒齒輪
但有啲人會話生出黎佢有自己既人生,可能佢會多謝你生佢出黎享受到世界既美好,我覺得依啲人最自私,只係為左自己感覺良好
但幾理智都都好,人都戰勝唔到內心既欲望
我有個朋友佢地兩個19年係場場抗爭都著黑衫上街,佢地結左婚無唸移民我唸佢地見宜家香港100%赤化實唔會生啦,點知今年有左
其實好多夫婦一齊奈左,想有下一代既欲望就會慢慢浮現,係人既本性
Take care 巴打
點解會係覺得有壓力
理得人地點
自己想生就生唔想生就唔生
除非好似樓主咁想生但生唔到先會覺得壓力啫
親戚先誇張,
廿頭同個MK仔生兩件,
母體陀緊果陣, 兩公婆仲有食煙飲酒, 兩個小朋友大個左生猛到仆街, 小學3年級仲考撚埋第4名
呢個最經典係周潤發
你朋友撈得掂又識湊咪好
有啲生完唔理老公又難湊
定係純粹係想滿足2個人想有個小朋友呢個私慾

西利 依句百搭
邊個生仔係無私慾
總知生仔就係私慾 自私精
想問下各位偉大嘅爸爸媽媽
撇除一生勞碌幫人打工/ 為生意日夜打拼
點樣可以確保個仔唔洗面對生離死別 老病死
仲有痛不慾生 心如刀割 喺病床典典下等經歷
如果係唔可能避免
咁都仲要生仔出嚟 係專登希望送佢嚟受苦
定希望佢接受上天嘅磨練
你地忍心要自己仔女經歷呢一切悲劇
咁真係好自私丫嘛
揀又冇得個小朋友揀
受就要佢自己受
BB 加油呀,爸爸媽媽等緊同你見面ga
聽到都心酸
幾多週發現基因問題?
你同左你父母講未
其實一年冇避孕都冇bingo 就不育

利申:未婚婦科常客(PCOS)
今次BB心急未執齊嘢,會返嚟搵爸爸媽媽

我頭胎7週check到無心跳,轉介咗去公立
一星期後再check過都係無同排期做吸宮
吸完一次,返屋企唔舒服
急症入院,再照成個子宮都係血,吸得唔乾淨
然後第一次手術報告出咗,部分葡葡胎,有機會變cancer
每月返醫生抽血一年後無事
之後有咗而家阿囡,有粒同我一模一樣位置嘅痣
老人家話bb帶住記認返嚟搵媽媽
阿囡而家開心健康,阿媽心滿意足

同我第二胎同期媽媽20wk左右confirm咗bb中咗重型地貧,一樣忍痛流產
之後都已經生返健康寶寶了
Ching同老婆加油,祝福你
我姑奶做到第二次IVF先成功有左,但到4個月開始發現胎水不足,同埋個胎唔識大,本身醫生都叫佢做人工流產放棄,佢堅持到6個月,最後發現個胎自己冇左心跳,先捨得放棄
隔咗半年再做第三次IVF,一試就成功左,最後個女都成功出世
有時見到呢啲人年紀大生唔出真係笑左
你一定好辛苦bb同爸爸媽媽都要加油!
我辛苦又算係咩當初睇住bb咁佢仲辛苦
食飯時間又有時間上黎睇留言

見到有人講PGS/PGT-A
其實之前我地都有留意
今個IVF cycle好好彩有4個胚胎成功發育
有諗過做完呢個IVF cycle 4次萬一都唔成功
下次再做想試下做埋呢個DNA test
不過呢樣都係到時先諗啦
先搞好今次,希望下星期會見到心跳

另外見到有人講生同唔生呢個問題
道德問題人人都有既定立場
好難講生定唔生係啱
但人係有選擇
總之條路自己揀,仆街唔好喊
我都有諗過點解自己會出生
自己諗法係前世業,今世還
其實我好佩服決定唔生既人
可以斷左生老病死呢個循環
我自問未做到
可能下世先可以擺脫呢樣野

至於應唔應該係香港生
老老實實我老婆唔係本地人又唔識中文
冇諗過係香港長遠發展
4大長老全部唔係香港冇負擔
好彩生到後過幾年好大機會都會走
如果經濟唔好依家冇左份工或有其他事發生的話都有逃生門
我開post原意只係因為我太擔心老婆同BB
社會政治既野留返比有智慧既人去做吧
呢啲時候唔係去互相怪責,
做得試管都係有啲特別需求,
呢啲時候反而係要提供心理支持,互相鼓勵
同唔同父母講都係改變唔到事實
唔係話個個父母都係自私, 但係事實上係有好多人隨便自己為左自己爽就生件出黎, 我從來唔信天下無不是之父母, 有睇新聞都會知有幾多父母連做人既基本都冇
大概係T21做完 知道BB多左X
以為係XXY, 都覺得唔算太大問題
我哋可以幫佢一齊克服

點知見完醫生先知係XXXY
BB當時大約22周
我哋喺24周法定期限前
同BB相處多啲時間
去多啲地方 傾計 唱歌
影相 之後就做生術
加油父母!而家科技咁先進,
好多早產都訓箱訓到肥肥白白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞